J. Bideno administracijos pareigūnai pastarosiomis savaitėmis reiškė susirūpinimą, kad Rusija naudojasi kriptovaliuta siekdama apeiti triuškinamas sankcijas, paskelbtas Vakarų šalių dėl Maskvos invazijos į Ukrainą. Dėl šių sankcijų rublio kursas nusmuko iki istorinių žemumų, o Rusijos vertybinių popierių rinka buvo uždaryta.

Įsakas dėl kriptovaliutų tikriausiai bus paskelbtas šią savaitę. Jis buvo pradėtas rengti dar gerokai prieš karą, pranešė su šiuo procesu susipažinę du šaltiniai, kalbėję su anonimiškumo sąlyga.

Dokumente turėtų būti aprašyta, kaip vyriausybės agentūros, įskaitant Iždo departamentą, turėtų rengti skaitmeninių valiutų politiką ir taisykles. Be to, įsakas turėtų apimti prašymus Valstybės departamentui užtikrinti, kad JAV kriptovaliutų įstatymai būtų suderinti su Amerikos sąjungininkių teisės aktais, o Finansinio stabilumo priežiūros tarybai, prižiūrinčiai JAV finansų sistemos stabilumą – įvertinti neteisėto finansavimo rizikas.

Be to, įsakyme bus nagrinėjama galimybė sukurti naują JAV centrinio banko skaitmeninę valiutą. Sausį Federalinė rezervų sistema paskelbė dokumentą, kuriame vertinama JAV remiamos skaitmeninės valiutos rizika ir nauda.

Įsake bus netiesiogiai nurodyta, kad kriptovaliutos liks Jungtinių Valstijų ekonomikos dalis dar daugelį metų. Apie Baltųjų rūmų planus parengti šį dokumentą pirmoji pranešė naujienų agentūra „Bloomberg“.

Nors JAV pareigūnai nesureikšmina kriptovaliutos svarbos Rusijos gebėjimui išvengti sankcijų, ji tebekelia susirūpinimą.

„Toliau stebėsime, kaip sankcijos veikia, ir vertinsime, ar yra likvidžių nutekėjimų, ar turėsime galimybę juos pašalinti. Dažnai girdžiu, kad minima kriptovaliuta, ir tai kanalas, kurį reikia stebėti“, – praėjusią savaitę sakė iždo sekretorė Janet Yellen.

Vienas aukšto rango administracijos pareigūnas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga, pranešė, kad prezidento nacionalinio saugumo komanda jau stebi, kaip naudojamos ir kuriamos fiktyvios bendrovės bei alternatyvios finansinės institucijos, per kurias Maskva gali bandyti apeiti sankcijas.

Kriptovaliutos yra viena iš kelių sričių, kurios yra J. Bideno administracijos dėmesio centre, Vašingtonui stengiantis užtikrinti, kad sankcijos Maskvai būtų kuo paveikesnės.

Pasak pareigūno, administracija remiasi ankstesne kovos su sankcijų vengimu patirtimi Irane ir Venesueloje. Artimiausiomis dienomis ir savaitėmis taip pat bus pristatyta papildoma eksporto kontrolė ir nauji sankcijų tikslai, siekiant sutrukdyti Rusijos pastangoms išvengti baudžiamųjų priemonių.

Pirmadienį Iždo departamentui pavaldus Finansinių nusikaltimų tyrimo tinklas (FinCEN) patarė finansų įstaigoms „būti budrioms“ dėl bet kokių pastangų išvengti sankcijų, susijusių su Rusijos karu Ukrainoje.

„Nors nepastebėjome mūsų sankcijų vengimo plačiu mastu, naudojant tokius metodus kaip kriptovaliuta, operatyvus pranešimas apie įtartiną veiklą prisideda prie mūsų nacionalinio saugumo bei mūsų pastangų remti Ukrainą ir jos žmones“, – pareiškime pabrėžė FinCEN laikinasis direktorius Himas Dasas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)