Verslo aktyvumą matuojantis tyrimų instituto „IHS Markit“ pirkimų vadybininkų indeksas (PMI) vasarį išaugo 3,5 punkto, iki 55,8 punkto, palyginti su 52,3 punkto sausį. Didesnė nei 50 punktų rodiklio vertė rodo ekonomikos augimą.

Institutas nurodė, kad tai reiškia, jog euro zonos ekonomikos augimo tempas pasiekė penkių mėnesių aukštumas, tačiau pažymėjo, kad tuo pat metu buvo fiksuojama rekordiškai didelė infliacija.

Ekonomikos augimo tempo paspartėjimą paskatino tai, kad euro zonoje buvo sušvelninti du mėnesius galioję griežti ribojimai, skirti pažaboti omikron atmainos koronaviruso plitimą. Omikron šiuo metu laikoma dominuojama atmaina Europoje, tačiau šalių vyriausybės laiko ją mažiau pavojinga, palyginti su ankstesniais viruso variantais.

„IHS Markit“ teigimu, vasarį ribojimai buvo sušvelninti iki lygio, paskutinį kartą matyto praėjusių metų lapkritį, o tai paskatino paslaugų, turizmo bei gamybos sektorius. Tačiau, pasak instituto, išliko tiekimo trikdžių, kurie sukėlė vėlavimus, o vidutinės prekių ir paslaugų kainos išaugo iki aukščiausio kada nors užfiksuoto lygio, pasitelkiant PMI rodiklį.

Instituto duomenimis, didžiausios euro zonos ekonomikos Vokietijos augimas vasarį buvo šešių mėnesių aukštumose, o antros pagal dydį ekonomikos Prancūzijos augimas – net aštuonių mėnesių aukštumose.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją