„Delfi“ pašnekovai pastebėjo, kad šiuo metu Lietuvoje nėra IQOS alternatyvų, nors ir yra girdėję apie galimai į rinką ateinančius konkurentus.

Kaip žinia, savo kaitinamojo tabako produktų linijų turi tokios įmonės kaip „British American Tobacco“ ir „Japan Tobacco International“. Tiesa, ir jos šiuo metu dar nėra visiškai pasitraukusios iš karą Ukrainoje pradėjusios Rusijos.

Sustabdė investicijas

„Philip Morris International“ apie tai, kad stabdo Rusijoje anksčiau planuotas investicijas, paskelbė kovo 9 dieną. Praėjus kelioms savaitėms, įmonė pridūrė, jog ieško plano, kaip apskritai palikti šią rinką.

„Reuters“ duomenimis, 2021 metais „Philip Morris International“ pajamos Rusijoje sudarė 6 proc. globalių pajamų. Įmonė Rusijoje turėjo apie 3,2 tūkst. darbuotojų, anksčiau planavo 150 mln. JAV dolerių investicijas.

„Šiuo metu įmonės direktorių valdyba bei vadovai rengia visą apimantį veiksmų planą, kaip palikti šią rinką užtikrinant darbuotojų saugumą bei toliau vykdant teisinius įsipareigojimus jiems.

Taip pat, be abejonės, mes ir toliau telkiame visas savo pastangas siekdami užtikrinti mūsų kolegų Ukrainoje saugumą bei suteikti visą reikalingą pagalbą. Padėjome beveik tūkstančiui žmonių, mūsų kolegoms ir jų šeimoms, evakuotis iš šalies, jiems atvykus į kaimynines šalis suteikėme nakvynę, maisto, vaistų ir kitų būtiniausių prekių“, – rašoma „Delfi“ pateiktame įmonės komentare.

„Philip Morris International“ dar pridūrė, kad skyrė 10 mln. JAV dolerių humanitarinei pagalbai Ukrainos žmonėms teikti. Dar 200 tūkst. eurų skyrė ir „Philip Morris International“ įmonės Baltijos šalyse.

„Pastaruoju metu pokyčių kalbant apie pardavimus ar vartotojų elgseną Lietuvoje nepastebime“, – atsakė įmonės atstovai.

„Philip Morris International“ tinklapyje nurodoma, kad jų produktų rinkos dalis Rusijoje, 2019 metų duomenimis, sudarė 30,1 proc. „Įmonė yra viena didžiausių mokesčių mokėtojų“, – priduriama ten pat.

Norėtų mesti

„Delfi“ pakalbino keletą IQOS rūkytojų Lietuvoje.

„Jei atvirai, tai tikrai nemačiau ir nesidomėjau, ar „Philip Morris“ palieka Rusiją, ar ne, ir tikrai nesvarsčiau, ką daryti. Šiaip IQOS alternatyvų nelabai ir yra, o man tai tinkamiausias variantas visomis prasmėmis, tad teks ir toliau naudoti ir tikėtis, kad tie „Philip Morris“ paliks Rusiją. Mesti būtų geriausia, bet neišeina“, – sakė viena mergina.

Kita pasakojo, kad sekė informaciją, kurios įmonės palieka Rusiją, tačiau IQOS jai kažkodėl neužkliuvo.

„Dabar susimąsčiau, kaip reikėtų reaguoti. Esu už tai, kad nereikia palaikyti tokių įmonių finansiškai, tad, jei jų principas bus likti, reikės ieškoti kokių nors sprendimų. Grįžti prie įprastų cigarečių tikrai neplanuoju, tad, tikėtina, jei reikėtų apsispręsti, rinkčiausi apskritai mesti“, – sakė ji.

Vienas kalbintas vyras teigė net nežinojęs, jog „Philip Morris“ veikia Rusijoje.

„Bet kokiu atveju, kiek žinau, ateina į rinką naujas produktas, kurį galvoju išmėginti, bet ir jo pozicijos dėl Rusijos nežinau. O šiaip, tiesą pasakius, nežinau, ar priklausomybė produktui galėtų leisti mesti ar pereiti prie kito produkto, nes nėra panašių alternatyvų, o rūkyti norisi. Reikėtų visai mesti“, – svarstė jis.

Apie galimas IQOS alternatyvas kalbėjo ir kitas pašnekovas: „Girdėjau, kad artimiausiu metu į Lietuvą gali ateiti didelis IQOS konkurentas. Manau bus proga pereiti pasigilinus apie jo požiūrį į Rusiją. Mesti rūkyti dabar nežadu, tinkamos alternatyvos šiuo metu nėra.“

Kiti „Delfi“ pašnekovai taip pat dėstė, kad galvotų apie kitus produktus, bet šiuo metu jų Lietuvoje nėra.

„Tikiuosi, artimiausiu metu įmonė pati išspręs šią problemą ir paliks rinką. Deja, man pačiai kito varianto kaip ir nėra – IQOS sistemai vieninteliai „HEETS‘us“ gamina tik „Philip Morris“.

Bent jau Lietuvoje nesu mačiusi kitokių variantų. Jei būtų, pereičiau prie jų konkurento produktų. Mesti planuoju turbūt kaip ir kiekvienas rūkantis žmogus. „Philip Morris“ pozicija Rusijos klausimu tam labai didelės įtakos, deja, turbūt neturės“, – sakė viena.

„Nesinorėtų prie cigarečių grįžti. Šiaip tai seniai metas išvis mesti – gal tai padės ryžtis“, – svarstė kitas.

„Pajutau, kad man kiek gėda, jei kas matys, kad naudoju tą aparatą. Tikiuosi, tai padės apsispręsti mesti visiškai“, – nurodė trečias.

„Reuters“ duomenimis, nuo karo Ukrainoje pradžios vasario 24 dieną Rusijos rinką paliko daugiau nei 400 įmonių. Dar apie 80 bendrovių yra likusios, tačiau taip pat paskelbusios apie stabdomas investicijas.

Kaip nurodoma tinklalapyje nerukysiu.lt, rūkymas yra žalingas sveikatai.

„Tabako dūmuose randama per 4 tūkst. cheminių junginių, iš kurių net keli šimtai laikomi kenksmingais sveikatai, o daugiau nei 70 iš jų yra patvirtinti kaip kancerogenai, kurie sukelia vėžį ar skatina jo vystymąsi. Kancerogenai patenka į organizmą su dervomis ir labiausiai pakenkia lūpų, burnos ertmės, gerklų, bronchų gleivinę, todėl ilgalaikis rūkymas lemia ryklės, gerklų, stemplės, plaučių, o taip pat ir skrandžio, kasos, kepenų bei šlapimo pūslės vėžio atsiradimą. Dervos yra pavojingiausios cigarečių cheminės medžiagos. Jos nusėda kvėpavimo takuose ir ilgainiui gali sukelti vėžį bei plaučių ligas. Be to, jos silpnina imuninę sistemą“, – rašoma tinklalapyje.

O IQOS tinklapyje nurodoma, kad kaitinamojo tabako produktai irgi nėra nerizikingi.

„Geriausias būdas sumažinti su tabaku ir nikotinu susijusią riziką sveikatai yra visiškai nevartoti tabako ir nikotino“, – patariama jame.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)