„Vadovaujantis 2014 m. liepos 31 d. Tarybos reglamentu (ES) Nr. 833/2014 dėl ribojamųjų priemonių atsižvelgiant į Rusijos veiksmus, kuriais destabilizuojama padėtis Ukrainoje, akcinei bendrovei „INTER RAO Lietuva“ buvo apribota galimybė disponuoti bendrovės sąskaitomis. Akcinė bendrovė siejama su sankcionuojamu asmeniu Igoriu Sečinu“, – Delfi perduotame komentare nurodo FNTT.

Bendrovės atstovai Delfi nurodo, kad AB „INTER RAO Lietuva“ yra akcinė bendrovė, kurios akcijomis prekiaujama Varšuvos vertybinių popierių biržoje, todėl bet kokia esminė informacija, kuri reikšmingai darytų įtaką įmonės veiklai ir jos tęstinumui visų pirma būtų paskelbta per vertybinių popierių biržos sistemas. Šiuo metu būtent tokios oficialios informacijos įmonės neturi ir laukia oficialių valstybės institucijų informacijos bei išaiškinimų.

„Įmonė savo veiklą vykdo laikydamasi visų LR įstatymų ir kitų galiojančių teisės aktų. Visi įmonės įsipareigojimai klientams šiuo metu vykdomi ir toliau“, – sako komunikacijos vadovas Juozas Rugys.

Vladimiras Putinas, Igoris Sečinas

Pirmasis šią žinią pranešė portalas 15min.

Trečiadienį „Nasdaq Vilnius“ išplatino pranešimą, kuriame nurodė, kad nuspręsta nuo 2022 m. kovo 17 d. išbraukti iš prekybos „First North“ užsienio akcijų prekybos sąraše „Inter Rao Lietuva“ akcijas. Prekyba šiomis akcijomis buvo sustabdyta nuo pirmadienio.

„Nasdaq“ Vilniaus biržos prezidentas Saulius Malinauskas BNS tuomet teigė, jog bendrovės akcijos Vilniaus biržoje nėra listinguojamos, joje nebuvo sudaryta jokių su įmonės vertybiniais popieriais susijusių sandorių, o viena iš biržos sprendimo priežasčių buvo bendrovės sąsajos su Rusija.

„Yra rizikos dėl sąsajų su Rusija. Yra tam tikros rizikos“, – BNS teigė S. Malinauskas.

„INTER RAO Lietuva“ atstovas atkreipia dėmesį, kad įmonės akcijos yra listinguotos ir prekyba jomis vykdoma tik Varšuvos vertybinių popierių biržoje.

„AB „INTER RAO Lietuva“ niekada nebuvo listinguota Nasdaq Vilniaus biržoje. Kodėl Nasdaq Vilnius pernai gruodžio pradžioje (neinformuodama pačios įmonės) įtraukė į įmonės akcijas į kažkurį savo prekybos sąrašą, ar kodėl nutarė vėliau jomis nebeprekiauti (taip pat neinformuodama pačios įmonės) – reikia klausti pačių biržos atstovų, o ne įmonės“, – Delfi teigia J. Rugys.

Anot jo, bendrovės akcijomis ir toliau yra prekiaujama vienintelėje oficialioje akcijų prekybos vietoje – Varšuvos vertybinių popierių biržoje.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininkas Mykolas Majauskas trečiadienį „Delfi“ perduotame komentare nurodė, kad Kremliui artimų įmonių voratinklis veikia ir Lietuvoje.

„Galiu patvirtinti, jog pastarosiomis dienomis sankcijos Lietuvos teritorijoje buvo pritaikytos ir asmenims, kurie yra susiję su naftos kompanijos „Rosneft“ vadovu Igoriu Sečinu. Atitinkamai sąskaitose esančios finansinės lėšos įšaldytos iki atskiro atsakingų valstybės institucijų nurodymo. (...) Akivaizdu, jog Kremliui artimų įmonių voratinklis veikia ir Lietuvoje. Todėl atsakingos tarnybos intensyviai dirba bendradarbiaudamos su tarptautiniais partneriais, jog ES sankcijos Lietuvoje būtų taikomos principingai ir pilna apimtimi“, – komentavo jis.

BFK pirmininkas M. Majauskas BNS anksčiau teigė, kad nuo vasario 24 dienos sankcijų Lietuvoje jau sulaukė 11 įmonių ir penki fiziniai asmenys – Lietuvos bankuose įšaldyta 3,224 mln. eurų, 1,368 mln. JAV dolerių (1,248 mln. eurų) ir 645 tūkst. rublių (4,8 tūkst. eurų) jiems priklausančių lėšų.

Jo teigimu, praeitą savaitę sankcijos pritaikytos ir trims Rusijos oligarchams, susijusiems su karine pramone, – koncerno „Rostec“ vadovas Sergejus Čemezovas, plieno ir kalnakasybos kompanijos „Severstal“ vadovas, „Lenta“ akcininkas, kelionių organizatoriaus TUI dalininkas Aleksejus Mordašovas ir trąšų ir akmens anglies magnatas Andrejus Melničenka.

Rusiška elektra prekiaujančios įmonės „Inter RAO Lietuvos“ 51 proc. paketas priklauso Suomijoje registruotai „RAO Nordic“, o šią valdo Rusijos energetikos milžinė „Inter RAO“ – jos direktorių tarybai pirmininkauja Igoris Sečinas, dėl savo ryšių su Kremliumi patekęs į sąrašą asmenų, kuriems dėl karo Ukrainoje taikomos ES sankcijos.

„Inter RAO Lietuva“ per praėjusius metus Lietuvoje uždirbo 7,4 mln. eurų grynojo pelno – beveik trečdaliu mažiau nei prieš metus. 2020-aisiais įmonės pelnas siekė 10,8 mln. eurų, jos pardavimų Lietuvoje pajamos pernai siekė 120,4 mln. eurų – 13,1 mln. eurų mažiau nei užpernai, pranešė „Inter RAO Lietuva“. 29 proc. „Inter RAO Lietuvos“ akcijų priklauso Lietuvos investicinei bendrovei „Scaent Baltic“. Dar 20 proc. laisvai prekiaujama Varšuvos biržoje.

Remiantis naujausiais Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos pateikiamais tiekimo rinkos apžvalgos duomenimis, 2021 metų pabaigoje AB „INTER RAO Lietuva“ užėmė 10,24 proc. komercinių vartotojų rinkos, o bendroje tiekimo rinkoje įmonės užimama dalis sudarė 6,8 proc.

Įmonių grupė galutiniams vartotojams Latvijoje elektros energiją pradėjo tiekti 2012 m. pirmąjį pusmetį, 2012 m. liepą – Lietuvoje ir nuo 2013 metų – Estijoje. Nuo 2014 metų gegužės mėnesio bendrovės antrinė įmonė „IRL Polska“ vykdo prekybą Lenkijos TGE elektros energijos biržoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės