„2021 m. rusiškų krovinių per Klaipėdos uostą vežta mažiau nei 2 milijonai tonų. Tarp uoste veikiančių įmonių nėra tokių, kurios priklausytų vien nuo Rusijos krovinių, kaip jūsų minima įmonė (BKT – red.), kuri buvo priklausoma nuo vienos šalies ir vieno krovinio tipo.

Indikacijų apie šiuo metu planuojamus kitų įmonių atleidimus neturime, tačiau, kiekviena jų, siekdama subalansuoti savo finansus, apie tai gali svarstyti“, – teigė jis.

Ketvirtadienį energetikos ministrui Dainiui Kreiviui pareiškus, kad nuo šiol Lietuvoje neliks ir rusiškų SGD krovinių, A. Latakas skaičiavo, kad 2021 m. Klaipėdos uoste iš viso buvo iškrauti 78 dujovežiai, atgabenę 1,14 mln. tonų suskystintųjų gamtinių dujų.

„Iš Rusijos importuota 0,2 mln. tonų arba 20 proc. bendro kiekio. Tikėtina, kad rusiškų dujų importą pakeis dujos iš kitų tiekėjų“, – paklaustas, kaip naujausi sprendimai paveiks uosto veiklą, aiškino direktorius.

Apie planuojamus darbuotojų atleidimus kitose įmonėse patvirtino negirdėjusi ir Lietuvos jūrų krovos kompanijų asociacija, tačiau jos prezidentas Vaidotas Šileika kalbėjo, kad šiuo metu uosto įmonės išgyvena ne geriausius laikus.

„Šiuo metu praktiškai yra sustojęs krovinių srautas geležinkeliu iš /į Ukrainą, stoja ir kiti tranzitiniai srautai iš Rusijos, Baltarusijos. Tai skaudūs praradimai Klaipėdos uostui, kuris iki šiol turėjo itin stiprias pozicijas, kaip tranzitinis uostas.

Kita vertus, kai mūsų pašonėje vyksta karas, turbūt svarbiausiu aspektu jau tampa ne praradimai, bet apskritai veiklos tęstinumo užtikrinimas.

Rusijai paskelbtų sankcijų poveikį galėsime įvertinti praėjus tam tikram laikui, tačiau akivaizdu, kad jos turės įtakos uosto kompanijų veiklai. Prognozuojamas pakankamai žymus krovinių srauto kritimas.

Sudėtinga spėlioti, kokių pasekmių tai turės krovos kompanijoms, nes neapibrėžtumas ne tik logistikos, bet ir kituose sektoriuose šiuo metu yra maksimalus“, – sakė jis.

Redakcija primena, kad Lietuvos verslas vis dažniau atsisako bendradarbiauti ir prekiauti su Rusijos įmonėmis, o tam įtakos turi ir paskelbtos sankcijos bei galimi sutrikimai kalbant apie atsiskaitymus.

Ketvirtadienį energetikos ministras Dainius Kreivys taip pat patikino, kad bet koks rusiškų dujų importas per suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalą nuo ketvirtadienio yra sustabdytas ir jokių mažų krovinių nebėra.

Pasak jo, Lietuva jau šiandien galėtų atsiskaityti rusiškų dujų per dujų vamzdį, tačiau tai pakenktų kitų Baltijos šalių energetiniam saugumui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją