„Solidarumo“ pirmininkė Kristina Krupavičienė su pasiūlymu nacionalizuoti „Lifosą“ kreipėsi į premjerę Ingridą Šimonytę. Toks žingsnis, anot jos, padėtų išsaugoti darbo vietas, valstybės ir savivaldybės biudžeto pajamas, o dalį gauto pelno būtų galima skirti Ukrainai remti.

„Nacionalizavimas padėtų šiai įmonei, kuri gali dirbti be tiekimo iš Rusijos ir Baltarusijos, toliau veikti, gaminant svarbų žemės ūkiui produktą – fosforo trąšas, kurių šiais metais trūks visame pasaulyje, būtų išsaugotos darbo vietos, valstybės ir savivaldybės biudžeto pajamos“, – teigiama pranešime.

Kreipimesi taip pat prašoma leisti naudoti šiuo metu įšaldytas bendrovės sąskaitas atsiskaitymams su darbuotojais ir tiekėjais, kad „Lifosa“ galėtų veikti toliau.

„Įmonės darbuotojai šiuo metu yra labai sunerimę dėl savo ir savo įmonės ateities. Todėl prašome „Lifosos“ sąskaitose esančias lėšas leisti panaudoti darbuotojų atlyginimams, mokesčiams, tiekėjams, jei jiems nėra taikomos sankcijos, sumokėti ir atlikti atsiskaitymus, būtinus įmonės tolesnei veiklai užtikrinti“, – teigiama pranešime.

Jo kopija nusiųsta ir Lietuvos prezidentui Gitanui Nausėdai.

Bendrovės sąskaitos įšaldytos praėjusį ketvirtadienį, ES paskelbus sankcijas netiesioginiam „Lifosos“ savininkui Rusijos oligarchui Andrejui Melničenkai.

Pirmadienį „Lifosa“ pranešė, kad negali vykdyti įsipareigojimų, ji kreipėsi į valstybės institucijas prašydama padėti užtikrinti jos veiklos tęstinumą. Bendrovės generalinis direktorius Rimantas Proscevičius nurodė, kad valstybės pagalba šiuo metu yra gyvybiškai svarbi.

Dvi bendrovės darbuotojų profesinės sąjungos pirmadienį kreipėsi į Ekonomikos ir inovacijų bei Socialinės apsaugos ir darbo ministerijas, Seimo Socialinių reikalų ir darbo bei Ekonomikos komitetus, prašydamos pagalbos.

100 proc. „Lifosos“ akcijų priklauso Šveicarijoje registruotai „EuroChem Group“, kurios 90 proc. priklauso A. Melničenkos valdomai Kipro įmonei „AIM Capital“.

„EuroChem Group“ kovo 10 dieną pranešė, kad A. Melničenka nuo kovo 9 dienos atsistatydino iš jos direktorių valdybos, jis taip pat nebėra pagrindinis grupės naudos gavėjas. Tačiau kaip konkrečiai tai padaryta, nepranešama.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją