Seimas antradienį nepriėmė svarstyti Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisų, kurias teikė Lietuvos regionų frakcijos nariai Jonas Pinskus ir Andrius Palionis. Už jų svarstymą balsavo 56 Seimo nariai, prieš 32, susilaikė 27.

Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas suskaičiavo, kad biudžeto netektys sumažinus šių produktų PVM nuo 21 iki 5 proc. siektų daugiau kaip 100 mln. eurų.

„Netektys dėl PVM tarifo mažinimo elektrai siektų 55 mln. eurų, gamtinėms dujoms – 44 mln. eurų, malkoms, medienai – 1,3 mln. eurų“, – Seimo posėdyje teigė jis.

M. Majauskas siūlė ne mažinti PVM, o didinti valstybės kompensacijas, kad gyventojai galėtų patys padengti išaugusias išlaidas.

Jis pabrėžė, kad sumažinus PVM tarifus, lengvata naudosis ir tie, kuriems nereikia paramos ar pagalbos, o kompensacijas gautų tik mažas ar vidutines pajamas uždirbantys gyventojai.

Dabar centriniam šildymui ir malkoms kūrenimui taikomas 9 proc. PVM, o elektrai ir dujoms – standartinis 21 proc. PVM tarifas.

Seimas – prieš mažesnį PVM maisto produktams

Seimas nesvarstys siūlymo taikyti lengvatinį pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą visiems maisto produktams.

Parlamentarai antradienį nepriėmė svarstyti Lietuvos regionų frakcijos narių Jono Pinskaus ir Andriaus Palionio parengtą Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisą. Už balsavo 55 Seimo narių, prieš buvo 21, o 38 susilaikė. Kitu balsavimu pataisa iniciatoriams buvo grąžinta tobulinti.

J. Pinskus atmetė oponentų priekaištus, kad sumažinto PVM naudą pasiims prekybininkai: „Lenkijoje prekybininkai to nepadarė“.

Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas priminė, kad Lenkijoje galioja stambiųjų prekybos tinklų mokestis, kuris ir turi įtakos jų elgesiui.

Lietuvos regionų frakcijos narė Rita Tamašunienė tikino, kad šių pataisų laukia visi žmonės: „Valgyti reikia ir senam, ir jaunam“. Pasak jos, priėmus pakeitimus Lietuvos pirkėjai sugrįžtų iš Lenkijos.

Be to, R. Tamašunienė mano, kad visuomenė akylai stebėtų, kad sumažinus PVM maisto kainos nedidėtų: „Stebėjimas neleis prekybininkams nesąžiningai elgtis“.

M. Majausko skaičiavimais, pritaikius PVM lengvatą valstybės biudžetas nesurinktų apie 400 mln. eurų.

Jis siūlo mažinti gyventojų pajamų mokestį, didinti neapmokestinamąsias pajamas ir taip didinti žmonių pajamas, kad jie patys spręstų, kur pinigus išleisti.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)