„Neapibrėžtumas rinkose yra pernelyg didelis, kad šiandien būtų galima pasakyti, kokie sprendimai bus konkrečiai padaryti, tačiau Vyriausybė rengia papildomą paketą, kuris turbūt atlieps ir šiek tiek augančias žmonių pajamas ir taip pat padės tvarkytis su augančiomis šildymo ir elektros kainomis“, – komentuodama, ar bus mažinimas akcizas degalams, LRT ketvirtadienį sakė finansų ministrė.

Pasak G. Skaistės, Vyriausybė taip pat svarsto galimybę kompensuoti dalį gyventojų išlaidų už elektrą ir dujas.

„Natūralu, kad šioje vietoje nepritaikius intervencijos, žmonėms išlaidos šildymui, elektrai augtų kelis kartus ir akivaizdu, kad našta nėra pakeliama ir tam tikrų intervencinių priemonių valstybė turi imtis. Klausimas yra, kiek valstybė yra pajėgi šiuo metu įsikišti į rinką ir kokią dalį naštos prisiimti ant savęs“, – sakė ministrė.

„Tie skaičiavimai yra atliekami, artimiausiu metui tikrai pateiksime savo siūlymus, kaip spręsti susidariusią situaciją, bet kainos (elektros ir dujų – BNS) buitiniams vartotojams iki liepos 1 dienos nesikeis, todėl sprendimų paieškai dar yra šiek tiek laiko“, – pridūrė G. Skaistė.

Ministrė pripažino, jog ankstesnes Vyriausybės prognozes dėl infliacijos piko pakeitė karas Ukrainoje.

„Žvelgiant į prieškarinį laikotarpį tikrai tikėjomės, kad šildymo sezono pabaigoje energijos prekių kainos stabilizuosis – tai reiškia, kad infliacijos pikas būtų pasiektas vasario mėnesį, dabar matome, kad situacija visai kita ir dujų kainos verčia imtis papildomų sprendimų kitam šildymo sezonui“, – sakė G. Skaistė.

„Infliacija tikrai išliks pagrindiniu iššūkiu šiais metais“, – pridūrė ji.

Finansų ministrė atmetė prezidento kritiką, jog Vyriausybė delsia pristatyti finansinės pagalbos priemones, nes, G. Skaistės teigimu, reikia paskaičiuoti, kurios kompensacinės priemonės yra prasmingiausios.

„Reikia suprasti, kad žmonės yra gelbėjami jų pačių pinigais“, – sakė ministrė.

Premjerė I. Šimonytė trečiadienį kartojo, kad žmonėms galėtų būti mokamos kompensacijos ne tik už centralizuotą šildymą ir karštą vandenį, bet ir elektrą bei dujas, o visas antiifliacinis paketas, pasak jos, bus kartu su biudžeto pataisomis bus svarstomas balandį.

Prezidentas G. Nausėda trečiadienį pareiškė, kad jį stebina valdančiųjų abejingumas infliacijai bei delsimas priimti kainas mažinančias priemones.

Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) vadovas Renatas Pocius sako, kad valdžiai nesiimant jokių papildomų priemonių, elektros kainos buitiniams vartotojams nuo liepos didėtų iki 50 proc., dujų maistui gaminti – 100 proc., o namų šildymui – iki 200 procentų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją