Ch. Lagarde sakė esanti „labiausiai susirūpinusi“ dėl didelio kiekio rublių, konvertuojamų į kriptoturtą, kai praėjusį mėnesį dėl invazijos į Ukrainą Rusijai buvo pritaikyta finansinių sankcijų užtvara. Kriptoturtas naudojamas, „siekiant apeiti sankcijas, kurias daugelis šalių pasaulyje nusprendė taikyti Rusijai ir tam tikram konkrečiam žaidėjų skaičiui“, interneto bankininkystės forume sakė Ch. Lagarde. „Čia, Europoje, mes ėmėmės veiksmų, kad aiškiai signalizuotume visiems, kurie atlieka sandorius ir siūlo su kriptoturtu susijusias paslaugas, kad jie yra bendrininkai“, – pridūrė ji.

Vakarų sankcijos apima kai kurių Rusijos bankų pašalinimą iš SWIFT pranešimų sistemos, todėl jie buvo izoliuoti nuo likusio pasaulio. Priemonės, draudžiančios sandorius su Rusijos centriniu banku, taip pat įstūmė šalies ekonomiką į suirutę. Dėl to rusai puolė prie kriptovaliutų, tokių kaip bitkoinai ir tether, kurios veikia decentralizuotame tinkle, už oficialios bankų sistemos ribų. Tai savo ruožtu paskatino Europos Sąjungą anksčiau šį mėnesį paskelbti pareiškimą, kuriame pabrėžiama, kad kriptoturtas taip pat įtrauktas į sankcijas.

Ch. Lagarde ir kiti centriniai bankininkai visame pasaulyje jau seniai kritikuoja nereguliuojamas kriptovaliutas, kurios yra labai nepastovios ir gali atnešti didelių nuostolių investuotojams. Siekdamas atremti kriptovaliutų augimą ir reaguoti į didėjantį perėjimą prie atsiskaitymų be grynųjų pinigų, ECB tiria galimybę sukurti „skaitmeninį eurą“. Vadinamoji centrinio banko skaitmeninė valiuta (CBDC) būtų elektroninė euro banknotų ir monetų versija ir pirmą kartą leistų asmenims ir įmonėms turėti indėlius tiesiogiai ECB.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją