Muitinė tikslių sustabdymo priežasčių nenurodė.

Kinijos generalinė muitinės administracija trečiadienį oficialiai informavo Lietuvą stabdanti jos jautienos, pieno produktų ir alaus importą, BNS patvirtino Maisto ir veterinarijos tarnyba.

„Vakar vakare gavome notą dėl jautienos, pieno produktų ir alaus eksporto iš Lietuvos į Kiniją sustabdymo“, – BNS sakė tarnybos atstovas spaudai Rosvaldas Gorbačiovas.

Tarnybos vadovas Mantas Staškevičius sakė, kad tokią notą tarnyba gavo pirmą kartą. Pasak jo, Kinijos įstaiga nurodė, jog importo iš Lietuvos sustabdymo priežastis – dokumentų trūkumas.

„Labai keista, nes mes teikiame ir teikėme visą jų prašomą informaciją, kaip ir dirbame su kitomis ne ES šalimis. Iki šiol niekada nebuvome sulaukę jokios notos iš šios valstybės dėl kažkokių dokumentų ar informacijos trūkumo“, – BNS sakė M. Staškevičius.

„Kinijos kompetentingos institucijos atstovai 2020 metais vykdė nuotolinį auditą Lietuvos tiek jautienos, tiek žuvų produktų. Buvome pakankamai gerai įvertinti, visa informacija buvo pateikta“, – pridūrė jis.

Reuters.com teigimu, Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Zhao Lijianas atsisakė detalizuoti jautienos sustabdymą, tačiau pareiškė, kad Lietuva turėtų ištaisyti savo klaidas.

„Lietuva turėtų susidurti su faktais, ištaisyti savo klaidas ir grįžti į teisingą kelią – laikytis vienos Kinijos principo, o ne maišyti teisingą su neteisingu“, – sakė Zhao, turėdamas omenyje Kinijos politiką, reikalaujančią, kad šalys pripažintų Taivaną, skelbė Reuters.com.

Buvo aiškinama, kad agentūra paprastai sustabdo mėsos importą, jei eksportuojančios šalys praneša apie gyvulių ligų protrūkius. Lietuva Pasaulio gyvūnų sveikatos organizacijai (OIE) pastaruoju metu nepranešė apie jokias gyvulių ligas.

Tokio žingsnio imtasi po to, kai pirmadienį Didžioji Britanija pareiškė, kad prisijungs prie JAV ir Australijos, remiančios ES prekybos bylą prieš Kiniją Pasaulio prekybos organizacijoje dėl tariamų Pekino prekybos suvaržymų Lietuvai.

Europos Komisijos teigimu, Lietuvos eksportas į Kiniją gruodį sumažėjo 91 proc., palyginti su tuo pačiu 2020 metų mėnesiu.

Užsienio spaudoje teigiama, kad Kinija yra didžiausia jautienos importuotoja pasaulyje, tačiau siuntos iš Lietuvos yra minimalios.

Kinijos muitinės duomenimis, 2021 metais Kinija iš Lietuvos importavo 775 tonas jautienos, iš viso tais metais importuota 2,36 mln. tonų jautienos.

Apie tai pirmasis pranešė portalas lrt.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (197)