„Bankai nuolat užtikrina savo atitiktį informacinių, ryšių technologijų, saugumo rizikos valdymo reikalavimams, atsižvelgdami į įvairius galimus scenarijus, įskaitant ir kibernetinio saugumo. Klientų lėšų saugumo ir paslaugų prieinamumo užtikrinimas yra aukščiausias kredito įstaigų veiklos prioritetas“, – sakė ji.

Naujienų agentūra „Reuters“ trečiadienį pranešė, kad Rusijos priešpriešai su Ukraina galint peraugti į karinį konfliktą, Lietuvos centrinis bankas nurodė šalies bankams būti pasiruošusiems galimam elektros tiekimo nutraukimui ir kibernetinėms atakoms.

Lietuvos banko laiške finansų bendrovėms, kurį matė „Reuters“, teigiama, kad elektros ir interneto prieigos netekimas yra vienas iš „ekstremalių, bet galimų“ scenarijų, todėl tam turi būti pasiruošta. „Padidėjusi geopolitinė įtampa regione padidina kibernetinių atakų grėsmes, įskaitant atakas prieš svarbiausią informacinę infrastruktūrą“, – laiške perspėjo Lietuvos bankas.

Pasak „Reuters“, Lietuvos bankas šalies finansų institucijoms patarė parengti nenumatytų atvejų planus kibernetiniams išpuoliams, pavyzdžiui, tokiems kaip „ransomware“ ir DDoS atakos, kurių metu įsilaužėliai mėgina užtvindyti tinklus dideliu duomenų srautu.

Lietuvos banko atstovai „Delfi“ komentavo, kad finansų įstaigų atitiktis informacinių ir ryšių technologijų bei saugumo rizikos valdymo reikalavimams yra tikrinama nuolat.

„Lietuvos bankas nuolat tikrina, kaip jos atnaujina veiklos tęstinumo planus ir siekia užtikrinti, kad finansų rinkos dalyviai būtų tinkamai pasirengę įvairiems scenarijams.

Kibernetinio saugumo temos aktualumas didėja, todėl labai svarbu, kad rinkos dalyviai skirtų tinkamą dėmesį šiam klausimui“, – nurodė jie.

Savo ruožtu E. Čipkutė dar pridūrė, kad gyventojams rekomenduojama turėti su savimi šiek tiek grynųjų nenumatytiems atvejams, pavyzdžiui, jeigu neveiktų konkretus POS (angl. point of sale – liet. prekybos vietos) terminalas. Tačiau pabrėžiama, kad tai bendras patarimas ir su dabartiniu informaciniu fonu nesusijęs.

Lietuvos banko atstovai dar pridūrė, kad grynųjų pinigų apyvarta šalyje vyksta sklandžiai.

„Lietuvos bankas grynaisiais pinigais aprūpina kredito įstaigas, kurios kartu su pinigų pervežimo įmonėmis juos tiekia į kredito įstaigų skyrius, bankomatus bei įlieja į šalies ekonomiką. Gyventojų mokėjimo įpročių apklausos rodo, kad Lietuvos gyventojai yra gana atsargūs, beveik pusė respondentų turi grynųjų pinigų piniginėje nenumatytiems atvejams (pavyzdžiui, jei sutriktų IT sistemos ir nebūtų galimybės atsiskaityti kortele)“, – dėstoma komentare.

Trečiadienį Ukrainoje tęsėsi kibernetinė ataka prieš taupomojo banko „Oščadbank“ svetainę.

„Iš ryto DDoS ataka buvo tęsiama, bet bankai jai buvo pasiruošę. Remiantis vidurdienio duomenimis, bankas „PrivatBank“ visiškai atnaujino savo veiklą, o „Oščadbank“ paslaugas atnaujino maždaug prieš pusvalandį. Jokio lėšų nutekėjimo nebuvo“, – sakė Ukrainos nacionalinio banko Saugumo departamento direktorius Ihoris Konovalovas.

Vasario 16 dienos popietę Ukraina patyrė kibernetinę ataką, tarp kurios taikinių buvo Gynybos ministerija, ginkluotųjų pajėgų sistemos ir du valstybiniai bankai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)