Socialiniuose tinkluose žmonės dalijasi patarimais, kaip galima padėti ir paremti Ukrainą, jos gyventojus ir gamintojus. Tarp daugelio punktų – ir šios šalies pagrindinis simbolis – valstybinė vėliava. Gyventojai raginami įsigyti vėliavų ir taip išreikšti solidarumą karo niokojamai Ukrainai.

Mėlyna ir geltona spalva per savaitę tapo itin reikšmingos ir aktualios daugeliui pasaulio gyventojų. Apsijuosę dvispalve žmonės plūsta į gatves, renkasi į mitingus, palaikymo akcijas, puošia namų sienas ir langus, automobilius.

Lietuvoje standartinio dydžio Ukrainos vėliavą galima įsigyti už maždaug 30–35 eurus, tačiau panašu, kad greitai to nepavyks padaryti.

Ažiotažas primena 2018 metus

Vėliavas gaminančios įmonės „AKA Baltic“ vadovas Aivaras Andruškevičius sako, kad Ukrainos vėliava staiga tapo deficitine preke.

„Spausdiname nuo ryto iki vakaro, savaitgaliais dieną ir naktį. Tūkstančiais procentų išaugo užsakymai“, – sako jis.

„Faktas, kad trūksta dabar vėliavų. Anksčiau galėdavome kreiptis į savo partnerius, kad jie mums padėtų, bet ir jiems trūksta kaimyninėse šalyse, nes ir jie tuo pačiu užsiima“, – priduria pašnekovas.

Jo teigimu, daugiausiai problemų kyla ne dėl medžiagų tiekimo, o dėl žmogiškųjų išteklių, mat išaugus užsakymams, ėmė trūkti laisvų darbo rankų.

„AKA Baltic“ vadovui šis ažiotažas primena 2018 metus, kai Lietuva minėjo valstybės atkūrimo šimtmetį. Tačiau tuomet gyventojai šlavė Lietuvos trispalves. Ukrainos vėliavomis tokio susidomėjimo dar nėra buvę.

„Toks didelis susidomėjimas vėliavomis buvo 2018 m., kai minėjome Lietuvos šimtmetį, maždaug nuo sausio iki vasario 16 dienos, bet žinojome, kad vasario 16-ąją viskas baigsis. Toks buvo didelis ažiotažas. Bet tada buvo geras naujienos, dabar viskas kitaip“, – prisimena A. Andruškevičius.

Ukrainos vėliavos Pigu.lt

Užsakymų išaugo tūkstantį kartų

Užsakymų antplūdžio sulaukė ir Kaune įsikūrusi vėliavas gaminanti įmonė „Dauksta“, valdanti internetinę parduotuvę Flagmanas.lt. Jos vadovas Stasys Daukšys sako, kad siuvėjai dabar pluša dieną naktį, taip pat ir savaitgaliais, mat užsakymų išaugo tūkstantį kartų.

„Galėtume patenkinti ir didesnį klientų skaičių, bet stengiamės daryti viską, ką galime. Vertinant vien tik Ukrainos vėliavas, užsakymų išaugo tūkstantį kartų. Anksčiau jų niekam nereikėjo, arba buvo pavienių atvejų. Dabar kasdien dideliais kiekiais užsako“, – pasakoja jis.

Kaip pažymi, užsakymo laikas dabar pailgėjo iki 3–5 darbo dienų. Užsisakius vėliavą pirmadienį, ją gautumėte ketvirtadienį arba penktadienį.

Verslininkas pirmą kartą mato tokį didelį susidomėjimą: „Dar nebuvo tokio įvykio, kuris taip visus paliestų.“

Įmonė didina darbuotojų skaičių, taip pat ilgina darbo laiką.

Per metus parduodavo iki 10 vėliavų

Didelį Ukrainos vėliavų poreikį pajuto ir Kaune įsikūrusios įmonės „Gtenta“ vadovas Andrius Kazlauskas. Jis Delfi pasakoja pradėjęs ruoštis iš anksto – įmonė pagamino šiek tiek vėliavų į priekį, bet tokio ažiotažo nesitikėjo. Dabar darbuotojai pluša ir savaitgaliais, siuvėjai anksčiau pradeda arba baigia darbus. Kaip tikina, užsisakius Ukrainos vėliavą pirmadienį, ją pirkėjui pavyktų gauti trečiadienį.

„Istorines ir valstybines vėliavas gaminame iš anksto ir į priekį, jas užsakinėja. Bet tokiam įvykiui niekas nebuvo pasiruošęs ir prisigaminęs į priekį. Tokia situacija, kad dabar pagamintume trečiadienį“, – pažymi jis.

Pašnekovo teigimu, Ukrainos vėliavų per metus buvo parduodama iki 10 vienetų. Dabar poreikis išaugęs šimtais kartų. Anot jo, to dar nėra buvę.

„Tai pirmas kartas, kai toks didelis poreikis. Kiek žinau, pas visus gamybininkus – tas pats. Ukrainos vėliavų paprastai būna vienetiniai užsakymai per metus – kas nors užsako, ir parduodame. Tik dvi vėliavos – vyčio ir valstybinė – yra masiškai gaminamos“, – sako A. Kazlauskas.

Ukrainos palaikymo akcija Palangoje (A. Kazlausko nuotr.)

Pašnekovas prisimena, kad didelis vėliavų poreikis buvo kilęs 2020 m. vasarą, kai buvo organizuojamas „Laisvės kelias“. Palaikydami Baltarusijos piliečių siekį nuversti režimą lietuviai graibstė Baltarusijos vėliavas. Tačiau šįkart mastas – daug didesnis.

„Atsirado poreikis žmonių, kurie turi vėliavų stiebus prie namo. Žmonės renkasi į piketus visuose miestuose, savivaldybės, įmonės keliasi vėliavas, kas turi jų stiebus“, – vardija verslininkas.

Prekybos tinklams ir paštui neturi ko pasiūlyti

Maža to, prekybos tinklai, Lietuvos paštas taip pat domisi galimybėmis įsigyti vėliavų iš gamintojų, tačiau patenkinti tokį didelį kiekį – per sunku.

„Prekybos centrai norėtų pirkti tūkstančiais, bet mes fiziškai nepajėgūs. Mano žiniomis, niekas iš gamintojų nepateikė vėliavų prekybos tinklams“, – pripažįsta jis.

Kaip sako, nors darbo rankos spėja, tačiau nepakanka spausdintuvų. Verslininkas skaičiuoja, kad turėdamas 5 spausdintuvus tikriausiai galėtų patenkinti visų poreikį, tačiau dabar teturint vieną jo įmonė gali patenkinti tik paprastų gyventojų poreikį.

„Galima paimti daugiau siuvėjų, bet spausdintuvas fiziškai daugiau nei jo pajėgumai spausdinti negali, reikėtų dar vieno arba dviejų spausdintuvų. Tačiau niekas taip greitai neįvyksta, kitą dieną jo niekas neatveš, mėnesiais viskas trunka. Be to, spausdintuvai kainuoja 100 tūkst. eurų, turi investuoti, norėdamas gamybą prasiplėsti“, – pažymi jis ir priduria abejojantis, ar verta tiek investuoti, nes mano, kad tai laikina.

„Savaitė laiko arba mėnesis praeis, ir viskas. Per gyvenimą toks poreikis išaugęs turbūt vieną karta ir būna. Baltarusijos vėliavų dar turime, – prisigaminome praeitą kartą (dėl „Laisvės kelio“ – Delfi), jų neišpirko, dabar stovi, niekam jos neįdomios“, – svarsto A. Kazlauskas.

Ukrainos vėliavos Pigu.lt

Pardavė akimirksniu, laukia papildymo

Lietuvos paštas skelbė, kad šią savaitę pašto skyriuose planuojama pradėti prekiauti Ukrainos vėliavomis, tačiau kol kas dar nepradėjo. Atstovai patikino, jog šiuo metu laukiama vėliavų iš tiekėjų.

Internetinėje parduotuvė Pigu.lt taip pat prekiaujama Ukrainos vėliavomis, bet panašu, kad greitai jų nebeliko. Prekybos centro internete komunikacijos vadovas Nerijus Mikalajūnas sako, kad Rusijai užpuolus Ukrainą, turėtas Ukrainos vėliavas el. parduotuvė pardavė akimirksniu.

„Netrukus papildėme jų kiekius. Tačiau Ukrainos vėliavų atsargos jau ir vėl senka – jų parduodame šimtais kartų daugiau, nei iki karo. Šiuo metu ieškome galimybių mūsų prekybos centre internete užtikrinti dar didesnius Ukrainos vėliavų kiekius“, – sako jis.

Kaip galima pamatyti el. parduotuvėje, artimiausias prekės atsiėmimas numatytas po savaitės, kovo 7–8 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės