I. Aukštuolytė taip pat pateikė vienintelio „Tez Tour“ akcininko Ispanijoje registruotos įmonės „Germesinvest“ išrašą, kurioje išvardinti jos akcininkai – du bulgarai, latvis, estė ir ukrainietė. I. Aukštuolytė šį dokumentą „Delfi“ pateikė su sąlyga laikytis konfidencialumo ir akcininkų pavardžių neviešinti.

Verslo Rusijoje pakomentuoti negali

Lietuvoje įmonė „Tez Tour“ įsteigta 2003 metais. Nuo tada iki 2009 metų jos direktoriumi buvo Martynas Laivys, o nuo 2009 metų iki dabar – Aleksandras Sukovas.

„Tez Tour“ turėjo skirtingų akcininkų. Iki 2011 metų ji priklausė Leventui Mehmedui Shabanaui. Kaip aiškino I. Aukštuolytė, šis Turkijoje gyvenantis Bulgarijos pilietis buvo įmonės įkūrėjas ir ilgametis savininkas.

„Turkijoje jis vystė atvykstamojo turizmo verslą „Tez Tour“ vardu. L. M. Shabanas 2002 metais nusprendė pradėti vystyti ir išvykstamojo turizmo verslą Baltijos šalyse – įkūrė įmonę Latvijoje veikiančią „Tez Tour“ pavadinimu. 2003-aisiais atidarė verslą Lietuvoje, o dar vėliau – Estijoje.

Visos Baltijos šalių įmonės veikė kaip atskiros uždarosios akcinės bendrovės, kurių akcijos kartu su prekių ženklu priklausė L. M. Shabanui. Prekės ženklas „Tez Tour“ yra užregistruotas ir patentuotas Lietuvoje.

2011 metais, nusprendęs išeiti iš turizmo verslo, L. M. Shabanas visas savo akcijas ir leidimą naudoti prekių ženklą Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje pardavė tose šalyse veikiančių įmonių vadovams. Jie susibūrė į grupę, kuri šiandien ir vienija 5 šalis, tarp kurių nebuvo ir nėra nei Rusijos, nei Baltarusijos“, – sakė ji.

I. Aukštuolytė pridūrė, kad kaip vystėsi Rusijoje veikiantis verslas informacijos neturi, tad ir pakomentuoti negali.

Tez Tour Lietuvoje
Tez Tour Rusijoje

Valstybinio patentų biuro duomenimis, prekės ženklas „Tez Tour“ Lietuvoje užregistruotas 2007 metais, šiuo metu galioja iki 2026 metų kovo 24 dienos.

Naudos gavėjai Ispanijos registre

Lietuvos juridinių asmenų registro duomenimis, nuo 2011 metų „Tez Tour“ priklausė Liuksemburge registruotai įmonei „Krystal Star“, nuo 2013 metų ten pat registruotai „Azimuth Investment“, o nuo 2019 metų iki dabar – Ispanijoje registruotai „Germesinvest“.

Liuksemburgo registro duomenimis, „Azimuth Investment“ 2019 metais buvo uždaryta.

Tuo metu „Delfi“ su kolegų „Organizuoto nusikalstamumo ir korupcijos pranešimų projekte“ pagalba gautame Ispanijos registro dokumente nurodoma, kad vienintelis „Germesinvest“ akcininkas yra asmuo vardu Francisco Jose Mas Menargues.

Vis dėlto, I. Aukštuolytė tvirtino, kad ši informacija yra pasenusi. „F. J. M. Menargues yra steigėjas. Šiuo metu net nėra akcininkas“, – sakė ji.

Kaip jau minėta „Tez Tour“ atstovė pateikė 2021 metų gegužės dokumentą, kuriame yra išvardinti penki „Germesinvest“. Tarp jų iš tiesų nėra nei vieno Rusijos ar Baltarusijos piliečio.

Ispanijos „Germesinvest“ taip pat valdo penkias „Tez Tour“ vardu veikiančias įmones Latvijoje, Estijoje, Lietuvoje, Bulgarijoje ir Rumunijoje.

Direktorės veiklos pakomentuoti negali

I. Aukštuolytė neneigė, kad „Germesinvest“ direktorė yra Katharina Ortmann. Ji ispanų registre taip pat nurodoma kaip įmonės „Arena Tour Sociedad Limitad“ advokatė.

„Arena Tour Sociedad Limitad“ akcininkai yra Jevgenijus Vasiljevas ir Irina Andrejeva. J. Vasiljevas taip pat dirba įmonėje „Neo Travel World“. Įdomu tai, kad ankstesnis „Neo Travel World“ pavadinimas buvo „Tez Tour Espana“.

„Neo Travel World“ akcininkai: Aleksandras Sinigibskis, Aleksandras Burtinas ir Natalija Burtina. A. Burtinas yra „Tez Tour“ Rusijoje įkūrėjas ir vadovas. Jų tinklapis ir logotipas yra tokie patys kaip „Tez Tour“ Lietuvoje.

„Delfi“ pateikus šią informaciją, I. Aukštuolytė atsakė taip: „K. Ortmann nėra „Germesinvest“ akcininkė, tad jos veiklos pakomentuoti negalėtume“.

Inga Aukštuolytė

Redagavimas „Vikipedijoje“

Interneto enciklopedijos „Vikipedija“ įraše apie „Tez Tour“ Lietuvoje nurodoma, kad jos centrinė būstinė yra Maskvoje.

Nuo Rusijos invazijos į Ukrainą dienos (vasario 24-osios) puslapis buvo redaguotas 13 kartų. Dėl to straipsnis yra iš dalies užrakintas. „Jo negali redaguoti neregistruoti ir neseniai registruoti dalyviai“, – nurodo „Vikipedija“.

I. Aukštuolytė sakė, kad šiuo metu „Vikipedijoje“ apie „Tez Tour“ rodoma klaidinga informacija.

„Nurodyti teisingos informacijos apie savo įmonę negalime ir mes, nes iki 2022 metų rugsėjo 2 dienos puslapio redagavimas yra blokuojamas dėl pakartotinių anoniminių informacijos keitimų. Kaip žinia, „Wikipedia“ įrašus gali redaguoti visi – registruoti ir neregistruoti vartotojai, tad platforma nėra apsaugota nuo klaidinančios informacijos pateikimo“, – aiškino ji.

„Tez Tour“ kovo 3 dieną išplatino pranešimą, kuriame pranešė, kad organizuoja pagalbą užsienyje įstrigusiems Ukrainos žmonėms.

„Mes solidarizuojamės su Ukrainos žmonėmis, palaikome nuolatinį ryšį su Konsuliniu departamentu ir esame pasiruošę nemokamai į Lietuvą parskraidinti užsienyje įstrigusius šios šalies žmones savo vykdomais užsakomaisiais skrydžiais. Kartu su partneriais jau rūpinamės nespėjusių grįžti ukrainiečių nakvyne, pervežimais svečiose šalyse, teikiame ir teiksime kitą reikalingą pagalbą“, – cituojamas „Tez Tour“ direktorius A. Sukovas.

2020 metais „Tez Tour“ gavo 14 mln. eurų pajamų ir patyrė 1,4 mln. eurų grynąjį nuostolį.

„Sodros“ duomenimis, kovo 3 dieną įmonė turėjo 41 darbuotoją, sausį jiems mokėtų atlyginimų vidurkis siekė 2013,69 euro (apie 1250 eurų „į rankas“).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės