„ES įmonės turi teisę siekti teisingumo sąžiningomis sąlygomis, jei jų technologijos yra neteisėtai naudojamos. Štai kodėl šiandien pradedame konsultacijas PPO“, – sakoma ES prekybos komisaro Valdžio Dombrovskio pranešime.

ES ir Kinijos ryšiai darosi vis sudėtingesni, o pastaroji naujiena paskalbta praėjus vos kelioms savaitėms po to, kai Briuselis iškėlė atskirą bylą PPO dėl Kinijos prekybos praktikos, kurią Bendrija laiko diskriminuojančia Lietuvą dėl Vilniaus pozicijos Taivano atžvilgiu.

Aukštųjų technologijų produktų – nuo telefonų iki elektromobilių – gamybai reikia daugybės patentuotų technologijų, o Kinijos įmonės ilgus metus buvo kaltinamos pažeidinėjus patentų sąlygas, taip nesąžiningai kenkiant varžovėms.

ES teigimu, nuo 2020 metų Kinijos teismai grasino didelėmis baudomis ir kitais teisiniais sprendimais ES įmonėms, kurios savo skundus pateikė teismams kitose šalyse visame pasaulyje.

Tokius teisminius ieškinius pateikė Kinijos teismuose pateikė kinų gamintojos, siekiančios „pigesnės ar net nemokamos prieigos prie Europos technologijų“, pareiškė ES.

Europos Sąjungos PPO iškeltoje byloje teigiama, kad tarp su tokia Kinijos taktika susidūrusių bendrovių yra „Conversant“, „Ericsson“, „InterDigital“ ir „Sharp“.

Pietų Korėjos milžinė „Samsung“ taip pat kreipėsi į Kinijos teismą, kad sustabdytų Švedijos konkurentės „Ericsson“ bylinėjimąsi dėl patentų kitose šalyse, įskaitant Vokietiją.

Aršiausi Pekino kritikai mano, kad teismai yra naudojami siekiant naudos Kinijos gamintojams, sumažinti patentų kainas ir pavaizduoti Kiniją kaip šalį, nustatančią pasaulinius intelektinės nuosavybės standartus.

ES pradėtos konsultacijos yra pirmasis žingsnis PPO ginčų sprendimo procedūroje.

Jei per 60 dienų tokios konsultacijos neduos rezultatų, ES galės paprašyti sudaryti kolegiją, kuri priimtų sprendimą šiuo klausimu.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)