Bendrovė teigia, kad dėl Vakarų sankcijų nebegali surinkti gamybai reikalingų dalių ir reikmenų.

1973 m. Sovietų Sąjungoje įkurtas legendinis prekės ženklas regione yra gerai žinomas dėl savo įperkamumo.

Kol buvo premjeru Vladimiras Putinas dažnai būdavo fotografuojamas, vairuojantis „Lada“ modelius ir raginantis visus rusus tokius pirkti. „Nesigailėsite“, – sakė jis 2010 m.

Įmonė priklauso prancūzų automobilių gamintojui „Renault“, tačiau jos automobilius surenka vietinis automobilių gamintojas „AvtoVAZ“.

„Lada“ pernai sudarė 21 oroc. automobilių pardavimų Rusijoje.

„Luminor“ vyriausiasis ekonomistas Žygimantas Mauricas socialiniame tinkle „Facebook“ pastebėjo, kad bendrovei atnaujinti gamybą galimybės – praktiškai lygios nuliui. Tai, anot jo, suduos didžiulį smūgį ekonomikai.

„Legendinis Rusijos automobilių gamintojas „Lada“ stabdo gamybą, nes negali gauti gamybai reikalingų komponenčių iš „Renault“ gamyklos Rumunijoje. Įdomu tai, kad 68 proc. „Lada Auto Holding“ akcijų valdo „Renault“, o likusius 32 proc. – valstybinė Rusijos gynybos gigantė „Rostech“, kuriai vadovauja geras V. Putino bičiulis bei buvęs KGB bendradarbis S. Čemezovas (jie gyveno tame pačiame daugiabutyje Rytų Vokietijoje, o 2014 metais jis buvo įtrauktas į JAV sankcijų sąrašus dėl „Rostech“ vaidmens Krymo okupacijos metu).

Kadangi šiuo metu į sankcijas pateko ir pati „Rostech“ – tikimybė artimiausiu metu atnaujinti „Lada“ gamybą yra apytiksliai lygi nuliui (tą puikiai iliustruoja ir kone 30 proc. kritusios „Renault“ akcijos).

„Lada“ gamybos uždarymas suduos didžiulį smūgį Rusijos ekonomikai, nes „Lada“ automobiliai užėmė apie penktadalį naujų automobilių rinkos Rusijoje bei įdarbino dešimtis tūkstančių darbuotojų. Tai taip pat suduos didžiulį smūgį ir paties V. Putino įvaizdžiui, kuris asmeniškai reklamuodavo „Lada“ automobilius (oficialioje turto deklaracijoje V. Putinas taip pat teigia turįs „Lada Niva“ automobilį“, – rašė ekonomistas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės