Michailas Fridmanas, Piotras Avenas ir Germanas Chanas atsisakys savo pareigų „Genesis Philanthropy Group“ (GPG), pranešė organizacija.

„Tam, kad užtikrintume GPG galimybę toliau vykdyti savo misiją ir toliau vystyti fondą, kurį sukūrėme per pastaruosius 15 metų, visi trys pasitraukė iš direktorių valdybos“, – šeštadienį išplatintame pareiškime, kurį matė AFP, nurodė grupės valdybos pirmininkas Genadijus Gazinas ir jos vadovė Marina Yudborovsky.

GPG yra registruota Didžiojoje Britanijoje, tačiau yra viena didžiųjų įvairių projektų Izraelyje, įskaitant „Yad Vashem“ Holokausto memorialą, finansuotojų.

Trims minėtiems oligarchams yra įvestos tarptautinės sankcijos dėl įtariamų ryšių su V. Putinu.

Ukrainoje gimęs M. Fridmanas, anksčiau buvęs turtingiausiu Rusijos žmogumi, ir Rusijoje gimęs P. Avenas anksčiau šį mėnesį pasitraukė iš judviejų įkurto investicinio fondo „LetterOne“. Jie neigia turintys kokių nors „finansinių ar politinių santykių“ su Rusijos prezidentu.

Ukrainoje gimęs G. Chanas ir M. Fridmanas yra didžiausio Rusijoje privataus banko „Alfa Bank“ steigėjai.

GPG, kuri skelbiasi „siekianti stiprinti žydiškąja tapatybę tarp rusakalbių žydų visame pasaulyje“, yra pažadėjusi skirti 10 mln. JAV dolerių padėti žydams, „kuriuos paveikė krizė Ukrainoje“.

Ukrainoje gimęs G. Gazinas, kuriam sankcijos netaikomos, penktadienį pranešė liekantis dirbti GPG ir pridūrė, kad minėtų trijų oligarchų pasitraukimas nepaveiks grupės įsipareigojimų.

Maskvos invazija į Ukrainą vėl nukreipė dėmesį į turtingus žydų kilmės rusus Izraelyje, kurie, kaip manoma, turi ryšių su V. Putinu.

Anksčiau šį mėnesį „Yad Vashem“ memorialas sustabdė ryšius su milijardieriumi Romanu Abramovičiumi. Toks sprendimas buvo priimtas praėjus vos kelioms savaitėms po to, kai buvo pranešta apie istorinę partnerystę su šiuo turtuoliu, kurį muziejaus atstovai vadina antru didžiausiu rėmėju.

Izraelio pilietybę turintis R. Abramovičius praėjusį pirmadienį buvo nufotografuotas Tel Avivo oro uoste.

Izraelio ministras pirmininkas Naftali Bennettas praėjusį pirmadienį nuskrido į Maskvą susitikti su V. Putinu ir pamėginti tarpininkauti Rusijos ir Ukrainos prezidentų deryboms.

Tačiau Izraelis iki šiol neįvedė sankcijų Rusijai, nepaisydamas Ukrainos ir JAV raginimų. Izraelio vadovai teigia turintys išlaikyti saugumo koordinavimą su Rusiją, kuri yra dislokavusi karių kaimyninėje Sirijoje.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sekmadienį nuotoliniu būdu turėtų kreiptis į Izraelio parlamentą, Knesetą.