Investicijų grupės „BT Invest“ vadovas, Lietuvos-Ukrainos verslo tarybos pirmininkas Aivaras Karalius teigia, jog nepaisant situacijos Ukrainoje blogėjimo, kol kas nėra požymių, kad lietuviškas verslas trauktųsi iš šalies.

„Veikla Ukrainoje vyksta įprastiniu režimu: ir prekiauja, ir suplanuotos statybos nesustabdytos niekur. Jokios panikos tarp lietuvių verslininkų aš irgi nepastebėjau. Pavyzdžiui, mūsų grupė dirba mažmeninės prekybos kryptyje, taip pat turime prekybinį uostą, kur krauname grūdus – tai kol kas nejaučiame jokio poreikio nei keisti įprastinės veiklos, nei planuojame stabdyti investicijas – plečiamės toliau, vykdome statybas“, – BNS sakė „BT Invest“ vadovas.

Tuo metu Vilniaus pramonės ir verslo asociacijos prezidentas Sigitas Besagirskas mano, kad lietuviškas verslas Ukrainoje šiuo metu laukia, kas bus toliau.

„Verslai žiūri su nerimu, baiminasi sudaryti ilgalaikius kontraktus, investicijos sustojo, nes neaišku, kas bus rytoj, gal išskyrus vakarinę Ukrainos dalį. O dauguma mūsų verslų sukasi centrinėje ir rytinėse dalyse – aplink Kijevą“, – BNS sakė S. Besagirskas.

„Esu girdėjęs, jog smarkiai yra kritusi vietos darbuotojų motyvacija, nes akivaizdu, jiems rūpi kiti dalykai – šalies gynyba ir taip toliau, o ne kažką daugiau pagaminti ir parduoti“, – pridūrė jis.

Tiek A. Karalius, tiek S. Besagirskas sutaria, kad Lietuvos verslininkai iš Ukrainos trauktųsi tik tuomet, jei karas apimtų visą šalį.

„Mano žiniomis, dauguma lietuviškų verslų yra linkę pasilikti iki galo, tai reiškia, kad kai atsiras reali grėsmė jų darbuotojų sveikatai ar net gyvybei, tuo atveju jie trauksis, tačiau tol kol veiksmas rutuliojasi dviejose okupuotose teritorijose ir kol tai neateina iki Kijevo – jie bandys pasilikti“, – BNS sakė S. Besagirskas.

„Jeigu prasidėtų atviri karo veiksmai – tai būtų ženklas, kad reikia priimti kardinalius sprendimus: ar sustabdyti verslus laikinai, ar tęsti, kiek įmanoma, bet nelabai norėčiau spekuliuoti šia tema. Mes tikimės geriausio varianto“, – teigė A. Karalius.

SBA grupės įmonės „Utenos trikotažas“, kuri Ukrainoje turi drabužių siuvimo bendrovę „Mrija“, vadovas Petras Jašinskas teigia, kad politinė situacija Ukrainoje kol kas nepaveikė įmonės veiklos ir planų.

„Šiuo metu darbas vyksta įprastai. Šalies vakaruose įsikūrusioje įmonėje dirba tik vietiniai, lietuvių kolegų ten neturime. Kol kas dėl susiklosčiusios politinės įtampos savo planų Ukrainoje nestabdome. Priešingai – šalyje įžvelgiame plėtros potencialo, todėl dairomės naujų drabužių gamybos partnerių“, – komentare BNS sakė jis.

Anot P. Jašinsko, Ukraina sudaro nedidelę dalį „Utenos trikotažo“ veiklos.

Prieš kelias dienas iš Ukrainos grįžęs Lietuvos-Ukrainos verslo tarybos pirmininkas A. Karalius teigė, jog nepaisant tvyrančios įtampos, žmonės čia gyvena įprastą gyvenimą.

„Iš Ukrainos grįžau tik šeštadienį – ir Kijeve buvau, ir Odesoje, ir Nikolajeve. Jei neskaitytum žinių, atrodo, kad gyvenimas vyksta įprastai: žmonės keliauja, važiuoja į darbus, lankosi restoranuose, skraido lėktuvais – nėra jokių požymių, kad kažkas vyksta ne taip“, – BNS sakė A. Karalius.

„Esame nustebę, kad žmonių elgsenoje nėra jokio ryšio su ta įtampa: ir pardavimai, ir lankomumas parduotuvių yra normalūs, labiau gal jaučiasi nuo Naujųjų šalyje pakilusi COVID-19 banga. Pavyzdžiui, tikėjomės ir buvome pasiruošę, kad galbūt bus noras kaupti ilgai negendančių produktų atsargas – kruopų, bakalėjos, tačiau to kol kas nevyksta – šios prekės nėra paklausios“, – pridūrė jis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją