Tą G. Nausėda išsakė pirmadienį, po susitikimo su Nyderlandų premjeru Marku Rutte. Dar prezidentas paragino uždaryti visus ES jūrų uostus rusiškiems laivams.

„Privalome visiškai izoliuoti šalį agresorę visuose sektoriuose ir tarptautinėse organizacijose. Privalome atkirsti nuo SWIFT sistemos visas Rusijos ir Baltarusijos finansų institucijas, uždaryti mūsų jūrų uostus taip, kaip uždarėme oro erdvę“, – kalbėjo G. Nausėda.

Prezidentas taip pat darkart paskatino Bendriją „maksimaliai greitai“ užtikrinti, kad ES nebebūtų priklausoma nuo energetinių išteklių importo iš Rusijos.

„Lietuva (...) daug investavo į energetinį saugumą per pastaruosius dešimtmečius, todėl šiandien yra pasirengusi svariai prisidėti prie Rusijos energetinio boikoto“, – teigė G. Nausėda.

Kartu prezidentas akcentavo „labai intensyvius“ Nyderlandų ir Lietuvos finansinius santykius, tad pasiūlė, kad olandiškos bendrovės, iki šiol veikusios Rusijoje, galėtų įsikurti Lietuvoje.

„Nyderlandai yra vienas svarbiausių, didžiausių Lietuvos ekonominių partnerių. (...) Šiuo metu Nyderlandų įmonėms, kurios traukiasi iš Rusijos, Lietuva galėtų tapti tinkama vieta tęsti veiklą šioje Europos dalyje“, – pažymėjo šalies vadovas.

„Manau, kad Nyderlandų įmonės šį kvietimą išgirs ir juo pasinaudos“, – akcentavo G. Nausėda.

ELTA primena, kad, reaguojant į Rusijos karinę invaziją į Ukrainą, Jungtinės Amerikos Valstijos ir Europos Sąjunga kartu su kitomis Vakarų ir Azijos valstybėmis pritaikė Kremliui griežtas ekonomines sankcijas.

Rusijos lėktuvams uždaryta ES ir JAV oro erdvė, siekiant blokuoti šalies prezidento Vladimiro Putino karo Ukrainoje finansavimą, taip pat įšaldytas visas bankų turtas ES.

Nuo tarptautinės tarpbankinių atsiskaitymų sistemos SWIFT kol kas atjungti septyni rusiški bankai, tačiau šie apribojimai kol kas dar nėra taikomi didžiausiam Rusijos bankui „Sberbank“ ir trečiam didžiausiam bankui „Gazprombank“. Per šiuos bankus ES valstybės atsiskaito su Rusija už Maskvos tiekiamus energetinius išteklius, visų pirma, dujas ir naftą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)