„Jeigu anksčiau esame įpratę girdėti, kaip LTG įmonėse žmonės uždirba didelius atlyginimus, yra socialiai atsakinga įmonė, tai, pavyzdžiui, praėjusiais metais darbo užmokesčio augimo nebuvo, tik šiais metais numatomas, bet ir tai dar valdybos priimtas sprendimas neaiškus“, – antradienį žurnalistams sakė A. Černiauskas.

Lietuvos geležinkelių profesinių sąjungų susivienijimo vadovo teigimu, darbuotojų kaita LTG įmonėse siekia 10–11 proc., o tokie skaičiai prilygsta prekybos centrų darbuotojų kaitai, kur žmonės pastoviai nedirba. Anot jo, pokyčius skausmingiausiai priima žmonės, kurie LTG įmonėse dirba 20, 30 ir daugiau metų bei yra lojalūs „Lietuvos geležinkeliams“.

„Žmonės yra labai lojalūs įmonei ir jiems prarasti darbą per tokius pokyčius yra didelis psichologinis smūgis. Jie, net gaudami tokį nedidelį darbo užmokestį, laikosi, ir dalis iš jų ten dirba šeimomis“, – tikino A. Černiauskas.

ELTA primena, kad „Lietuvos geležinkelių“ (LTG) grupės bendrovės kartu sudėjus iki šių metų pabaigos planuoja atleisti iki 300 įvairių sričių specialistų, rašoma išplatintame įmonės pranešime. Daliai atleidžiamų darbuotojų bus ieškoma galimybių pasiūlyti laisvas darbo vietas kitose grupės įmonėse.

Kaip teigiama išplatintame pranešime, toks sprendimas planuojamas po to, kai bus įvertintos visos įmanomos alternatyvos. Konkretūs sprendimai bus priimti aptarus juos su darbuotojų atstovais.

Informacijos dėl planuojamo LTG darbuotojų streiko neturi

Lietuvos geležinkelių profesinių sąjungų susivienijimo vadovas A. Černiauskas neigia žiniasklaidoje pasirodžius gandus apie galimą LTG darbuotojų streiką. Pasak jo, tai yra gana ilga ir sudėtinga procedūra, kurios vykdymas reikalauja daug pastangų bei išteklių.

„Streikas yra labai sudėtinga procedūra ir taip paprastai nesidaro. Pagal dabartinį įstatymų reguliavimą streikas galimas tik tada, kai nesiderama dėl kolektyvinės sutarties arba dėl jos nesusiderama. Procedūros tikrai ilgos, sunkios, teisminiai ginčai ir t.t. Realiai streiką gali skelbti tik profesinės sąjungos. „Lietuvos geležinkeliuose“ veikia ne viena profesinė sąjunga, informaciją dėl streiko iš žiniasklaidos gavęs susisiekiau su visomis profesinėmis sąjungomis, realiai niekas net minties neturėjo. Gal tokią mintį išreiškė kažkokia grupė kažkuo nepatenkinta darbuotojų, bet tokios informacijos neturiu“, – antradienį žurnalistams teigė A. Černiauskas.

ELTA primena, kad penktadienį Lietuvos geležinkelininkų profsąjungų federacija pranešė atsiribojanti nuo viešojoje erdvėje pasirodžiusių anoniminių pranešimų apie pasiruošimą streikui.

„Matydami socialiniuose tinkluose ir žiniasklaidoje pasirodžiusius anoniminius reikalavimus „Lietuvos geležinkelių“ grupei ir grasinimus streikais, nuo šių reikalavimų ir ketinimų atsiribojame.

Nežinome, kas už šių reikalavimų slypi ir kokie yra tikrieji jų tikslai. Palaikome šiuo metu vykstančius konstruktyvius pokalbius, kuriuose dalyvauja darbuotojai, profesinės sąjungos ir įmonių grupės vadovai. Susiklosčiusi situacija yra sudėtinga, todėl visi kartu turime susitelkti sprendimų, geriausiai apsaugančių darbuotojų interesus, paieškai. Būtent tam ir raginame visas puses skirti savo laiką“, – sako Lietuvos geležinkelininkų profsąjungų federacijos pirmininkas Vilius Ligeika.

Praėjusį antradienį neterminuotą streiką pradėjo „Achemos“ darbuotojai.

Pasak streiką organizuojančios „Achemos“ darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkės B. Daškevičienės, profsąjunga padarė viską, kad su bendrovės atstovais būtų susitarta taikiai, tačiau nei argumentai, nei situacijos analizė, nei piketai ar priminimai apie duotų pažadų nesilaikymą niekur neatveda jau kelerius metus.

Tebesitęsiančio „Achemos“ darbuotojų streiko kontekste planuojamas dar vienas streikas, kurį rengs „Vilniaus viešojo transporto“ (VVT) darbuotojų profesinė sąjunga.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją