Beveik 40 mln. eurų kainavęs pastatas yra pirmasis iš trijų toje pačioje teritorijoje statomų pastatų, kurie prisidės prie el. prekybos Baltijos šalyse ir skaitmeninių valstybių plėtros. Paprastam piliečiui tai reiškia mažesnį ekologinį duomenų pėdsaką ir dar geresnę prieigą prie el. paslaugų. Atidarius pastatų kompleksą, išaugs ir regiono duomenų prieglobos eksporto potencialas.

Duomenų centrai yra fizinis dabartinės ir būsimos skaitmeninės visuomenės pagrindas, be kurio neįsivaizduojamas mūsų gyvenimo būdas ir verslas. Aukščiausio lygio, didelio energinio efektyvumo „Greenergy“ duomenų centras padidins Estijos ekonomikos konkurencingumą ir sukurs skaitmeninei transformacijai būtiną infrastruktūrą", – sakė atidaryme dalyvavęs Estijos verslumo ir informacinių technologijų ministras Andresas Suttas.

Pasak jo, iki šiol Estijoje tokios skaitmeninės infrastruktūros, nebuvo, todėl naujasis duomenų centras labai padidins šios srities įmonių konkurencingumą. Taip pat jis sudarys palankias sąlygas užsienio bendrovėms siūlyti savo paslaugas Estijos ar Baltijos šalių rinkoje.

„Greenergy Data Centers“ kūrimas nuo pradžios iki atidarymo užtruko daugiau nei penkerius metus, šiame procese dalyvavo šešių šalių ekspertai. „Šiandien atidarytas kompleksas atitinka visus aukščiausius tarptautinius saugumo standartus, jo energijos vartojimo efektyvumas yra 25 proc. didesnis už rinkos vidurkį, – sakė duomenų centro kūrimo idėjos autorius Kertas Evertas. – Technologiniu požiūriu esame absoliučioje pasaulio viršūnėje“. Šiandien atidarytas pirmasis pastatas užima 14 500 kvadratinių metrų plotą. Bendra planuojama komplekso galia yra 31,5 MW – kitaip tariant, centro elektros jungtys galėtų patenkinti nedidelio miesto energijos poreikius.

Kadangi duomenų centras turi būti pasiruošęs netikėtumams ir veikti visada, kiekviena svarbi komplekso palaikymo sistema yra dubliuojama. Kai kurios atsarginės sistemos turi savo atsargines sistemas. Pavyzdžiui, į teritoriją įeis net aštuoni šviesolaidiniai ryšio kabeliai, kurie pastatą pasieks iš keturių skirtingų pusių.
Duomenų centro saugumą užtikrins apsauginės tvoros, kelio užtvarai, besisukančios kameros su judesio ir šilumos jutikliais, o visą kompleksą dengia 360 kamerų stebėjimo sistema. Į duomenų centrą galės patekti tik autorizuoti asmenys, o tai, be kitų priemonių, užtikrins biometrinis identifikavimas.

Centro įkūrimui lėšų skyrė Trijų jūrų iniciatyvos investicinis fondas. Į jį taip pat investavo visos Baltijos šalys.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją