Nustatyta, kad tikrintu laikotarpiu ir specializuotas bankas, ir elektroninių pinigų įstaiga į pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos vidaus kontrolės procedūras buvo įtraukę ne visus teisės aktuose nustatytus rizikos veiksnius, kuriuos būtina įvertinti prieš pradedant dalykinius santykius, pažymima Lietuvos banko pranešime.

Be to, ne visais atvejais užtikrino, kad būtų tinkamai vykdomas teisės aktuose numatytas reikalavimas gauti vyresniojo vadovo pritarimą dalykiniams santykiams su didesnės pinigų plovimo ir teroristų finansavimo rizikos klientais ir politiškai pažeidžiamais (paveikiamais) asmenimis pradėti ar juos tęsti. Už šiuos pažeidimus Lietuvos bankas ir „Revolut bank“ ir „Revolut Payments“ skyrė įspėjimus.

Lietuvos bankas taip pat nustatė pažeidimų ir trūkumų, susijusių su informacijos apie klientų dalykinių santykių tikslą ir numatomą pobūdį rinkimu. Už šiuos įstatymo pažeidimus Lietuvos bankas „Revolut Bank“ UAB skyrė 50 tūkst., o „Revolut Payments“ UAB – 150 tūkst. eurų baudas ir įpareigojo ne vėliau kaip iki 2022 m. birželio 30 d. pašalinti nurodytus teisės aktų pažeidimus ir kitus patikrinimo metu nustatytus veiklos trūkumus.

Bendrovės aktyviai teikia informaciją Lietuvos bankui. Jos pranešė, kad ėmėsi veiksmų ir daugumą pažeidimų jau yra ištaisiusios, be to, sukūrė naują fizinių asmenų rizikos vertinimo modelį, kuris turi užkirsti kelią pažeidimams atsirasti ateityje.

„Lietuvos banko išsakytos pastabos daugiausia susijusios su vienkartiniu klientų perkėlimu į Lietuvoje veikiančias įmones dėl „Brexit“ bei pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos vidaus procedūrų, kurias Lietuvos bankas vertino 2021 m., kokybe.

Tobulindami savo procesus glaudžiai bendradarbiaujame su priežiūros institucija. Beveik visos išsakytos pastabos jau ištaisytos arba tai bus padaryta netrukus“, – pažymima Eltai atsiųstame „Revolut“ komentare.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)