„Mes patys gėlių kainos nepadidinome nė centu“, – dievagojasi laidojimų namų „Grauduva“, kuriuose taip pat jomis prekiaujama, direktorė Aušra Bertulienė.

Pasak jos, gerokai brangesnes gėles veža tiekėjai, o su jais nepasiderėsi.

„Sako, nenori, neišgali – neimk, – pasakoja vadovė. – Taip yra todėl, kad per pandemiją bankrutavo nemažai Olandijos gėlių ūkių, o tie, kurie liko, užsakovų turi pakankamai, tad ir diktuoja kainas. Juk beveik visos Lietuvoje parduodamos gėlės – iš Olandijos.“

Nepaisant to, kad gėlių kainos kyla, o mirusiųjų šarvojimo laikas trumpėja, urnos ir karstai, kurių nebe visi ir atidengiami, be gėlių nebūna. Laidojimo namų direktorės teigimu, puokštės, statomos šalia urnos, šiuo metu kainuoja iki 60 eurų, kompozicijų prie karsto kaina gali siekti ir iki 200 eurų.

„Pripažįstu, kad tai tikrai brangu. Juolab, kad laidojimo išmoka, kurią gauna pensijos nesulaukusio mirusiojo artimieji, nuo šių metų padidinta vos 16 eurų ir dabar ji – 336 eurai“, – skaičiavo A. Bertulienė.

Gėlės (P. Židonio nuotr.)

Kainas diktuoja ir Valentinas

„Grauduvos“ direktorė teigia atkreipusi dėmesį, jog ne tik kandžiotis pradėjusios kainos – pati pandemija žmones padarė praktiškesnius.

„Kas ateina atsisveikinti su mirusiuoju, jau gerokai rečiau perka gėlių krepšelius ar vainikus. Dažniau nuperka porą žiedų, o mirusiojo artimiesiems įteikia vokelį“, – pokyčius vardijo laidojimo namų vadovė.

Tačiau ir tie pora žiedų, pasak jos, dabar piniginę patuštins labiau: pernai 1,2–1,4 euro atsieidavęs rožės žiedas šiemet jau kainuoja pustrečio euro.

„Yra kas nereaguoja į gerokai šoktelėjusias gėlių kainas“, – pripažįsta A. Bertulienė.

Bet, laidojimo namų direktorės matymu, žmonių, kurie išsigąsta jas išvydę, vis dėlto daugiau. Perkantieji gėles šermenims retai numano, kad jų išlaidas lemia ir gyvųjų šventės. Ir taip – visoje Europoje.

„Sausio mėnesį pabrangusių gėlių atvežę tiekėjai paaiškino, kad brangesnės jos todėl, jog artėja Šv. Valentino diena, – pasakoja A. Bertulienė. – Nors tas Valentinas ir už mėnesio, bet ką tu jiems pasakysi? Tokia rinka.“

Gitana Vėgėlienė (P. Židonio nuotr.)

Celofanas grįžta

Gėlių salono „Juoda orchidėja“ savininkė Gitana Vėgėlienė tvirtina tą patį – gėlių kainos šoktelėjo gerokai.

„Vien rožės žiedo kaina padidėjo puse euro, tad skaičiuokite, kiek pabrango visa puokštė“, – sako gėlininkė.

Taip pat gedulo, ne tik progines puokštes siūlančios parduotuvės šeimininkė irgi spėjo patirti, jog eidami pagerbti velionio žmonės retai beperka dideles kompozicijas, tuo labiau vainikus. Paprastai apsiribojama pora žiedų. Ir laidotuvių, ir švenčių mados sparčiai keičiasi.

„Dar prieš pandemiją itin madinga buvo einant ko nors sveikinti nešti gėles, įkomponuotas į dėžutes. Tačiau dabar dėžučių mada praeina, žmonės vėl perka puokštes. Beje, madingas ir vėl tapo vadinamasis celofaninis popierius, į kurį jos vyniojamos“, – pasakoja G. Vėgėlienė.

Be to, kad gėlės pabrango, jų pastaruoju metu ir taip esą mažiau nuperkama. Kritusios paklausos priežastis – toji pati pandemija.

„Visi žinome, kad net ir į laidotuves mažiau žmonių besusirenka, nes bijoma užsikrėsti. Dėl tos pačios priežasties mažiau bešvenčiama ir asmeninių švenčių, mažiau minima sukakčių“, – vardijo gėlininkė, vis dėlto turinti viltį, jog Šv. Valentino dieną ir toliau bus perkamos gėlės, dovanojamos mylimiems žmonėms.

Vyrai geriau išmano vertę

Gėlių salone „Kupolė“ šeimininkaujanti Julija Švedarauskienė naujomis kainomis nesistebi. Išauginti gėlėms šiltnamiuose reikalinga šiluma, o ji brango ne tik pas mus, Lietuvoje, bet ir visoje Europoje. Tas energijos kainų šuolis labiausiai ir lėmė produkcijos pabrangimą.

Gėlininkės teigimu, prieš Kalėdas žiedų kaina buvo pakilusi net dvigubai. Dabar ji po truputį vėl ėmė mažėti. Pastarieji metai, anot gėlių salono savininkės, išpopuliarino laukų žiedus.

„Turbūt ne vienas atkreipėme dėmesį į Panevėžio viešųjų erdvių apželdinimą, kurios primena, sakytum, prerijas. Taip ir mes, gėlių parduotuvės, ėmėme prekiauti kuo paprastesnių gėlių žiedais“, – kad praktiškumas diktuoja ir gėlių madas, pasakoja J. Švedarauskienė.

Pasako jos, dar neseniai, norėdami mylimosioms padaryti įspūdį, vyriškiai pirkdavo po 50 ar net 100 rožių. Dabar dažniau renkasi spalvingas įvairių žiedų puokštės. Nors tos irgi nepigios: už efektingesnę tenka pakloti 40–50 eurų, kuklesnės puokštės kaina – 15–20 eurų.

„Jei kokiai nors progai pirkti gėlių ateina šeima, jas ar jų puokštes renkasi moterys, o vyrai už gėles sumoka. Bet šiaip vyrai yra gana dažni gėlių pirkėjai, be to, jie turi ir puikų skonį, ir žino gėlių vertę bei galią“, – šypsosi J. Švedarauskienė.