Lietuvos Aukščiausiasis Teismas kovo 16 dieną atmetė „Kesko“ skundą ir paliko nepakeistą pernai balandį Vilniaus apygardos teismo priimtą sprendimą, kuriuo Suomijos bendrovės ieškinys paliktas nenagrinėtas.

„Nors bylą nagrinėję teismai pažeidė sutarčių aiškinimo taisykles konstatuodami esant sudarytą visas ginčo šalis vienijantį arbitražinį susitarimą, šioje byloje kilęs ginčas iš esmės pagrįstai teismų buvo pripažintas priskirtinu arbitražo kompetencijai“, – rašoma LAT nutartyje.

„Kesko Senukai Lithuania“ ir „Penktosios projekto bendrovės“ atstovai iki šiol teismų sprendimų BNS nekomentavo.

„Kesko“ kreipęsi į teismą po to, kai „Penktosios projekto bendrovės“ akcininkai 2020 metų balandį nutarė padidinti įstatinį kapitalą, išleidžiant 100 tūkst. vienetų akcijų už 2,5 mln. eurų, o jas proporcingai įsigytų visi trys akcininkai – „Kesko Senukai Lithuania“, „Energijos sklaida“ ir „ZIP 7“.

„Kesko“ 2020 metais Vilniaus miesto apylinkės teismo prašė panaikinti akcininkų sprendimus dėl kapitalo didinimo, nes, anot „Kesko“, „Kesko Senukų Lithuania“ vadovas Artūras Rakauskas susirinkime balsavo neturėdamas tam įgaliojimų.

Tuo metu „Kesko Senukai Lithuania“ tvirtino, kad šis ginčas turėtų būti sprendžiamas Stokholmo arbitraže, kaip numatyta akcininkų susitarime.

„Penktajai projekto bendrovei“ priklauso e. parduotuves valdančios Lietuvos įmonė „Kesko Senukai Digital“, Latvijos „1A Grupa“ ir „Tirdznicibas centrs“, Estijos „Ksenukai Digital“.

„Kesko“ 2020 metų pirmąjį pusmetį inicijavo strateginę veiklos Baltijos šalyse ir Baltarusijoje peržiūrą – norėta nutarti, ką daryti išsiskyrus nuomonėms dėl „Kesko Senukai Lithuania“ plėtros ir valdymo, taip pat priimti strateginius sprendimus dėl verslo Baltijos šalyse.

„Kesko“ BNS tuomet nurodė, kad tarp antrai didžiausiai pastarosios akcininkei „R Investicijai“ pasiūlytų alternatyvų yra įmonės pasidalijimas, jos akcijų įsigijimas arba jų pardavimas.

Netiesioginis „R Investicijos“ akcininkas Artūras Rakauskas BNS anksčiau sakė, kad su „Kesko“ diskusijos vyksta dėl e. prekybos strategijos.

Registrų centro duomenimis, „Kesko“ valdo kiek daugiau kaip 50 proc. „Kesko Senukų Lithuania“ kapitalo. 48,38 proc. akcijų valdo „R Investicija“, 0,97 proc. – bendrovė SSPC, o Artūrui Rakauskui tiesiogiai priklauso 0,65 proc. akcijų.

Vienintelė „R Investicijos“ akcininkė yra SSPC, tuo metu pastarosios akcijas valdo Eglė Rakauskienė ir Nyderlanduose registruota „ERA Holdings“, kuri akcininke tapo pernai rugpjūtį. Iki 2019 metų lapkričio 21 dienos vienintelis SSPC akcininkas buvo Artūras Rakauskas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)