Įmonės stengiasi darbuotojus iškelti

Kijeve ir Nikolajeve prekybos centrus „Novus“ ir Nikolajevo uostą valdantis verslininkas, investicijų grupės „BT Invest“ vadovas, Lietuvos-Ukrainos verslo tarybos pirmininkas Aivaras Karalius sako, kad šiuo metu veiklą tęsia tik nedaugelis įmonių.

„Veiklą stabdo įmonės, kurios gali ją sustabdyti, – užsiima paslaugų teikimu, konsultavimu. Tie, kurie prekiauja, sprendžia klausimą, ar gali prekiauti ir kaip pristatyti prekes. Tos įmonės, kurios investuoja į prekybinį NT ir jį valdo, mes pavyzdžiui, esame investavę į uostą, veiklas tęsiame, bet verslu tai pavadinti sunku.

Plėtra, aišku, sustabdyta, statybos sustabdytos. Nikolajevo uostas, kurį mes valdėme, uždarytas. Visos prekybinės operacijos ir prekybininkai sustabdė dėl aiškių priežasčių. Kasdien rūpinamės darbuotojų saugumu, žiūrime turto saugumo ir kažkokių ilgalaikių planų kol kas nekuriame“, – laidoje pasakojo jis.

Anot jo, lietuviškos įmonės stengiasi darbuotojus iškelti, o tie, kurie liko, – dar stengiasi dirbti.

„Mūsų tinklo „Nova“ direktorius Ukrainoje Markas Petkevič dar liko ir tęsia veiklą, bet didžioji dauguma išvykę ir dirba iš Lietuvos nuotoliniu būdu“, – pažymi jis.

Ukrainoje bandymas įsiveržti į lietuviško kapitalo prekybos tinklą

Verslas netikėjo, kad prasidės karas

Prieš maždaug savaitę A. Karalius apie verslo situaciją Ukrainoje kalbėjo pakankamai ramiai, tačiau tada Rusija dar nebuvo pradėjusi karinės invazijos. Kaip tada tikino, įmonės neplanavo nutraukti darbo Ukrainoje ir toliau tęsė savo įprastas veiklas. Pašnekovo teigimu, verslininkai tuomet dar netikėjo, kad prasidės karo veiksmai. Tačiau dabar situacija pasikeitė kardinaliai.

„Tada niekas iki galo nesitikėjo, kad karo veiksmai prasidės, dirbome ir nepanikavome. Nepanikuojame ir dabar – dirbame susitelkę, tačiau visiškai pasikeitė veiklos pobūdis, sustabdytos statybos, darome, ką galime šiandien, rūpinamės darbuotojų saugumu ir turtu“, – sako Lietuvos-Ukrainos verslo tarybos pirmininkas.

Daug darbuotojų gina tėvynę

Vilniaus pramonės ir verslo asociacijos prezidentas Sigitas Besagirskas priduria, kad verslas Ukrainoje – visiškai sustojęs. Prioritetas teikiamas darbuotojams ir jų saugumui.

„Kas nori evakuotis, jau atvažiavo į Lietuvą arba juos bandoma išvežti. Patys ukrainiečiai nelabai nori evakuotis, nes nusiteikimas, patriotizmas ginti šalį – pakankamai didelis, tai ukrainiečiai darbuotojai ten ir lieka. Viskas sustoję, verslas laukia Ukrainos pergalės, bet visi supranta, kad greitai šis karas nesibaigs“, – teigia jis.

„Tai, ką darė lietuviai, ypač prekybiniai verslai, nedidelės įmonės, arba investicijos į nedideles gamybines įmones, su kuriomis bendravome, viskas kol kas stovi. Jei šiandien neparduosi – nėra prasmės gaminti į sandėlį, be to, daug darbuotojų gina Ukrainą, todėl neįmanoma kažko padaryti“, – pridūrė verslo ir pramonės atstovas Lietuvoje.

Sigitas Besagirskas

Lietuvos prekybos tinklas Ukrainoje bando tęsti darbą

Tarp vis dar veikiančių verslų Ukrainoje – lietuviško kapitalo prekybos tinklas „Novus“, turintis per 100 parduotuvių Kijeve ir jo apylinkėse. Jis savo dydžiu galėtų prilygti lietuviškiems tinklams „Rimi“ ir „Norfa“.

Prekybos tinklą Ukrainoje valdančios „Consult trade House“ vadovas Gintautas Pavalkis laidoje pažymėjo, kad šiuo metu veikia 65 tinklo parduotuvės. Verslininkų teigimu, yra ir apgadintų parduotuvių, o viena – visiškai sugriauta.

„Mes privalome toliau dirbti. <...> Bandome atidarinėti parduotuves, tai laikome savo pagrindine pareiga. Pavyko atidaryti apie 65 šiai dienai. Sprendimai priimami vietoje. Turime kontaktą su kažkur ketvirtadaliu darbuotojų. Turėjome apie 8 tūkst. darbuotojų iki veiksmų pradžios, o karo metu – maždaug su 2 tūkst. Jie bando veržtis į darbą, bando atidarinėti parduotuves, bando savo bendrataučius, kolegas, Kijevą aprūpinti maistu“, – pasakoja jis.

Kaip pabrėžia, šių likusių darbuotojų motyvacija – didžiulė. Tačiau pašnekovas nežino, kur šiuo metu yra visi kiti darbuotojai.

„Kaip minėjau, kontaktą turime tik su ketvirtadaliu, o kur kiti: ar jie kariauja, ar jie evakavosi, ar jie pakeliui kur nors, slėptuvėse nuo bombų, nežinome. Bet tie, su kuriais kontaktą turime, motyvuoti, jie irgi galvoja, kad jie dalyvauja gynyboje, maitindami žmonės“, – sako „Novus“ valdytojas Lietuvoje.

Parduotuvė Nova Kijeve, įmonės Facebook nuotr.

Tiekimą užtikrina improvizuodami

Pašnekovo teigimu, šiuo metu pagrindinė problema – tiekimo grandinė ir prekių pristatymas.

„Žodis „užtikrinti“ tiekimą šioje vietoje garsiai skamba. Teisingiausia būtų atsakyti – improvizacijos būdu. Pagrindinė problema – tiekimo grandinė, prekių pristatymas į tas vietas, kur jų reikia. Pasikeitė ir tai, ką perka žmonės. Nuo to, ką mes buvome pasiruošę, žmonės perėjo: perka sausainius, ilgo galiojimo prekes. O mūsų pagrindinė problema – kažkaip iš sandėlių, tiekėjų tas prekes pristatyti į parduotuves ir jas atidaryti“, – pasakoja G. Pavalkis.

Verslininkas tikina, kad parduotuvės šiuo metu tikrai nėra tuščios, nors pripažįsta, kad kai kur dėl tiekimo sutrikimų gali pritrūkti ir būtiniausių produktų.

„Bendrai vertinant, maisto yra, bet dėl logistikos ir tiekimo grandinės sutrikimų, be abejo, gali būti, kad kažkur neturėsime (būtiniausių produktų – Delfi). Bet tikrai negaliu sakyti, kad parduotuvės tuščios.

Duona – labai paklausi. Atidarius parduotuvę pirmas darbas – iškepti duonos, nes žmonės slėptuvėse sriubų nevirs, jiems reikia kažko, kad galėtų nusinešti ir ten suvalgyti“, – sako jis.

Parduotuvė Nova Kijeve, įmonės Facebook nuotr.

Pasklido melagingos žinios apie kainų kėlimą

Paprastai kariaujama ne tik mūšio lauke, bet ir informacinėje erdvėje. Pastaruoju metu daug propagandinių žinučių sklinda iš Rusijos pusės, su tuo antradienį tiesiogiai susidūrė ir „Novus“ prekybos tinklas. Pasirodė žinia ir nuotraukos, kad šis neva prekių kainas pakėlė net 3-4 kartus. Vėliau žinią išplatinusi Ukrainos naujienų agentūra patvirtino, kad tai – melagiena.

„Dėl dezinformacijos karo teisingai sakote, iš tikrųjų pikta dėl tokios žinutės. Kita vertus, mes žinome, kokius sprendimus priimame. Tik prasidėjus pirmiems veiksmams, priėmėme principinį sprendimą: kainų mes nekelsime ir mes jų nekeliame. Todėl šioje vietoje visi klausimai atsakyti. Mūsų tikslas – užtikrinti tiekimą, kad žmonės turėtų ką valgyti, parduotuvės atsidarytų ir kažkaip veiktų“, – patikino „Consult trade House“ vadovas.

S. Besagirskas prekybos tinklo veiklą šiuo metu vertina ne kaip verslą, o pagalbą kare.

„Prekybos tinklą „Novus“ vertinu ne kaip verslą, o kaip pagalbą dalyvaujant Ukrainos gynyboje. Įsivaizduoju, kad šiandienos situacijoje verslas – nuostolingas ir tai – indėlis į Ukrainos gynybą“, – teigia jis.

Parduotuvė Nova Kijeve, įmonės Facebook nuotr.

Apie tolesnius planus verslas nekalba

Pasiteiravus, kokie galėtų būti tolesni įmonių, veikiančių Ukrainoje, žingsniai – plėtros stabdymas ir išsikėlimas į kitas rinkas, pašnekovai tikina, kad verslas apie tai šiuo metu negalvoja.

„Vyksta karas, reikia išgyventi dieną, valandas, mes laiko negaištame spėliojimams ir kažkokiems strateginiams ilgalaikiams tikslams. Žiūrėsim, kaip viskas klostysis“, – pabrėžia Lietuvos-Ukrainos verslo tarybos pirmininkas A. Karalius.

S. Besagirskas svarsto, kad stagnacija įsivyraus tose srityse, kurios šiandien nėra būtinos Ukrainos išgyvenimui. Jo teigimu, yra įmonių, svarstančių persikelti į Lietuvą.

„Kalbame su viena Charkovo įmone, kuri mano verslui tiekdavo detales. Kadangi jie mato, kad šiandien kažko padaryti neįmanoma, yra klausimas – galbūt jų žmonės atvažiuotų dirbti čia, nes jie žino, kaip pagaminti įrangos. Šiandien neišveši, plius ji nėra pati naujausia, bet kalbame apie specialistų išsaugojimą, nes sritis, kurioje dirbame, – pakankamai sudėtinga. Tai kalbame apie žmonių įvežimą į Lietuvą ir pan.

Yra toks dalykas, jie nori ginti miestą, o ne užsiimti verslais, nors mes suprantame, kad tie specialistai – pakankamai unikalūs. Verslo perkėlimas į Lietuvą – taip, bet, manau, kad jie pirmiausia suinteresuoti ginti savo šalį“, – laidoje kalbėjo S. Besagirskas.

Ukrainos ir Lenkijos pasienyje pabėgėliai iš Ukrainos

Ieško, kaip palengvinti prekių pristatymą

„BT Invest“ vadovas papasakojo, kam šiuo metu skiria daugiausia dėmesio: tai – bendravimas su Ukrainos ir Lietuvos institucijomis.

„Tikrai stringa logistika, eilė klausimų – kaip palengvinti prekių vežimą į Ukrainą. Maisto prekių ir kitų, humanitarinių. Kreipėmės į Ukrainos Vyriausybę, kad jie supaprastintų procedūras, kad „nuimtų“ embargus, galbūt importo PVM, visokių sertifikatų reikalavimą, kad nereikėtų kažkur registruoti prekių Ukrainoje. Koncentruojame veiklą į šiuos dalykus.

Kreipėmės ir į Lietuvos Valstybinę mokesčių inspekciją, kad pateiktų įmonėms išaiškinimus, kokios mokestinės rizikos, kai perkamos prekės ir išvežamos kaip dovana, kaip ten bus su apmokestinimu“, – vardija A. Karalius.

„Novus“ taip pat prisideda prie paramos iš Lietuvos organizavimo. Ukrainos kariams ir civiliams iš Lietuvos per Lenkiją bus išgabenta tūkstančiai tonų maisto produktų ir higienos reikmenų. Paramos logistiką organizuoja tinklas „Novus“, o maisto produktų bei higienos reikmenų tiekimą koordinuoja Lietuvos gamintojus vienijanti asociacija „Baltic Gastronomy Leaders“. Prekybos tinklo atstovas Lietuvoje pasakoja, kad iškyla daugybė netikėtų sunkumų, tad parama stringa.

„Eilės prie sienos, patikrinimai, neaiškumai su dokumentacija, bet manau, kad susifokusavome, turime reikalingas kompetencijas ir prasimušime“, – pabrėžia G. Pavalkis.

Lietuvos įmonės prisideda ir gamyboje

S. Besagirsko teigimu, Lietuvos įmonių, turinčių ryšių su Ukraina, prioritetas – nebe verslas, o prikrauti transporto priemones pagalbos: maisto, medikamentų, drabužių, ir viską vežti ukrainiečiams. Kai kurios įmonės prisideda ir prie gamybinių projektų.

„Mano įmonės atveju – dirbame aviacijos srityje, bendradarbiaujame su įvairiais Ukrainos dronų gamintojais. Jie mūsų paprašė pagaminti tam tikrų komponentų. Jie nedideli, bet pakankamai sudėtingi, ukrainiečiai patys dėl subomborduotų gamyklų negali pasigaminti. Mes gaminame ir dovanosime, yra problemų tik su logistika – kaip pavyks juos pristatyti, nes be tų komponentų gynybiniai dronai negali pakilti. Mes nedirbame karo pramonėje, o civilinėje aviacijoje, bet dabar gamyklos vienas iš prioritetų – pagaminti kuo daugiau komponentų ir greičiau pristatyti ukrainiečiams į Rytų Ukrainą“, – pasakoja verslininkas.

„Turbūt nėra nė vienos verslo bendruomenės, kuri vienaip ar kitaip nepadėtų Ukrainai. Tai apima ir mūsų pardavimus: parduodant prekę, rašo, kad pelnas skiriamas Ukrainai ir pan. Dar niekada verslo bendruomenė nebuvo suvienyta vienam tikslui kaip šiandien.

Pirkti ką nors iš Ukrainos – labai sudėtinga, bet dabar svarbiausia – pagalba, kad šalis atsilaikytų. Paskui galvosime apie ilgalaikius tikslus ir strategavimą, kaip toliau dirbti. Tikėkimės Ukraina atsilaikys, galėsime ten investuoti ir padėti šaliai prisikelti, bet dar labai toli iki to“, – apibendrina pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės