Domisi paslaugas teikiančios įmonės

Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų asociacijos (LPPARA) prezidentas Rimas Varkulevičius „Delfi“ patvirtino girdėjęs atvejų, kada Ukrainoje veikiančios bendrovės nori persikelti dirbti į Lietuvą.

Pasak jo, tai, daugiausia, įmonės, veikiančios paslaugų sektoriuje.

„Daugiausia, tai paslaugas teikiančios bendrovės, gal susiję ir su mašinų gamyba, informacinių technologijų ir programinės įrangos testavimu, tekstile“, – sakė jis.

Kalbėdamas būtent apie persikeliančias tekstilės įmones jis pabrėžė, kad jos Lietuvoje galėtų naudotis ir jau turima tekstilės baze pramonėje, tarkime, siuvimo cechais.

„Dabar iš Ukrainos neišveši nei staklių, nei technologinių linijų, nei čia staigiai pastatysi pastatus, tai užima laiko“, – teigė jis.

Pasak jo, toks svarstymas apie įmonių persikėlimus į kitą šalį yra logiškas žingsnis siekiant saugesnės vietos dirbti, tačiau tiksliai pasakyti, kiek yra norinčių veiklą į Lietuvą perkelti įmonių, jis negalėjo.

„Valstybė turi sudaryti žalią koridorių, palengvinti sąlygas ir įmonių atėjimą. Tegu užima tai dvi savaites, bet tegu jie žino, kad čia yra laukiami“, – ir valstybės vaidmenį pažymėjo R. Varkulevičius.

Jo teigimu, bendrai įmonių atėjimui į Lietuvą nemažai įtakos turi ir dar vienas faktorius – mūsų šalyje įvesta nepaprastoji padėtis.

„Užsienio kompanijos į tai reaguoja jautriai ir ne iki galo supranta, ką tai reiškia, nors mes patys suprantame, kad Vyriausybei ją reikėjo įvesti.

Taip pat dažnai girdime pasisakymus, kad kitos po Ukrainos yra Baltijos valstybės. Kai tai sako mūsų vadai, tai dar pusė bėdos, bet dažnai tai girdime iš NATO pareigūnų, o tai nekuria pasitikėjimo“, – sakė jis.

Rimas Varkulevičius

Kad vis daugiau įmonių domisi verslo perkėlimu į Lietuvą, pasakojo ir „Investuok Lietuvoje“ investicijų plėtros departamento direktorė Vida Staskonienė.

„Stebime išaugusį užklausų skaičių iš tarptautinių kompanijų šiuo metu veikiančių karo paveiktose šalyse (Ukrainoje, Baltarusijoje, Rusijoje), kurių pagrindinis rūpestis yra užtikrinti savo darbuotojų saugumą, perkeliant operacijas į saugią lokaciją“, – sakė ji.

Kokios tiksliau tai įmonės ir kiek jų, „Investuok Lietuvoje“ nepatikslino.

Nori perkelti dalį darbuotojų

Kad netrukus Lietuvoje gali atsirasti bent viena ukrainietiška įmone daugiau, pasakojo ir su ukrainiečiais dirbančios tekstilės įmonės UAB „Omniteksas“ pirkimo direktorius ir vienas iš akcininkų Vydas Damalakas.

Jis sakė, kad viena iš Ukrainos įmonių, jiems teikianti siuvimo paslaugas, šiandien rimtai svarsto darbus perkelti į Lietuvą.

„Mes jiems per sieną įveždavome medžiagas, o jie mums siūdavo gaminius. <...>

Šiuo metu dalis jų įmonės žmonių yra Moldovoje, o mes su šia įmone vedame tam tikras derybas, kad jie galėtų organizuotai steigtis filialą Lietuvoje.

Ten įmonė – didelė, joje dirba apie 400 žmonių, tai čia kalba eitų apie 10-15 proc. norinčių dirbti Lietuvoje. Mes jiems žadame paramą, padėtume jiems čia apsigyventi“, – sakė jis.

Pasak vadovo, čia atvykę žmonės turėtų darbą, o įmonei kauptųsi kapitalas, tačiau viena iš didelių problemų šiuo metu yra pačios įmonės steigimo klausimai.

„Didelė problema yra tai, kad Lietuvoje nėra galimybės įmonę atidaryti internetu, kaip, tarkime, yra Estijoje.

Dabar tos įmonės šeimininkas negali atbėgti į Lietuvą, atsidaryti įmonę ar sąskaitą. O aš jiems tos sąskaitos negaliu atidaryti. Išeina, kad viena ranka padedame, kita – nieko nedarome. Reikia kelti šį klausimą“, – pastebėjo įmonės vadovas.

Ministerija: ruošiame priemones įmonių relokacijai

Ekonomikos ir inovacijų ministerija tikino, kad tarptautinės kompanijos, kurios turi padalinius paveiktose šalyse, kreipiasi dėl galimybės perkelti savo verslus.

„Šiuo metu ministerija ir kitos institucijos yra susitelkusios teikiant visokeriopą pagalbą tiek Ukrainos pabėgėliams, tiek verslams ir talentams“, – tikino institucija.

Buvo aiškinama, kad šiuo metu ministerija rengia siūlymus dėl naujos paramos priemonės Ukrainos įmonių relokacijai.

„Tam pasitelkiamas jau veikiantis įmonių iš trečiųjų šalių relokacijos reguliavimas, kad būtų užtikrinamos supaprastintos galimybės persikelti į Lietuvą.

Tikimasi, kad naujai teikiamas finansinių paskatų užsieniečiams mechanizmas papildys ir palengvins sąlygas norinčioms persikelti įmonėms. Atitinkamai, Vyriausybei bus teikiama papildoma priemonė, pritaikyta ukrainiečiams talentams. Manoma, jog dalis Ukrainos įmonių ar talentų į Lietuvą galėtų persikelti laikinai, kol nesibaigė Rusijos agresija prieš šalį“, – buvo teigiama gautuose atsakymuose.

Taip pat buvo pastebėta, kad Vidaus reikalų ministerija, Migracijos departamentas, Užsienio reikalų ministerija, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija bei Užimtumo tarnyba jau sudarė sąlygas Ukrainos žmonėms įsidarbinti Lietuvoje.

„Iš Ukrainos pabėgę žmonės gauna reikalingus dokumentus per labai trumpą laiką ir gali pradėti dirbti tomis pačiomis sąlygomis kaip ir Lietuvos gyventojai.

Jeigu Baltarusijos įmonės nusprendžia persikelti arba tos, kurios jau persikėlė priima sprendimą plėstis – dedame pastangas, kad taip ir atsitiktų, nes Baltarusija, deja, ne tik riboją savo žmonių laisves ir teises, bet ir suteikia savo teritoriją vykdyti karinę agresiją prieš Ukrainą.

Esame pasiruošę užtikrinti sklandžiausią įmanomą persikėlimo procesą. Jeigu Rusijoje veikiančios užsienio kapitalo įmonės, nusprendžia perkelti savo veiklą į Lietuvą – tai taip pat yra suprantama, nes vykdyti stabilios ir sąžiningos veiklos, karinius veiksmus Ukrainoje vykdančioje Rusijoje šiuo metu nebeįmanoma“, – teigė ministerijos atstovai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės