„Esame parengę veiklos nutraukimo planą, kaip elgtumėmės visiško veiklos nutraukimo atveju. Galiu paviešinti, kad tai kainuotų 968 tūkst. eurų per metus. Jei įmonė nustoja veikti, šias išlaidas turės kažkas prisiimti, analogiškas atvejis kaip su Ignalinos atomine elektrine“, – trečiadienį Seimo Ekonomikos komiteto diskusijoje dėl situacijos „Lifosoje“ teigė T. Janonis.

Pasak jo, bendrovė perspėjama apmokėti įsiskolinimus, kitaip bus nutrauktos sutartys.

„Lifosos“ techninis direktorius tikina, kad įmonė galėtų vykdyti minimalią veiklą ir uždirbti pinigus, neprašydama jų iš Lietuvos biudžeto.

„Svarbiausias dalykas yra 1024 darbuotojai, dirbantys mūsų įmonėje, veiklos nutraukimo atveju, jie tiesiog papildys Užimtumo tarnybą“, – sakė T. Janonis.

Užsienio reikalų ministerija tikisi kuo mažesnių neigiamų pasekmių įmonės darbuotojams

Užsienio reikalų ministro patarėjo Algimanto Rimkūno teigimu, teisės aktai, reglamentuojantys tarptautinių sankcijų įgyvendinimo eigą, yra nepakankamai konkretūs. Ministerija stengsis, kad įmonėje dirbantys žmonės patirtų kuo mažiau neigiamų socialinių pasekmių.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba informavo, kad jie baigia rengti teisės aktų papildymus ir kitos savaitės pradžioje pateiks juos Vidaus reikalų ministerijai. Užsienio reikalų ministerija tokiais atvejais suteikia leidimą taikyti išimtis sankcionuotoms įmonėms. Šiuo atveju mes pasiruošę iš karto leisti naudoti „Lifosos“ lėšas darbo užmokesčio sumokėjimui, „Sodros“ ir pajamų mokesčio sumokėjimui, mokesčiams už komunalines paslaugas, – aiškino A. Rimkūnas.

Susisiekimo ministerija akcentuoja pačios įmonės veiksmus

Susisiekimo viceministrė Loreta Maskaliovienė diskusijoje pabrėžė, kad visi supranta sankcijų tikslą ir šiuo atveju ilgalaikėje perspektyvoje yra labai svarbūs pačios įmonės veiksmai sprendžiant susidariusią situaciją.

„Klausimas, ką planuoja pati įmonė imtis, peržiūrėti akcininkų struktūrą, tiekimo grandines ir medžiagas, iš kur jos atvažiuoja, nes panašu, kad čia nepakaks institucinės diskusijos. Visi supranta, kad bankai tikrai nerizikuos, jei nors kiek prisiliesime prie agresoriaus finansavimo“, – sakė L. Maskaliovienė.

„Lifosa“ pabrėžia jau seniai dirbanti dėl alternatyvų Rusijos rinkai pasirinkimo

„Lifosos“ atstovai pabrėžia, kad įmonė jau kuris laikas stengiasi ieškoti alternatyvų rusiškai žaliavai, o ji buvo pasirenkama dėl mažesnės kainos ir pigesnės logistikos. Pasak įmonės pirkimų ir logistikos direktoriaus Lino Kiero, „Lifosa“ užsiima gausiu importu ir iš kitų šalių. 60 proc. fosfatinės žaliavos, kuri yra pagrindinė įmonės žaliava, anot jo, keliavo ne iš Rusijos, o žaliavą, atkeliaujančią iš Rusijos Kolos pusiasalio, galima pakeisti Senegalo ar Pietų Afrikos fosforitu.

„Rusijos pirkėjams mes savo galutinės produkcijos nepardavinėjame. Pagrindinis klausimas yra dėl amoniako, bet alternatyvos yra per kitus Europos Sąjungos uostus bei terminalus jį atsivežti. Lygiai taip pat mes galime dirbti su „Achema" ir netgi esame tai perkalbėję iki sankcijų įvedimo. Alternatyvų ieškome nuolat“, – Seimo Ekonomikos komitete teigė L. Kieras.

ELTA primena, kad dėl sąsajų su Rusija kovo 9 d. pritaikius Europos Sąjungos sankcijas „Lifosa“ savininkui Andrejui Melničenkai buvo įšaldytos šios įmonės sąskaitos, todėl įmonė nebegali atsiskaityti su paslaugų ir žaliavų tiekėjais, sumokėti mokesčių, atlyginimų darbuotojams ir artimiausiu metu nebegalės tęsti savo veiklos.

Kovo 10 d. „Lifosa“ kreipėsi į užsienio reikalų ministrą Gabrielių Landsbergį, prašydama leisti bendrovei vykdyti būtinus piniginius pervedimus ir išaiškinti, kokia tvarka ir terminais bus leidžiama vykdyti finansines operacijas. Taip pat dėl įšaldytų piniginių lėšų sąskaitoje kreiptasi į bendrovę aptarnaujantį banką.

Dvi bendrovės darbuotojams atstovaujančios organizacijos – „Lifosos“ profsąjunga ir „Lifosos“ nepriklausoma profesinė sąjunga – pirmadienį raštu kreipėsi į Ekonomikos ir inovacijų bei Socialinės apsaugos ir darbo ministerijas, taip pat į Seimo Socialinių reikalų ir darbo bei Ekonomikos reikalų komitetus, prašydamos pagalbos šiuo sudėtingu laikotarpiu bendrovei ir jos darbuotojams.

Dalintis
Nuomonės