„Mes, kaip institucija, neturime mandato ir įgaliojimų nurodyti rinkos dalyviams vykdyti vienas ar kitas operacijas, nurodyti kainą, už kurią jie turi vykdyti šias operacijas. Tačiau taip pat diskutuojame tiek su Lenkijos centriniu banku, tiek su Europos centriniu banku, ar negalėtų atsirasti tam tikri papildomi mechanizmai per centrinių bankų ryšius, tarkime, tarp ECB ir Ukrainos centrinių bankų“, – antradienį žurnalistams teigė S. Krėpšta.

Lietuvos banko atstovas mano, kad ECB ir Ukrainos centrinis bankas galėtų turėti tam tikrus apsikeitimo sandorius.

„Jeigu būtų susitarimas ir nacionalinis Ukrainos bankas sutiktų keisti grivinas į eurus nustatytu kursu, be abejo, kitoje pusėje esantys centriniai bankai taip pat galėtų užtikrinti šias transakcijas“, – aiškino S. Krėpšta.

Prasidėjus Rusijos karui prieš Ukrainą, kredito įstaigos grynųjų Ukrainos grivinų į kitas valiutas nebekeičia. Siekiant išvengti tarpbankinių mokesčių, Ukrainos piliečiams, turintiems sąskaitas Ukrainos bankuose ir jų išduotas mokėjimo korteles, Lietuvos bankų asociacija (LBA) siūlo atsidaryti sąskaitą Lietuvoje veikiančiuose bankuose, persivesti lėšas iš Ukrainos banko sąskaitos į sąskaitą Lietuvoje ir naudotis Lietuvoje išduota mokėjimo kortele.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Dalintis
Nuomonės