„Prieš savaitę-dvi kiaulių augintojai dėl per didelio kiekio kiaulienos turėjo labai daug ir jie turėjo perteklių. Toks jausmas, kad jie jau susimažino tas bandas ir jau darosi kiaulienos trūkumas. Per vieną savaitę žaliavinės kiaulienos kaina pašoko 50 proc.“, – pirmadienį „Žinių radijui“ kalbėjo D. Dundulis.

Verslininkas pažymi, kad kiaulienos brangimą lems ir dėl Rusijos karo Ukrainoje pabrangę pašarai.

„Atvirai pasakius, kad per vieną savaitę pakiltų kaina 50 proc., aš nesu matęs“, – pridūrė jis.

Taip pat, D. Dundulis numato ir duonos produktų kainų augimą, kadangi smarkiai pabrangusios gamtinės dujos sudaro maždaug trečdalį šių prekių savikainos.

„Duona brangs dėl to, kad grūdai pabrango, o po to miltai ir taip toliau. Dar labai didelė sudedamoji dalis duonoje yra dujos. Duonai kepti kaip energetika yra naudojamos dujos“, – aiškino jis.

Tačiau žuvies ar pieno produktai, „Norfos“ vadovo vertinimu, neturėtų brangti taip reikšmingai.

„Pieno produktai, jeigu ir brangs, tai labai nedaug arba išlaikys tą lygmenį, nes žaliavinis pienas prieš tai subrango. Žaliavinis pienas maždaug išlaiko tą lygmenį, tik tiek, kad perdirbimo įmonės dar nėra iki galo pagal žaliavinį pieną psiekusios tą lygmenį. Tai šiek tiek dar yra tikimybė, bet tikrai jau nebe didelė“, – tvirtino D. Dundulis.

ELTA primena, kad vasario metinė (2022 m. vasarį, palyginti su 2021 m. vasariu) infliacija sudarė 14,2 proc. Metinei infliacijai daugiausia įtakos turėjo šilumos energijos, degalų ir tepalų, kietojo kuro, pieno ir jo produktų, sūrio ir kiaušinių, dujų, duonos ir grūdų produktų, daržovių, restoranų, kavinių ir panašių įstaigų paslaugų, elektros energijos, asmeninių transporto priemonių techninės priežiūros ir remonto paslaugų kainų padidėjimas bei vandentiekos kainų sumažėjimas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją