„Sienos“ surinkti duomenys taip pat rodo, kad „Inter Rao Lietuva“ jau kurį laiką turi problemų Lietuvos finansų sektoriuje – bendrovė bylinėjasi su „Swedbank“ dėl „sutarčių nutraukimo pripažinimo neteisėtu“. Nei bendrovė, nei bankas šio ginčo nekomentuoja.

Rusiškai lietuviškas kapitalas

Elektros energijos prekyba užsiimanti „Inter Rao Lietuva“ save pristato kaip „pirmaujantį elektros rinkos dalyvį Baltijos šalyse“. Bendrovės skelbiamos konsoliduotos pajamos už 2021 metus – 334,3 mln. eurų, „Inter Rao Lietuva“ grupės grynasis pelnas – daugiau nei 14 milijonų.

Energetikos sektoriuje veikianti bendrovė valdoma mišraus kapitalo. Lietuvos bendrovė „Scaent Baltic“, susijusi su verslininkų ir politikų Garbaravičių šeima, turi 29 proc. akcijų paketą.

Jonas Garbaravičius – „Inter Rao Lietuva“ stebėtojų tarybos narys. J.Garbaravičiaus tėvas – buvęs Seimo narys Ramūnas Garbaravičius. Buvęs Kauno meras Arvydas Garbaravičius – žinomo verslininko dėdė.

„Inter Rao Lietuva“ svetainėje nurodoma, kad jis taip pat eina „Inter Rao Lietuva“ generalinio direktoriaus patarėjo pareigas, analogiškas pareigas jis užima ir „Scaent Baltic“. Taip pat J.Garbaravičius nurodomas kaip VšĮ „Vilniaus miesto opera“ valdybos narys.

„Inter Rao Lietuva“ stebėtojų taryba

Kontrolinis 51 proc. akcijų paketas priklauso Suomijoje registruotai „Rao Nordic OY“. Ši bendrovė, savo ruožtu, 100 proc. valdoma Rusijos „Inter Rao“. Ir būtent čia galima rasti Igorio Sečino – „Rosneft“ vadovo, buvusio Rusijos vicepremjero ir vieno artimiausių Vladimiro Putino aplinkos žmonių – pavardę.

I.Sečinas – „Inter Rao“ direktorių tarybos pirmininkas. Su „Rosneft“ tiesiogiai susijusi kompanija „Rosneftegaz“ – viena stambiausių „Inter Rao“ akcininkių.

Sečinas čia nedirba

I.Sečinas pirmu numeriu įrašytas vasario 28 d. paskelbtame sąraše asmenų, kuriems Europos Sąjunga pritaikė sankcijas dėl Rusijos karo prieš Ukrainą. Tačiau „Inter Rao Lietuva“ laikosi pozicijos, kad I.Sečinas netraktuotinas kaip „Inter Rao“ darbuotojas.

„Jo atveju – tai yra jam asmeninės sankcijos. Tai nėra taikoma, kadangi jis nėra įmonės darbuotojas, nei įmonei, nei kažkaip tai kitaip“, – „Sienai“ teigė „Inter Rao Lietuva“ komunikacijos vadovas Juozas Ruzgys.

Vladimiras Putinas, Igoris Sečinas

Pasak jo, sankcijos Rusijai „Inter Rao Lietuva“ tiesiogiai neliečia. „Nėra sankcijos pritaikytos nei Rusijos įmonei – kuri net nėra tiesioginė mūsų motininė įmonė. (...) Mes situaciją stebime, žiūrime ir visada veikiame pagal teisės aktus“, – teigė J.Ruzgys.

Ginčas su „Swedbank“ – už uždarų durų

Atvirų duomenų sistemoje „Okredo“ radome duomenų, rodančių, kad „Inter Rao Lietuva“ jau kurį laiką bylinėjasi su „Swedbank“. Viešai prieinami duomenys rodo, kad ginčas vyksta dėl „sutarčių nutraukimo pripažinimo neteisėtu ir negaliojančiu ab initio bei įpareigojimo vykdyti sutartį“ bei „uždraudimo atlikti veiksmus, keliančius pagrįstą grėsmę žalai atsirasti“.

Iš viešai prieinamos informacijos galima susidaryti tik paviršutinišką ginčo vaizdą. Žinoma tiek, kad ieškovai – „Inter Rao Lietuva“ bei jos dukterinė įmonė „Vydmantai wind park“, valdanti didelį vėjo jėgainių parką Kretingos rajone. Ko tiksliai reikalaujama iš „Swedbank“, kada ir kokios sutartys buvo nutrauktos – neaišku.

Artimiausias posėdis šiame ginče numatomas jau kovo 14 d., Vilniaus miesto apylinkės teisme. Tačiau teismas „Sieną“ informavo, kad šalių pageidavimu posėdžiai yra uždari ir jokia informacija apie šį ginčą visuomenei neteikiama. Panašios pozicijos laikosi ir „Swedbank“ bei su banku besibylinėjanti „Inter Rao“.

„Swedbank“ atstovas Saulius Abraškevičius raštu pateiktame komentare „Sienai“ nurodė, kad „bankas nekomentuoja santykių ir ginčų su esamais ir/ar buvusiais klientais“. Koks klientas – esamas ar buvęs – yra „Inter Rao Lietuva“, banko atstovas nedetalizavo.