„Santykis vis tik turėtų būti su įmonėmis, kurios nutraukė savo veiklą Rusijoje reaguodamos į agresiją prieš Ukrainą, ir toms įmonėms sudaryti sąlygas tęsti savo veiklą Lietuvoje bei čia investuoti. Mes turėtume į tą klausimą žiūrėti šitaip. Būtų labai negerai, jeigu mes galvotume, kad yra norinčių išvykti ir mes užsipildysime sau trūkstamais specialistais“, – ketvirtadienį LRT radijui teigė K. Budrys.

Pasak jo, visi atvykę asmenys kaip ir įprasta tvarka gaunant vizą ar leidimą dirbti, gyventi Lietuvoje, bus tikrinami. Suvaldyti riziką, anot K. Budrio, kainuos.

„Taip, yra gyventojų noras dėl įvairių priežasčių išvykti iš Rusijos, iš Baltarusijos, bet čia ir yra sankcijų vienas iš uždavinių tai, kad jie savo politinę vadovybę spaustų sustabdyti karą, o ne susirinkę lagaminėlius mautų lauk į Vakarus“, – pabrėžė prezidento patarėjas.

K. Budrys akcentavo, kad Lietuva gali palikti erdvės atvykti dirbti žmonėms iš Rusijos ir Baltarusijos, jeigu kritiniam didžiųjų Vakarų kompanijų funkcionalumui reikia specialistų.

„Jeigu Vakarų kompanijos nori tęsti savo veiklą ir investuoja Lietuvoje, ir tam kritiniam funkcionalumui reikia specialistų, mes čia galėtume palikti šiek tiek erdvės, bet ne tai, kad visiems norintiems ir iš bet kur. Čia kalbama apie didžiąsias Vakarų kompanijas“, – sakė patarėjas.

ELTA primena, kad penktadienį ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė susitiko su Lietuvoje veikiančių iš Rusijos ir Baltarusijos persikėlusių IT kompanijų atstovais. Ministrės teigimu, ministerija dirba su dviem kompanijų grupėmis iš šių šalių. Pirmiausia su kompanijomis, kurios jau buvo įsikūrusios Lietuvoje, tačiau turėjo padalinius Rusijoje ar Baltarusijoje. Taip pat su tarptautinėmis kompanijomis, kurios savo filialus nori perkelti iš šių šalių.

„Iš esmės mes galime kalbėti apie tūkstančius profesionalų, kurie atvyksta į Lietuvą ir šiuo metu taip pat yra pakeliui į čia“, – penktadienį po susitikimo žurnalistams sakė A. Armonaitė.

Kaip aiškina ministrė, įmonės daugiausiai perkelia savo darbuotojus, veikiančius IT, telekomunikacijų srityse. Tačiau ji tvirtino, kad toks įmonių persikėlimas yra naudingas visai Lietuvos ekonomikai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją