Juo siekiama pareikšti palaikymą tebesitęsiančiam „Achemos“ darbuotojų streikui Jonavoje. „Kairiųjų aljanso“ atstovas, filosofas Andrius Bielskis tikina, kad piketas turėtų vykti kelias valandas. Pasak jo, piketu siekiama išreikšti solidarumą su darbuotojais bei pabrėžti, kad darbdavio ir darbuotojų nesutarimai „Achemoje“ nėra tik vienos įmonės reikalas. Filosofas pabrėžia, kad svarbu atkreipti visuomenės dėmesį į tai, kokia yra demokratinių santykių svarba darbo vietose.

„Matome, kad Lietuvoje trūksta darbuotojų, kad vis dar esame sąlyginai mažo darbo užmokesčio visuomenė. Būtent dėl to svarbu, kad didėtų mūsų visų darbuotojų atlyginimai ir Lietuva netaptų pigios darbo jėgos šalimi. Iki šiol Lietuva daugiausia „eksportavo“ pigią darbo jėgą. Situacija keičiasi, bet per mažai. Šis „Achemos“ darbuotojų streikas yra dar vienas lakmuso popierėlis, kaip, kuria linkme pakryps darbo santykiai ateityje. Mes tikimės, kad tai paskatins žmones aktyviau ginti savo teises“, – Eltai sakė A. Bielskis.

Profesorius tvirtina manąs, kad demokratijos pagrindas yra pirmiausia ekonominė demokratija, tai, kad žmonės darbo vietose jaustųsi laisvai ir oriai bei gautų orius atlyginimus. Anot jo, „Achemos“ vadovybės elgesys su darbuotojais demokratinė visuomenėje negali būti toleruotinas.

„Streikas yra labai svarbus įvykis ir tai, kaip darbdaviai elgiasi, jie kalba, ir netgi sakyčiau, kaip žiniasklaida reaguoja į tai, nes pirmiausia visą laiką kalbinami tik įmonės direktorius ir vadovybė. Mes manome, kad šiandien labai svarbu palaikyti „Achemos“ darbininkus dėl to, kad didžiąją dalį laiko per dieną, per darbo savaitę, praleidžiame darbe. Tai, kokie yra santykiai darbe, yra labai svarbu“, – pabrėžė filosofas.

„Kairiųjų aljanso“ atstovas tikino, kad pikete neakcentuoja dalyvaujančio žmonių skaičiais. Svarbiausia, pasak jo, išreikšti solidarumą su darbuotojais.

„Kviečiame į piketą kuo daugiau (žmonių – ELTA), žiūrėsime, kiek susirinks, mums nėra svarbiausias dalykas kiekybė, bet tiesiog noras išreikšti solidarumą su profsąjunga, darbuotojais. Kviečiame ir kitus prisijungti“, – komentavo profesorius A. Bielskis.

Penktadienį prie „Achemos“ gamyklos Jonavoje rengiamas mitingas „Žmonės svarbiau už pelną!“, skirtas palaikyti streikuojančius „Achemos“ darbuotojus, praneša Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija (LPSK).

ELTA primena, kad antradienio rytą neterminuotą streiką pradėjo „Achemos“ darbuotojai.

Pasak streiką organizuojančios „Achemos“ darbuotojų profesinės sąjungos (ADPS) pirmininkės Birutės Daškevičienės, profsąjunga padarė viską, kad su bendrovės atstovais būtų susitarta taikiai, tačiau nei argumentai, nei situacijos analizė, nei piketai ar priminimai apie duotų pažadų nesilaikymą niekur neatveda jau kelerius metus.

Jos teigimu, tarp darbuotojų ir įmonės valdybos vis dar nepasirašyta kolektyvinė sutartis, nuo jų slepiama informacija.

Streiko organizatoriai reikalauja įmonės kartą per metus indeksuoti darbuotojų tarifinį darbo užmokestį, dėl konkretaus indeksacijos dydžio ateinantiems metams susitarti iki metų pradžios. Taip pat prašoma visiems darbuotojams skirti vienkartinį paskatinimą už metinius rezultatus, priklausomai nuo pasiektų rezultatų.

Tuo metu, reaguodama į darbuotojų streiką, „Achemos“ vadovybė skelbia, kad „Achemos“ profesinės sąjungos vadovės B. Daškevičienės su darbuotojų streiku susiję pareiškimai – radikalūs, ir reiškia susirūpinimą dėl galimo pavojaus saugumui.

Ignas Dobrovolskas (ELTA)