Ji numato, kad tokiu atveju bandomasis laikas turi būti proporcingas sutarties terminui – trumpesnis negu trys mėnesiai.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė pasigenda konkretesnio proporcingumo apibūdinimo.

„Labai neaišku, kiek galima mažinti (bandomojo laiko trukmę – BNS). Ką reiškia – mažinama proporcingai, kas yra atskaitos taškas? Jeigu teisiškai, tai lyg ir supranti, kad turėtų būti ne ilgiau kaip pusantro mėnesio“, – BNS kalbėjo I. Ruginienė.

Pasak jos, per šį terminą darbdavys gali lengviau atsisakyti darbuotojo paslaugų, nors vis tiek priežastis turi nurodyti.

„Tas laikotarpis yra pakankamai jautrus – kuo jis trumpesnis, tuo darbuotojui yra geriau, kadangi per tą laiką jis turi mažiau apsaugos, o po išbandymo laikotarpio įsijungia didesnės atleidimo apsaugos, nes per išbandymo laikotarpį darbdaviui, kurio netenkina darbuotojo darbas, užtenka pasakyti tam tikras motyvacijas ir priežastis, tai po to laikotarpio jos turi būti jau rimtesnės“, – BNS teigė Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos vadovė.

I. Ruginienė nesiėmė spėlioti, kokio trukmės bandomasis laikotarpis galėtų būti, kai darbo sutartis sudaroma ne ilgiau kaip pusmečiui.

„Dar reikia išsidiskutuoti, nes pas mus yra tiek privatus, tiek viešasis sektorius, todėl norėčiau išgirsti jų požiūrį, pasižiūrėtume, kiek vidutiniškai darbdavys nustato išbandymo laikotarpį. Įtariu, kad visi ir naudojasi tais trimis mėnesiais, nes darbdavys stengiasi jį nustatyti maksimaliai, kiek leidžia Darbo kodeksas, retais atvejais – trumpiau“, – teigė ji.

Pasak I. Ruginienės, Trišalės taryba šio klausimo nesvarstė.

Dabar bandomasis terminas negali būti ilgesnis negu trys mėnesiai, o pratęsti jį draudžiama.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją