Anot jos, to reikėtų, „atsižvelgus į naujas realijas“, dėl kurių infliacija augs labiau, nei prognozuota metų pradžioje.

„Seime pateikiant įstatymą mes akcentavome, kad tikimės, jog, svarstant šitą įstatymo projektą, bus atsižvelgta, ir kvietėme pagalvoti apie didesnį NPD būtent jau atsižvelgus į naujas realijas, kurios rodo, kad infliacija auga ir kurį laiką dar labiau augs“, – antradienį „Žinių radijui“ sakė vyriausioji Gitano Nausėdos patarėja ekonomikos ir socialinės politikos klausimais.

I. Segalovičienės teigimu, dėl didelės infliacijos, vasarį siekusios netoli 15 proc., lyginant su 2021 m. vasariu, į šalies biudžetą bus surenkama „tam tikrų papildomų lėšų“. Atsižvelgiant į tai, pasak jos, Seimas galėtų nustatyti, kiek NPD galėtų būti didinamas papildomai.

„Ir matant, kokia aukšta šita metinė infliacija, lyginant su tuo, koks buvo biudžetas skaičiuojamas, – prie 2,5 proc. infliacijos, o dabar turime beveik 15, – akivaizdu, kad netiesioginių mokesčių bus surinkta keliais šimtais millijonų eurų, netgi galbūt 400 mln. eurų, daugiau“, – kalbėjo I. Segalvočienė, kartu pridūrusi, kad iš šio prieaugio turės būti finansuojamos ir planuojamos beveik 300 mln. eurų didesnės išlaidos krašto gynybai.

„Dydžio klausimas būtent labai svarbus, ir mūsų Seimas, Biudžeto ir finansų komitetas, tikrai yra pajėgūs įvertinti papildomą galimą NPD didinimą“, – svarstė G. Nausėdos patarėja.

ELTA primena, kad Seimas ketvirtadienį po pateikimo pritarė G. Nausėdos teiktam siūlymui nuo 460 iki 510 eurų didinti NPD pajamoms iki vieno vidutinio atlyginimo. Neįgaliesiems bei riboto darbingumo asmenims maksimaliai taikytinas NPD siektų 820 eurų, arba 765 eurus, priklausomai nuo reglamentuotų sąlygų.

Kaip rašoma projekto aiškinamajame rašte, siūloma priemonė švelnintų „išskirtinio kainų šoko“ padarinius uždirbantiems mažiausias pajamas, taip pat „sudarytų sąlygas tęstinai didinti NPD link MMA, taip mažinant mažai uždirbančiųjų skurdą ir pajamų nelygybę“.

Anot Prezidentūros, padidinus NPD, biudžetas kasmet prarastų apie 62 mln. eurų pajamų. „Tai investicijos į dirbančių asmenų skurdo ir pajamų nelygybės mažinimą, didinant mažiausiai uždirbančiųjų pajamas neeilinio kainų šoko akivaizdoje“, – rašoma aiškinamajame rašte.

NPD nuo 400 iki 460 eurų jau pakilo nuo šių metų pradžios – tai buvo numatyta 2022 m. valstybės biudžeto projekte.