M. Fridmanas, vienas turtingiausių Rusijos žmonių, antradienį pasitraukė iš Europos grupių, kurių akcininku buvo, tačiau abu verslininkai neigia turėję kokių nors „finansinių ar politinių ryšių“ su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

„LetterOne“, turinčią būstinę Liuksemburge ir biurų Londone, valdo 22,3 mlrd. dolerių (2020 metų duomenimis) grynųjų aktyvų, kurie yra investuoti į energetikos, technologijų, sveikatos ir mažmeninės prekybos sektorius.

Pasak „The Financial Times“, verslininkai sutiko sustabdyti savo dalyvavimą fonde ir nebedalyvauti įmonės veikloje ir atsistatydinti iš direktorių tarybos.

„LetterOne“ valdo Ispanijos prekybos centrų tinklą „Dia“ bei turi „Wintershall Dea“ – vienos iš Vokietijos grupių, dalyvaujančių dujotiekyje „Nord Stream II“, – taip pat Turkijos mobiliųjų telefonų operatorės „Turkcell“ akcijų.

Antradienį bendrame pareiškime M. Fridmanas ir P. Avenas tvirtino, kad neturi „jokių finansinių ar politinių ryšių“ su V. Putinu ar Kremliumi.

Jiedu pareiškė, kad „ginčys apgaulingą ir nepagrįstą šių sankcijų skyrimo pagrindą – energingai ir visomis jiems prieinamomis priemonėmis – siekdami panaikinti nepagrįstą ir nereikalingą žalą savo darbuotojų ir verslo partnerių pragyvenimui ir gerovei“.

Verslininkai nepaaiškino, kaip ketina užginčyti ES sankcijas.

M. Fridmanas, vienas turtingiausių Rusijos žmonių, atsistatydino iš Amsterdamo biržoje listinguojamos mobiliojo ryšio tinklo operatorės „Veon“ direktorių tarybos, antradienį pranešė bendrovė.

„Veon“ valdo mobiliojo ryšio tinklus Ukrainoje ir Rusijoje, taip pat Bangladeše, Kazachstane ir Pakistane.

M. Fridmanas per „LetterOne“ valdo 47,9 įmonės akcijų.

Pirmadienio vakarą paskelbtame pareiškime Ispanijos prekybos centrų tinklas „Dia“ teigė, kad jo nekontroliuoja Rusijos oligarchas, praėjus vos kelioms valandoms, kai pastarojo pavardė buvo įtraukta į ES sankcijų juodąjį sąrašą, kuriame yra Rusijos prezidento Vladimiro Putino sąjungininkai.

„LetterOne“ laiške darbuotojams M. Fridmanas kalbėjo, kad „karas niekada negali būti atsakymas“ ir ragino nutraukti „kraujo praliejimą“, bendrovė sekmadienį pranešė naujienų agentūrai AFP.

„Ši krizė kainuos gyvybių ir padarys žalą dviem tautoms, kurios šimtus metų buvo laikomos broliškomis“, – parašė oligarchas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Dalintis
Nuomonės