„Gamyba praktiškai yra sustabdyta, cechai veikia minimaliai, tik todėl, kad įranga nesugestų. Minimaliai veikdami, galėtume apmokėti algas, už dujas, elektrą, svarbiausia – žmonės, kad jie Užimtumo tarnybos nepapildytų“, – trečiadienį Seimo Ekonomikos komiteto posėdyje sakė „Lifosos“ technikos direktorius Tomas Janonis.

ES kovo 9-ąją paskelbus sankcijas netiesioginiam „Lifosos“ savininkui Rusijos oligarchui Andrejui Melničenkai buvo įšaldytos bendrovės sąskaitos, dėl to j negali tęsti veiklos.

Anot T. Janonio, jau sulaukiama pirmųjų raginimų atsiskaityti už paslaugas, įspėjimų apie galimą jų nutraukimą.

„Gauname raginimo laiškus apmokėti įsiskolinimus, nes bus nutraukytas tiekimas – iš dujų tiekėjų šiandien gavome“, – sakė T. Janonis.

Komiteto pirmininkas Kazys Starkevičius sakė, kad įmonė yra labai svarbi šalies ekonomikai, tačiau būtina užtikrinti, kad jos naudos gavėjas negautų pajamų iš įmonės.

„Dabar jau visą informaciją žinome, sprendimą per šiandien turime priimti, jis bus rekomendacinis. Privalome užtikrinti, kad naudos gavėjas negali gauti pajamų, kas atsitiks, jeigu ji nustos veikti – nėra praktikos, reikia ją formuoti. Įmonė be galo mums svarbi. Reikia, kad ji dirbtų, o nebūtų valstybei našta“, – sakė K. Starkevičius.

„Kiek žinau, „Lietuvos geležinkeliai“ jau atsisako dirbti su jais“, – pridūrė jis.

Susisiekimo viceministrė Loreta Maskaliovienė patvirtino, kad bendrovė už paslaugas skolinga „LTG Cargo“, tačiau ji pabrėžė, kad pastaroji įmonė negali bendradarbiauti su Rusija ar su ja susijusiais asmenimis ir dėl galimų jų sąsajų su karo Ukrainoje finansavimu.

„Skola pakankamai didelė susikaupusi, trumpalaike prasme galime tą klausimą išspręsti. „LTG Cargo“ neprisidės prie to, kad būtų finansuojamas agresorius. „Lifosa“ dabar gali pademonstruoti, kad neprisidedate, ar bus peržiūrėta akcininkų struktūra, ar bus keičiama medžiagų tiekimo grandinė?“ – kalbėjo ji.

„Lifosos“ pirkimų ir komercijos direktorius Linas Kieras sakė, jog alternatyvų rusiškoms žaliavoms bendrovė turi, o finansinius srautus kontroliuoti galima visas su jos veikla susijusias lėšas pervedant į įmonės sąskaitas Lietuvos bankuose.

„Kad ir dabar Klaipėdoje stovi ir laukia laivas, suplanuotas dar iki sankcijų, bet mes jo nekrauname, laukiame suderinimo su Užsienio reikalų ministerija, yra sutartis, pagal ją gautume į savo sąskaitą 2,2 milijono eurų išmokėtume algas, atsiskaitytume“, – kalbėjo jis.

Tarptautinių sankcijų įgyvendinimą Lietuvoje kontroliuojančios URM atstovas sakė, kad išimtį daryti galima.

„Mes esame pasiruošę daryti išimtį, atšildyti tam tikras sumas ir leisti „Lifosos“ lėšas atlyginimams, mokesčiams sumokėti, atsiskaityti už komunalines paslaugas. Iš įmonės reikia konkrečių dokumentų, kiek lėšų reikia. Reikia ieškoti variantų, kad įmonė galėtų tęsti veiklą, bet būtina užtikrinti, kad pelnas nepatektų sankcionuotam asmeniui. Gal patikros fondas galėtų būti, kontroliuojamas valstybės“, – sakė užsienio reikalų ministro patarėjas Algimantas Rimkūnas.

„Lifosos“ finansų direktorė Regvita Ivanovienė patvirtino, kad ministerijai trečiadienį išsiųstas visas būtinų mokėjimų sąrašas.

100 proc. „Lifosos“ akcijų priklauso Šveicarijoje registruotai „EuroChem Group“, kurios 90 proc. priklauso A. Melničenkos valdomai Kipro įmonei „AIM Capital“. „EuroChem Group“ kovo 10 dieną pranešė, kad A. Melničenka nuo kovo 9 dienos atsistatydino iš jos direktorių valdybos, jis taip pat nebėra pagrindinis grupės naudos gavėjas.

Komiteto posėdyje paaiškėjo, kad įsipareigojimus iš jo perėmė A. Melničenkos sutuoktinė Aleksandra Melničenko.

„Pirmas žingsnis buvo akcijų perrašymas žmonai, bet nei mūsų, nei bankų, tai absoliučiai netenkina, mums yra pasakyta, kad bus kiti sprendimai, reikia jų laukti“, – sakė R. Ivanovienė.

Įmonės atstovai taip pat patvirtino, kad yra pasirengę nutraukti veiklą.

„Mes turime veiklos nutraukimo planą, jo sąmata siekia 960 tūkst. eurų per metus, kažkas turėtų prisiimti tai. Mes vistiek turėsime minimaliai veikti, tuos pinigus galime užsidirbti, neprašyti pagalbos, dar ir minimaliai vykdyti gamybą“, – sakė T. Janonis.

Seimo komitetas žada trečiadienį pateikti rekomendacijas dėl tolesnio „Lifosos“ likimo.

Landsbergis: „Lifosai“ būtų galima leisti atlikti būtinus atsiskaitymus

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis teigia, jog ministerija kol kas nėra priėmusi sprendimo, ar Kėdainių fosforo trąšų gamybos bendrovei „Lifosai“ bus suteikta galimybė atlikti dalį finansinių operacijų, pavyzdžiui, atsiskaityti su įmonės darbuotojais, Valstybine mokesčių inspekcija, taip pat už paslaugas.

Gabrielius Landsbergis

„Mano rekomendacija, kad šiuo atveju būtų taikomos tos pačios taisyklės, kaip ir ankstesniais atvejais, pavyzdžiui, su „Belorus“ sanatorija, kuriai buvo leista išmokėti atlyginimus, sumokėti mokesčius valstybei ir komunalines paslaugas“, – BNS trečiadienį sakė ministras.

„Parašai kol kas dar nepadėti, vyksta teisinis vertinimas, kaip visa tai atrodys“, – pridūrė G. Landsbergis.

Pasak jo, ministerija tik trečiadienį gavo įmonės prašymą leisti pasinaudoti areštuotomis sąskaitomis.

„Mes tiktai šiandien gavome oficialų kreipimąsi, nes jis turi būti parengtas pagal tam tikrą formą, pavyzdžiui, turi būti išvardinti darbuotojai. Tai nėra tiesiog valstybės geros valios išraiška – tai yra konkretus teisinis sprendimas, turintis teisines ir finansines pasekmes įmonei“, – sakė ministras G. Landsbergis.

Antradienį premjerė Ingrida Šimonytė sakė abejojanti „Lifosos“ perspektyvomis toliau veikti ne tik dėl sankcijų netiesioginiam jos savininkui, bet ir dėl rusiškų žaliavų tiekimo.

Bendrovės generalinis direktorius Rimantas Proscevičius trečiadienį turėjo susitikti su ministre pirmininke.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją