Pasak U. von der Leyen, ES šeštadienį priims „ketvirtą priemonių rinkinį, kad Rusija būtų toliau izoliuojama ir kad sektų ištekliai, kuriuos ji naudoja šiam barbariškam karui finansuoti“.

„Uždrausime bet kokių ES prabangos prekių eksportą iš mūsų šalių į Rusiją, taip suduodami smūgį rusų elitui“, – teigė politikė.

„Tie, kurie remia V. Putino karo mašiną neturėtų mėgautis prabangiu gyvenimu, kol bombos krenta ant nekaltų žmonių Ukrainoje“, – pridūrė ji.

Europos Sąjunga kartu su sąjungininkėmis ir partnerėmis taip pat panaikins Rusijos turėtą didžiausio palankumo statusą, sakė EK vadovė.

„Tai panaikins didelę naudą, kurią Rusija gauna kaip PPO (Pasaulio prekybos organizacijos) narė. Rusijos įmonėms mūsų ekonomikoje nebebus taikomas lengvatinis režimas. Taip pat sieksime sustabdyti Rusijos narystės pirmaujančiose daugiašalėse finansų institucijose, įskaitant Tarptautinį valiutos fondą ir Pasaulio banką, teises. Užtikrinsime, kad Rusija negalėtų gauti finansavimo, paskolų ar bet kokios kitos naudos iš šių institucijų. Rusija negali šiurkščiai pažeidinėti tarptautinės teisės ir tuo pat metu tikėtis privilegijų, kurias suteikia priklausymas tarptautinei ekonominei sanklodai“, – aiškino U. von der Leyen.

Be to, ES toliau darys spaudimą V. Putinui artimam Rusijos elitui, jų šeimoms ir pagalbininkams. Todėl Didžiojo septyneto (G-7) finansų, teisingumo ir vidaus reikalų ministrai susitiks kitą savaitę ir koordinuos darbo grupės, įsteigtos Putino šalininkams sankcionuoti, veiklą.

Bendrija taip pat imsis priemonių, turinčių užtikrinti, kad Rusijos valstybė ir jos elitas negalėtų naudoti kriptoturto sankcijoms apeiti, sakė U. von der Leyen.

„Neleisime, kad Putinui artima grupė ir jo karo vykdytojai naudotųsi šiuo turtu savo turtui didinti ir perduoti“, – pabrėžė ji.

ES taip pat uždraus pagrindinių geležies ir plieno sektoriaus prekių importą iš Rusijos Federacijos. Anot U. von der Leyen, tai pakenks centriniam Rusijos sistemos sektoriui, atims galimybę gauti milijardus eksporto pajamų ir užtikrins, kad Bendrijos piliečiai nesubsidijuotų V. Putino karo.

„Galiausiai pasiūlysime iš esmės uždrausti naujas Europos investicijas visame Rusijos energetikos sektoriuje. Neturėtume didinti energetinės priklausomybės, kurios norime atsikratyti. Šis draudimas apims visas investicijas, technologijų perdavimą, finansines paslaugas ir kt., skirtas energijos žvalgymui ir gamybai, taigi turės didelį poveikį V. Putinui“, – sakoma EK vadovės pranešime.

„ES tvirtai palaiko drąsius Ukrainos žmones. Todėl šį rytą Ukrainos finansams paremti išmokėjome 300 mln. EUR skubią makrofinansinę pagalbą. Tai pirmoji mūsų 1,2 mlrd. EUR finansinės pagalbos paketo dalis. Kitos dalys bus išmokėtos netrukus. Ši krizė beprecedentė. Beprecedentė ir mūsų demokratinių valstybių vienybė ir reagavimo sparta. Sakiau tai jau anksčiau ir tvirtai kartoju: Ukraina nugalės“, – sakė U. von der Leyen.

Vasario 24 dieną Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas įsakė šalies pajėgoms įsiveržti į provakarietišką Ukrainą. Vakarai į tai atsakė pluoštu įvairiausių sankcijų, iš Rusijos ėmė trauktis vakarietiškos įmonės.

Briuselio ir Vašingtono atsakas į Kremliaus agresiją pavertė Rusiją labiausiai Vakarų sankcionuota šalimi pasaulyje. Dėl to nuvertėjo rublis, paspartėjo ir taip sparčiai auganti infliacija, kilo nemokumo rizika.

Tuo metu V. Putinas teigė, kad Rusija iš krizės išeis stipresnė.

„Esu tikras, kad įveiksime šiuos sunkumus ir tapsime dar konkurencingesni, turėsime daugiau galimybių būti nepriklausomi ir savarankiški“, – penktadienį per susitikimą su Baltarusijos vadovu Aliaksandru Lukašenka sakė jis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Dalintis
Nuomonės