„Nepatikimų technologijų gamintojų eliminavimas yra vienas šios Vyriausybės prioritetų ir Nacionalinio saugumo strategijos įgyvendinimo rezultatas. Saugumą stiprinančius veiksmus jau įgyvendinome 5G sektoriuje ir šiandien esame pirmieji Europos Sąjungoje, kurie ėmėsi tokios apimties veiksmų, siekdami suvaldyti rizikas nacionaliniam saugumui, kylančias dėl nepatikimų informacinių technologijų, įrangos ar paslaugų naudojimo kritinėje infrastruktūroje.

Šiandien priimti įstatymų pakeitimai užkirs kelią viešajam sektoriui įsigyti Kinijos,Rusijos ir Baltarusijos gamintojų technologijas“, – pabrėžia krašto apsaugos viceministras Margiris Abukevičius.

Pasak viceministro, įsigaliojus pataisoms, svarbiausios Lietuvos valstybės nacionaliniam saugumui institucijos galės efektyviai kontroliuoti įsigyjamų prekių ir jas tiekiančių subjektų kilmę bei įsitikinti tiekimo grandinės patikimumu. Naujas reguliavimas bus taikomas perkančiajai organizacijai, kuri yra ypatingos svarbos informacinės infrastruktūros valdytoja, dalyvauja vykdant mobilizacines užduotis, veikia gynybos srityje ar nacionaliniam saugumui svarbiame sektoriuje. Tokių subjektų Lietuvoje yra beveik 400.

„Siekiame, kad techninė bei programinė įranga būtų įsigyjama iš valstybių, kurių tiekėjai yra patikimi, tai yra – NATO, Europos Sąjungos, Europos laisvosios prekybos asociacijos, Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos valstybių“, – sako viceministras M. Abukevičius.

Remdamasi pataisomis iki balandžio 1 d., kuomet įsigalios naujieji Viešųjų pirkimo įstatymo pakeitimai, Vyriausybė nustatys pilną grėsmę nacionaliniam saugumui keliančių valstybių bei jautriausių informacinių technologijų įrangos bei paslaugų sąrašus.

Naujosios įstatymo pataisos pirmiausia bus taikomos naujiems įsigijimams, jau turimos nepatikimos įrangos palaikymas bus galimas iki 2025 m. sausio 1 dienos. „Tačiau jau dabar raginame valstybės institucijas suskubti ir suplanuoti šį perėjimą kuo greičiau, nelaukiant galutinio termino“, – sako krašto apsaugos viceministras M. Abukevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės