M. Dubnikovas laidoje „Delfi Rytas“ aiškino, kad oligarchų turto įšaldymas – tai ne konfiskacija.

„Tai reiškia, kad negali disponuoti savo pinigais. Negali pervesti, keisti jų formos, konvertuoti, pirkti ką nors. Šios sankcijos neturi precendento. Kad gaudytų oligarchus ir ieškotų jų sąskaitų – tokio dalyko pasaulis praktiškai nematė.

Jie negali disponuoti pinigais, kuriuos laikė neva saugiais. Tai istorinis įvykis, kad prie sankcijų prisijungė ir Šveicarija, kuri laikoma pinigų seifu. Net Antrojo pasaulinio karo metu įvairios kariaujančios pusės pinigus laikė saugiai. Dabar Šveicarija taip pat užšaldė pinigus. Net ir ten oligarchai ar režimui pritariantys „verslininkai“ yra medžiojami“, – komentavo jis.

Atimami žaisliukai

M. Dubnikovas dar svarstė, kad dar yra sąskaitų ofšorinėse zonose, bankų, kurie labiau pro pirštus žiūri į savo klientus įvairiose valstybėse.

„Pinigų turėjimas nereiškia, kad su jais galėsi kažką padaryti. Visas pasaulis atsigręžia į Rusiją, o tai reiškia, kad ir turi pinigų, bet už juos nusipirksi nieko. Pagaliau, negalėsi pervesti jų į bet kokį kitą normalų banką, nes kiekvienas sankcijų besilaikantis bankas tikrina, iš kur ateina pinigai, kokia jų kilmė. Jei ta kilmė abejotina, toks bankas kaip ugnies vengs tų pinigų.

Galima pajuokauti, kad net savo jachtos kuro bako neužpildysi, nes nepavyks už tai atsiskaityti. Kai kurios jachtos, kaip matome, yra areštuotos uostose. Ieškoma ir vilų. Pavyzdžiui, Italija skaičiuoja, kurias vilas reikės uždaryti.

Nesvarbu, koks tai yra turtas, futbolo klubas irgi gali sulaukti sankcijų. Ar tai pinigai, ar nekilnojamasis turtas, jachtos, automobiliai – viskas, ką galima suskaičiuoti, registruoti yra sankcionuojama.

Atimami visi žaisliukai iš vaikinų. Jie manė, kad Vakaruose saugu, o ir propagandinėje žiniasklaidoje pasirodė verkšlenimai – kaip Europos Sąjunga taip gali, t. y. atimti nuosavybės teisę. Tačiau tai yra įšaldymas, ne atėmimas“, – dėstė jis.

Neturi precendento

M. Dubnikovas kalbėjo, kad sunku pasakyti, kiek to turto yra prislapstyta.

„Natūralu, kad aiškaus registro niekas neturi. Tačiau tai bus išsiaiškinta, nes kai finansų pasaulyje kažkas atsigręžia prieš tave, pradeda medžioti, pasislėpti yra be šansų. Jie manė, kad yra labai gudrūs, kad gali paslėpti turtą po įmonėmis, o įmonių įmonėmis, perrašyti turtą – neva niekas nemato. Jiems tai buvo paranku, taip paslėpdavo turtą nuo visuomenės. Vakarų pasaulis tai toleravo, nes tais pinigais pasišildydavo valstybės, įmonės ir pan.

Pasaulis pasikeitė, reikia suprasti, kad elektroninėje erdvėje visi atsisuko ir nusprendė paskaičiuoti, ką jie turi. Dabar niekur nepasislėpsi. Jei perrašysi, bus sankcionuotas kitas žmogus, kuriam perrašyta ir t. t.

Netgi Rusijos vyriausybė galvojo, kad galės kaupti naftos dolerius į rezervą ir po to galės su jais daryti bet ką. Beprecedentis dalykas, kad centrinis bankas buvo sankcionuotas. Buvo atimti rezervai, liko rusai su auksu ir dar pučia miglą, kad galima iš to ką nors išlošti“, – nurodė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės