Jungtinės Karalystės (JK) premjeras Borisas Johnsonas antradienį pasmerkė Rusijos sprendimą į du Ukrainos separatistinius regionus įvesti savo karius ir pareiškė, kad tai prilygsta „atnaujintai invazijai“.

„Neigdamas Ukrainos, kaip valstybės, teisėtumą ir vaizduodamas jos egzistavimą kaip mirtiną grėsmę Rusijai, (prezidentas Vladimiras) Putinas sukuria dingstį visapusiškam puolimui“, – teigė B. Johnsonas.

„JK ir mūsų sąjungininkai pradedame įvedinėti sankcijas Rusijai, kurias parengėme jau anksčiau, naudodamiesi naujomis ir beprecedentėmis galiomis, suteiktomis šių [Bendruomenių] Rūmų taikyti sankcijas Rusijos asmenims ir subjektams, kurie Kremliui yra strateginės svarbos“, – parlamente sakė B. Johnsonas.

Sankcijos bus taikomos bankams „Rossija“ ir „Promsviazbank“, taip pat trims Rusijos aneksuotame Kryme įsikūrusiems bankams – „Genbank“, Pramonės taupomajam bankui (ISB) ir Juodosios jūros plėtros ir rekonstrukcijos bankui (ČBRR).

Į juodąjį sąrašą buvo įtraukti verslininkai Genadijus Timčenka, Borisas Rotenbergas ir Igoris Rotenbergas. Jungtinė Karalystė įšaldys visą jos jurisdikcijoje esantį šių asmenų turtą, taip pat uždraus jiems atvykti į šalį, sakė B. Johnsonas.

„Tai pirmoji dalis, pirmoji banga to, ką esame pasiruošę nuveikti. Ir esame parengę tolesnių sankcijų, kurios gali būti pritaikytos – kartu su Jungtinėmis Valstijomis ir Europos Sąjunga“, – pridūrė premjeras.

Europos Sąjunga (ES) antradienį pareiškė ketinanti nusitaikyti į bankus, finansuojančius Rusijos operacijas Ukrainos separatistinėse teritorijose, ir uždaryti Maskvai prieigą prie Europos finansų rinkų, reaguodama į tai, kad Kremlius pripažino Ukrainos separatistinių regionų nepriklausomybę ir įvedė į juos savo kariuomenę.

Siūlomos sankcijos, kurios apima ir pareigūnų įtraukimą į juoduosius sąrašus bei prekybos su atsiskyrusiais regionais draudimą, oficialiai bus pateiktos vėliau antradienį ir jas turės patvirtinti visos 27 ES valstybės narės, sakoma pareiškime.

Antradienį po anksti ryte JK įvykusio pasitarimo su saugumo vadovais britų ministras pirmininkas Borisas Johnsonas buvo pažadėjęs parlamente paskelbti „pirmą JK ekonominių sankcijų Rusijai paketą“, rašė BNS.

„Jos labai skaudžiai smogs Rusijai, be to, invazijos atveju... darysime daug daugiau“, – tuomet reporteriams sakė jis.

„Neabejokite: jei Rusijos bendrovės bus atkirstos nuo kapitalo JK finansų rinkose, jei mes nuplėšime rusų kompanijų ir turto fasadą, ims skaudėti“, – sakė B. Johnsonas.

Pasak premjero, jam gali tekti žengti dar toliau, nes prognozuojama, kad „Rusija toliau elgsis neprotingai, visiems įrodymams rodant, kad [Rusijos] prezidentas [Vladimiras] Putinas tikrai yra linkęs surengti visapusišką invaziją į Ukrainą“.

Toks veiksmas būtų „absoliučiai katastrofiškas“, teigė B. Johnsonas ir pridūrė, jog „absoliučiai gyvybiškai svarbu, kad tos pastangos, tas kitos Europos šalies užkariavimas nepavyktų ir kad Putinui nepasisektų“.

Kremlius pirmadienį įsakė Rusijos kariuomenei „palaikyti taiką“ dviejuose Maskvos remiamuose separatistiniuose regionuose Rytų Ukrainoje, praėjus vos kelioms valandoms po to, kai pripažino jų nepriklausomybę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)