„Jeigu pasižiūrėtume prieš keletą metų Lenkijos pavyzdį, kai ten labai stipriai išaugo darbuotojų iš Ukrainos srautas. Lenkija tuo pačiu metu, tais metais, pagal Eurostato duomenis, buvo viena iš lyderių pagal atlyginimų augimo tempą“, – antradienį naujienų portalui „15min.lt“ teigė A. Izgorodinas.

Todėl ekonomistas neabejoja, kad Lietuvoje gali susiklostyti panašus scenarijus.

„Tas pats įvyks ir Lietuvoje, kadangi fundamentaliai turime struktūrinių problemų darbo rinkoje. Ekonomika atsigauna, darbo rinka atsigauna, bet nedarbo lygis išlieka pakankamai aukštas, tai aš sakyčiau, kad Ukrainos darbuotojų darbas Lietuvoje nesulėtins atlyginimų augimo“, – įsitikinęs A. Izgorodinas.

ELTA primena, kad kasdien vis daugiau Ukrainos karo pabėgėlių kreipiasi į Užimtumo tarnybą. Beveik pusė užsiregistravusių Vilniaus apskrityje turi aukštąjį išsilavinimą. Didžioji dalis jau dabar išreiškė norą dirbti. Apie 90 proc. sudaro moterys, dažniausiai 24-44 metų amžiaus.
Į Užimtumo tarnybą visoje šalyje jau kreipėsi per 1400 darbo ieškančių asmenų iš Ukrainos. Darbdaviai paskelbė daugiau nei 5,2 tūkst. laisvų darbo vietų, kuriose galėtų dirbti nuo karo bėgantys ukrainiečiai.

Didžioji dauguma – moterims pritaikytos darbo vietos.

Populiariausias pageidavimas darbui – pagalbinis darbininkas. Ukrainiečiai norėtų dirbti pardavėjais, pakuotojais, administratoriais, virėjais, automobilio vairuotojais. Yra pageidavimų dirbti pilotais, mokytojais, bendrosios praktikos slaugytojais, tatuiruočių meistrais, kirpėjais ar kosmetologais.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją