Kaip buvo skelbta, memorandumas suteiks galimybę verslui, eksportuojančiam JAV kilmės arba gamybos prekes ir paslaugas, pasinaudoti banko teikiamomis vidutinės ir ilgalaikės trukmės garantijomis ar paskolomis, kurių suma gali siekti iki 600 mln. dolerių.

Lietuvoje lankęsis JAV eksporto kreditų agentūros Eksporto ir importo banko (EXIM) Komunikacijos ir išorinio bendradarbiavimo viceprezidentas Chrisas Van Esas portalui „Delfi“ teigė, kad lapkritį pasirašytas bendradarbiavimo memorandumas su Lietuva skirtas sustiprinti ekonominius ryšius tarp Lietuvos ir JAV, o vizitas – pradėti pirmuosius žingsnius šio susitarimo įgyvendinimui.

„Susitarimas orientuotas į tai, kas yra pagrindinė EXIM misija – finansuoti JAV prekes ir paslaugas, formuoti pirkėjus kaip įmones Lietuvoje. Taigi mes sutelkiame dėmesį į ryšį tarp Amerikos įmonių, parduodančių prekes ir paslaugas visame pasaulyje, ir Lietuvos įmonių poreikių. Teikiame eksporto kreditą prekių ir paslaugų pardavimui iš JAV į Lietuvą finansuoti.

Memorandume daugiausia dėmesio skyrėme trims sektoriams: gamybos, verslo paslaugų ir atsinaujinančios energijos. Taigi turėjome daug susitikimų dėl tų specifinių sričių, bet manau, kad esame suinteresuoti, jog iš visų Lietuvos sektorių įmonės rastų galimybes bendradarbiauti šioms dviem šalims“, – „Delfi“ sakė C. Van Esas.

Kaip minėjo, EXIM atstovas Lietuvoje susitiko su „Teltonika“ bei keliomis verslininkų, prekybos asociacijomis, kurios atstovauja skirtingus sektorius, o taip pat su Lietuvos bankų asociacija.

„Mes čia ne tam, kad konkuruotume su komerciniais bankais Lietuvoje, mes esame eksporto kreditų agentūra, taip sakant, esame čia tam, kad papildytume privatų komercinį finansavimą. Pirminis produktas – paskolų garantijos, suteikiančios 100 procentų JAV kreditu pagrįstą garantiją pirkėjui iš Lietuvos įsigyti JAV prekių ir paslaugų, dažnai bendradarbiaujant su komerciniu skolintoju. Taigi komercinis skolintojas mūsų garantijų programoje nustato įkainius, mes suteikiame paskolos garantiją“, – paklaustas apie paskolų sąlygas pasakojo C. Van Esas ir priduria pavyzdį, kada įmonė galėtų pasinaudoti tokia paskola ir garantija.

„Jeigu Lietuvos gamybos įmonė nori plėstis arba naudoti JAV pagamintus komponentus savo tiekimo grandinėje, tuomet ateina JAV eksporto bankas“, – nurodo pašnekovas.

EXIM atstovas tikina, kad JAV įmonės domisi Lietuva.

„Manau, kad JAV vyriausybė tikrai mato, jog Lietuvoje yra labai daug galimybių investuoti. Matome milžiniškas galimybes ir taip pat dalis apsilankymo čia priežasčių yra sustiprinti poziciją, kad JAV palaiko Lietuvą ir priminti žmonėms, kad čia Lietuvoje yra šviesi investicijų ir ekonominė ateitis“, – teigė jis.

Kalbant apie pašlijusius Lietuvos ir Kinijos santykius bei įtaką Lietuvos verslui, prarandamas rinkas ir perisorientavimą, EXIM atstovas komentavo, kad JAV vyriausybė naudoja daugybę pagalbos priemonių, o viena iš jų ir yra EXIM banko paskolų garantijos.

„Esame vienas didesnio galvosūkio gabalas ir tikimės, kad susitarimo memorandumas ir darbas, kurį atliekame šioje kelionėje, padės pagrindą gilinti ir perorientuoti prekybos ir komercijos kryptis į Amerikos įmones, kurios gali būti gerais partneriais“, – sakė C. Van Esas.

Tiesa, pasiteiravus, ar tokie memorandumai pasirašomi ir su kitomis šalimis, pašnekovas pripažino, kad taip, nes tai padeda puoselėti partnerystę. Tačiau tuo pačiu pridūrė, kad pašliję Lietuvos ir Kinijos santykiai yra dabartinis kontekstas, kuris skatina stiprinti bendradarbiavimą.

„Tai gali būti priemonė sustiprinti mūsų partnerystę, kad paskatintų Amerikos įmonių ir Amerikos investuotojų susidomėjimą. Manau, kad JAV eksporto ir importo banko dalis yra padėti sukurti pagreitį, tapti diplomatinio darbo dalimi, kurią atlieka valstybės departamentas siekdamas platesnių sprendimų“, – sakė jis, tačiau nevertino ar Lietuvai reikėtų pervadinti Taivano atstovybę.

C. Van Esas teigė, kad vizito tikslas ne tik aptarti pasirašytą memorandumą, tačiau ir užtikrinti JAV poziciją, jog Lietuva turi teisę pati priimti sprendimus dėl atstovybės pavadinimo.

EXIM Komunikacijos ir išorinio bendradarbiavimo viceprezidentas nenorėjo prognozuoti, kada galėsime pamatyti pirmąją konkrečią paskolą, tačiau informavo, kad 600 mln. dolerių suma – ne riba.

„Tai yra tikslinis skaičius, tai nėra viršutinė riba. Jei per ateinančius kelerius metus turėtume sėkmingą partnerystę, turėtume sandorių viršijančių šią sumą, tai nebūtų lubos“, – teigė jis.

Lietuvos bankų asociacija komentare „Delfi“ nurodė, kad susitikimo metu buvo aptarta JAV Eksporto ir importo banko (EXIM) veikla bei planai Lietuvoje, susiję su pasirašyto memorandumo įgyvendinimu. Kada būtų pradedamos dalinti paskolos, nenurodyta.

„Planuojama, kad EXIM artimiausiu metu pristatys savo siūlomus bendradarbiavimo mechanizmus asociacijai priklausančioms Lietuvos finansų ir kredito sektoriaus įmonėms“, – teigta atsakyme.

„Mūsų nuomone, perspektyviausias bendradrabiavimas yra įmonėms, kurios ekportuos žaliavas ir komponentus iš JAV, bei bendriems Lietuvos ir JAV įmonių projektams. Aptartos LPK narių galimybės naudotis EXIM siūlomomis galimybėmis. Sutarta surengti atskirus virtualius susitikimus su banko atstovais LPK nariams, besidomintiems bendarbiavimu su JAV“, – apie susitikimą informaciją perdavė Lietuvos pramonininkų konfederacija.

Ekonomikos ir inovacijų ministerija pridūrė, kad JAV kilmės ar gamybos prekes bei paslaugas pirkti gali tiek Lietuvos viešasis sektorius, tiek privačios įmonės.

„Nors Susitarimo memorandumas galios iki 2023 m. pabaigos, eksportas bus remiamas ir garantijos bei paskolos teikiamos ilguoju laikotarpiu pagal esamą poreikį (kai kuriems sektoriams gali tęstis iki 18 metų)“, – nurodoma atsakyme.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)