Seimo narė Monika Ošmianskienė pasiūlė lengvatinį 9 proc. PVM tarifą taikyti ne tik spausdintiems, bet ir elektroninėms knygoms ir elektroniniams neperiodiniams informaciniams leidiniams. Tai, jos įsitikinimu, skatintų daugiau naudoti elektroniniu būdu teikiamas knygas, kurios prisidėtų prie aplinkos tausojimo, žmonių skaitmeninių įgūdžių lavinimo, didesnio informacijos prieinamumo.

„Nuo 2018 m. ES skatina turėti vienodus lengvatinius PVM tarifus knygoms ir kitiems informaciniams leidiniams, teikiamiems tiek fiziniu, tiek elektroniniu būdu. ES priėmė ir reikiamą direktyvą, kuria valstybėms narėms sudarytos prielaidos taikyti vienodus lengvatinius PVM mokesčio tarifus. (...) Dauguma ES šalių jau taiko lengvatinius PVM tarifus elektroninėms knygoms nuo 4 proc. Ispanijoje iki 10 proc. Austrijoje, Čekijoje, Suomijoje. Jungtinėje Karalystėje ir Norvegijoje taikomas 0 proc. PVM elektroninėms knygoms. Tad atėjo laikas kurti ekologiškesnę ir labiau skaitmeninę Lietuvą“, − Seimo posėdyje pabrėžė M. Ošmianskienė.

Seimo narė Dovilė Šakalienė parlamentui pristatė projektą, kuriuo pasiūlė lengvatinį 5 proc. PVM tarifą taikyti menstruacinėms higienos priemonėms. Pasak parlamentarės, menstruacinės higienos priemonės yra būtinybė, tačiau joms taikomas PVM, tarsi tai būtų prabangos prekė.

Įstatymo projekto rengėjų nuomone, tai leis padidinti šių priemonių prieinamumą, mažinti skurdo sąlygotą nelygybę tarp moterų ir mergaičių, sumažinti infekcijų riziką.

„Įstatymo leidėjai tikisi, kad minima pataisa atkreips ir Vyriausybės dėmesį į esamą problemą: atitinkamai siekiant šių higienos priemonių prieinamumo peržiūrės higienos normas medicinos įstaigoms, mokykloms, vykdančioms bendrojo ugdymo programas, kitoms švietimo ir mokslo įstaigoms ir bibliotekoms numatant, kad šių įstaigų tualeto patalpose būtų menstruacinių higienos priemonių“, − pažymima projekto aiškinamajame rašte.

Pritarus projektams po pateikimo, toliau jie bus svarstomi pagrindiniu paskirtame Biudžeto ir finansų komitete. Dėl šių projektų Seimas taip pat sutarė prašyti Vyriausybės išvados. Prie šių klausimų svarstymo Seimo posėdyje planuojama grįžti balandžio 26 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją