Už Valstybės rezervo įstatymo pataisas balsavo 107 Seimo nariai, prieš balsavusių nebuvo, o susilaikė vienas parlamentaras.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas teigė, kad nuo šiol valstybės atsargų kaupimas bus lankstesnis ir labiau dinamiškas bei taupantis valstybės lėšas.

„Nesu tikras, kad esamomis aplinkybėmis turime taupyti valstybės rezervo sąskaita“, – teigė jis.

„Šiuo atveju sudarome galimybę Vyriausybei formuoti rezervą ne tik fizinėmis atsargomis, bet ir sutartimis. Tik dar kartą noriu pabrėžti, kad tokia teise Vyriausybe naudotųsi labai atsargiai ir atidžiai įvertindama visas rizikas,susijusias su tuo, kad sutartys karo metu labai dažnai yra neįgyvendinamos“, – pridūrė jis.

Tuo tarpu Ekonomikos komiteto pirmininkas Kazys Starkevičius pabrėžė, kad reikia galvoti apie kuro rezervo saugojimą.

Pasak jo, Ukrainoje dalis kuro saugota pas žemdirbius saugyklose.

K. Starkevičiaus teigimu, tai būtų galima daryti ir Lietuvoje, o pas ką kuras saugomas būtų žinoma siauram pareigūnų ratui.

„Tokiu atveju būtų galima operatyviai aptarnauti policijos ar greitosios pagalbos automobilius“, – svarstė jis.

Seimas leido įteisinti atsargų rezervavimo sutartis ir nustatyti, kad prekių ar produktų atsargos būtų laikomos atskirose patalpose, o ekstremalios situacijos, krizės atveju, paskelbus mobilizaciją ar įvedus nepaprastąją ar karo padėtį negalėtų būti panaudojamos jokiems kitiems tikslams be Vyriausybės leidimo.

Verslas ne rečiau kaip du kartus per metus, o ne kartą, kaip siūlyta anksčiau, turės būti tikrinamas, ar gali vykdyti įsipareigojimus. Valstybės atsargos būtų laikomos tik Lietuvoje.

Dabar Valstybės rezervo įstatymas leidžia kaupti atsargas specialiuose sandėliuose, be to, jas galima pirkti nebūtinai iš anksto, o kilus poreikiui įsigyti pagal preliminarias sutartis, kurias Seimas įteisino 2019 metais.

Pagal įstatymą atsargų duomenys yra įslaptinta informacija.

Rezervą sudaro civilinės apsaugos, medicinos priemonės, žemės ūkio, susisiekimo srities atsargos.

Keisti valstybės atsargų kaupimo tvarką pasiūlė Žemės ūkio bei Ekonomikos ir inovacijų ministerijos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją