Baltųjų rūmų prašymas skirti IRS 30 mln. dolerių (27,3 mln. eurų), kad ji galėtų aiškintis finansinę veiklą, siejamą su žmonėmis, kuriems taikomos sankcijos, susidūrė su respublikonų nenoru bendrai skirti daugiau pinigų IRS darbui įgyvendinant sprendimus. Deryboms dėl išlaidų artimi respublikonai sakė, kad IRS misija turėtų būti JAV mokesčių kodekso, o ne sankcijų taikymas.

Išlaidų įstatymo projekte Ukrainai numatyti pinigai apima 25 mln. dolerių Iždo departamento kovos su terorizmu ir finansinės žvalgybos skyriui, 17 mln. dolerių departamento biurams ir 19 mln. dolerių Finansinių nusikaltimų tyrimo tinklui. Vienintelė Iždo departamento agentūra, kurios prašymas nebuvo patenkintas, yra IRS Kriminalinių tyrimų skyrius.

Daugelį Rusijos elitui ir jos centriniam bankui paskelbtų sankcijų įvedė Iždo departamentas ir įvairios jo agentūros, įskaitant IRS agentūras. Drauge su naujai įkurta Teisingumo departamento vadovaujama darbo grupe „KleptoCapture“ IRS vaidina svarbų vaidmenį taikant sankcijas oligarchams ir Vladimiro Putino šalininkams.

IRS Kriminalinių tyrimų skyriaus finansavimo nebuvimas „kenkia mūsų teisėsaugos bendruomenės galimybėms dirbti savo darbą“, sakė Danny Glaseris, buvęs iždo sekretoriaus pavaduotojas kovai su terorizmo finansavimu ir finansiniais nusikaltimais.

„IRS kriminaliniai tyrėjai yra vieni geriausių finansinių tyrėjų pasaulyje. Svarbu, kad jie dirbtų visomis jėgomis“, – pridūrė jis.

Savo prašyme Kongresui dėl finansavimo Baltieji rūmai nurodė, kad 30 mln. dolerių išplėstų IRS Kriminalinių tyrimų skyriaus galimybes išaiškinti ryšius tarp įvairių kompanijų, sekti skaitmeninį turtą, nustatyti turto savininkus ieškant oligarchų ir kitų su V. Putinu susijusių asmenų turto.

Už dalį šių pinigų būtų perkama daugiau kaip 50 licencijų naudotis duomenų bazėmis, naujienų agentūrai AP sakė vienas Iždo departamento pareigūnas, nenorėjęs skelbti savo pavardės. Šiuo metu tik penki žmonės turi tokias galimybes.

Tyrimų skyriaus darbuotojų per pastarąjį dešimtmetį sumažėjo 25 procentais, nurodo Iždo departamentas.

Skyriui „žūtbūt reikia stabilaus ilgalaikio finansavimo, kad būtų galima geriau suprasti pasaulinį finansų kraštovaizdį, atsekti ir areštuoti turtą, šiandien esantį nusikaltėlių rankose“, sakoma praėjusią savaitę paskelbtame Iždo departamento pareiškime.

Prezidentas Joe Bidenas anksčiau šį mėnesį pasirašė didžiulių išlaidų įstatymą vyriausybei iki rugsėjo finansuoti. Į šį įstatymą įtraukta 5,4 mlrd. dolerių suma, skiriama IRS darbui, susijusiam su sprendimų įgyvendinimu, išskyrus kriminalius tyrimus. Palyginti su 2021 fiskaliniais metais suma yra 225 mln. dolerių didesnė.

Jorge Castro, kuris valdant Baracko Obamos administracijai dirbo IRS komisaro patarėju, išreiškė viltį, kad ši agentūra gaus daugiau pinigų, nes karo Ukrainoje pabaigos ženklų nematyti.

„Įtariu, kad papildomi su sankcijomis susiję įstatymai dar nesibaigė, ir manyčiau, kad Bideno administracija norės tai įtraukti į savo kitą prašymą“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją