Į Lietuvą atvyksta vis daugiau ukrainiečių. Lietuvoje užregistruoti 12 tūkstančių 39 Ukrainos piliečiai. Atvykstantiems reikia ne tik prieglobsčio, bet ir pragyvenimo šaltinio – darbo. Vienas iš didžiųjų prekybos tinklų ukrainiečiams siūlo įsidarbinti 50-yje parduotuvių visoje Lietuvoje ir siūlo 150 laisvų darbo vietų.

„Taip pat darbai mūsų logistikos centre Kaune arba taip pat ir mūsų centriniame biure Vilniuje. Kokie tie darbai, tai jie gali būti labai įvairūs: tiek ir parduotuvėje, tiek ir mūsų centriniame biure, tai jie tiesiog priklausytų nuo darbuotojo galimybių ir nuo kompetencijų“, – komentuoja „Lidl Lietuva“ atstovė Lina Skersytė.

Įmonės atstovės teigimu, nepaisant kalbos barjero, šie darbuotojai taps visaverčiais kolektyvo nariais. Prekybos tinklas jiems taip pat skris paramą – 100 eurų dovanų korteles.

„Šie darbuotojai, tai pirmiausia bus tikrai visaverčiai mūsų komandos nariai, tai tokie kaip ir kiti darbuotojai, jų ir papildomų naudų krepšelis bus toks, kaip ir mūsų visų darbuotojų“, – teigė L. Skersytė.

Ukrainiečiai Lietuvoje dirbo ir iki šiol, daugiausiai jų buvo įdarbinta transporto, statybos ir aptarnavimo sektoriuose. Tačiau prasidėjus karui įdarbinimo galimybes šios šalies piliečiams siūlo daugiau įmonių.

„Jeigu mes šiandien esam įdarbinę apie, jeigu prisimenu, apie 25 tūkst., tai poreikis yra iš tikrųjų labai didelis ir apie tai byloja UŽT netgi oficialus puslapis, kuriame tikrai yra išvardintos specialybės ir profesijos labai reikalingos darbo rinkai. Tai aš manau, kad čia dar 25 tūkstančius įdarbinti galima užsimerkus“, – teigia Lietuvos darbdavių konfederacijos prezidentas Danas Arlauskas.

„Šiuo metu mes turime 730 įmonių pasiūlymus, daugiau negu 7500 darbo pozicijų visoje Lietuvoje“, – sakė Užimtumo tarnybos direktorė Inga Balnanosienė.

Pasak Užimtumo tarnybos direktorės, įdarbinimo procedūros smarkiai supaprastintos: iš Ukrainos atvykęs karo pabėgėlis įsidarbinti gali taip pat greitai, kaip ir bet kuris Lietuvos gyventojas, o dirbti gali pradėti jau ir kitą dieną. Siūlomos vietos įsidarbinti labai įvairios: paslaugų, maitinimo ir apgyvendinimo sektoriuose. Nestinga pasiūlymų ir kvalifikuotam darbui, tačiau čia procedūros šiek tiek ilgesnės, mat reikalinga diplomo pripažinimo procedūra.

„Ikimokyklinio ugdymo srityse, pedagogams yra registruojami taip pat darbo pasiūlymai, IT srityje taip pat, mūsų ligoninės taip pat kviečia prisijungti medikus, slaugytojus, slaugytojų padėjėjus“, – teigia I. Balnanosienė.

Pasak darbdavių konfederacijos prezidento, nepaisant įmonių geranoriškumo, dabar daugiausiai dėmesio skiriama ukrainiečių apgyvendinimui, tačiau užsimerkiama prieš kitas problemas: vaikų užimtumą, darbuotojų ir jų šeimų maitinimą, transportą iš darbo ir į darbo vietas.

„Įdarbinus – vaikai, jų mokymas, galų gale vėl tas klausimas, pavyzdžiui, dėl to paties pamaitinimo, jeigu jie apsigyvens kažkur viešbutyje, tai galite pagalvoti, kiek už parą mokama apie 10 eurų, be maitinimo, tada atsiranda: o kur juos maitinti?“, – sako D. Arlauskas.

Visgi, kaip teigia Arlauskas, su laiku šios problemos turėtų išsispręsti, o Užimtumo tarnybos direktorės teigimu, ir dabar kai kurios įmonės siūlo ne tik laisvas darbo vietas, bet ir galimybę derinti šeiminius įsipareigojimus ir šiomis problemomis pasirūpina iš anksto.

„Įvertina tai, kad atvyksta mamos su vaikais, siūlo lankstų darbo grafiką, siūlo vaikų priežiūros paslaugas, siūlo apgyvendinimo paslaugas taip pat.“, – priduria I. Balnanosienė.

Užimtumo tarnybos paslaugomis pasinaudojo beveik 1400 ukrainiečių, o iš jų 480 jau rado darbą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės