Vienos medienos įmonės Lietuvoje vadovas, kuris „Delfi“ prašė neatskleisti jo asmens bei valdomos įmonės pavadinimo, sutiko atvirai papasakoti ir paskaičiuoti, kiek jo verslui kainavo Lietuvos ir Kinijos santykių žlugimas.

„Aš iš Lietuvos verslą iškėliau, kai tik buvo sugalvota čia atidaryti taivaniečių atstovybę“, – pokalbį pradėjo jis.

Verslininkas teigė, kad dar prieš tai dirbant su Kinija jau kuris laikas buvo jaučiama politinė Lietuvos priešprieša šiai šaliai, o įmonės partneriai kinai, kaip tikino, vis pabrėždavo: „Neprisidirbkite daugiau“.

„Bet Lietuva vis tendencingai kišo sau pagalius į ratus ir, galiausiai, atsidarėme ir atstovybę, o kinai tiesiai šviesiai mūsų įmonei pasakė: „Mes su jumis nebedirbsime, nes jūs esate iš Lietuvos“, – atsiminė vadovas ir sakė, kad būtent po Taivano atstovybės įkūrimo viskas subyrėjo, kaip kortų namelis, o prie to prisidėjo ir tam tikri politikai.

„Parlamentaras Matas Maldeikis su parlamento atstovais lapkričio pabaigoje išvyko į Taivaną ir ten susitiko su jų valdžia, o po to, pačioje gruodžio pradžioje, Lietuva buvo ištrinta iš muitinės sistemų.

Manyčiau, kad tai lėmė būtent ši politinė delegacija, nes iki šiol visada buvo taip, kad tarp Lietuvos ir Taivano negali vykti jokių politinių susitikimų ir mes šią tvarką pažeidėme“, – sakė jis.

Verslininkas teigė, kad jam pačiam neliko nieko kito, kaip gelbėti savo verslą ir užsienyje steigti naują įmonę, tačiau nei kokia ji, nei kur dabar veikia, jis patikslinti nenorėjo.

„Tos šalies bankas man pasakė, kad pasakykite ačiū savo Vyriausybei, kad tokios įmonės ateina dirbti pas mus“, – atvirai kalbėjo jis.

Kinija

Jo valdyta ir Lietuvoje įkurta įmonė, kuri anksčiau prekiavo su Kinija, šiandien dar nėra uždaryta. Verslininkas sakė, kad jos „numarinti“ dar nenorintis.

„Aš turiu pasakyti, kad pernai lietuviškos kilmės produkcijos pardaviau tik 1 proc., o viskas ten keliavo iš ES, bet net jei prekė yra ES, lietuviška įmonė jos Kinijai negali parduoti, kitaip tariant, kinai jos nepirks.

Aš jums pasakysiu atvirai, jie yra savo šalies patriotai ir jei Lietuva kėsinasi į Kinijos vientisumą, jie su mumis nedirbs iš principo. Ir tegul Lietuva sako, kad kreipėsi į Pasaulio Prekybos Organizaciją, bet iš to nieko nebus, nes kinų įmonės žinodamos, kad čia prekė iš Lietuvos, jos specialiai skandins lietuvišką įmonę, kad jai skaudėtų.

Kaip reikiant prisidirbome“, – apibendrino verslininkas.

Dabar verslininko įmonė – įkurta kitoje šalyje ir, kaip jis aiškino, jokių problemų dėl prekybos su Kinija jis neturi.

„Nekyla jokių problemų, todėl ir nenoriu kalbėti viešai, kad nebūtų atsekamumo.

Dabar dirbame ir nesukame galvos“, – teigė jis.

Paprašytas paskaičiuoti, kokius nuostolius patyrė dėl Lietuvos politinių sprendimų, susijusių su Kinija, vyras teigė, kad pernai paskutinį metų ketvirtį vien dėl Taivano atstovybės atidarymo buvo patirta 2 mln. Eur nuostolių.

„O šiemet, jei turėdavau apie 5-6 mln. Eur pelno per metus, tai šiemet jų per įmonę Lietuvoje neturėsiu.

Jeigu ne ta kita įmonė, būtų nuliai, bet ji su Lietuva dabar nesusijusi“, – sakė jis ir skaičiavo, kad Lietuva dėl savo pozicijos vien iš jo neteko apie milijono surenkamų mokesčių į savo biudžetą.

„Nenori – nieko nepadarysi, – pridūrė jis. – Jei ne įmonė, įsteigta užsienyje, jau būtų bankrotas. Šiuo atveju kaimynai išgelbėjo ir tokia situacija ne pas mane vieną.

Bet verslas neis ir į Užsienio reikalų ministeriją ir nesiskųs, nes nematome kas galėtų keistis. Iš mūsų net buvo pasišaipyta, kad mums dėl patiriamų nuostolių nieko nebus, <...>, o pagal kelių verslininkų dūdelę niekas nešoks“.

Redakcija primena, kad Taivanui atidarius atstovybę Vilniuje, Kinija apribojo savo diplomatinius santykius su Lietuva. Taip pat suintensyvėjo Kinijos ekonominis spaudimas, Lietuvos įmonėms yra sudaromos kliūtys vykdyti veiklą Kinijos rinkoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (165)