„Prezidentas labai aiškiai pabrėžė, kad socialinis dialogas yra reikalingas modernioje valstybėje, kuri keliauja to, kad visi jos gyventojai ir darbuotojai gyventų būtent pagal europinius, vakarietiškus standartus, link. Yra privaloma rūpintis ir gerinti socialinio dialogo būklę, ypač svarbi socialinė partnerystė tarp darbdavių ir darbuotojų.

Kaip žinome, kolektyviniai susitarimai yra būtent tas kriterijus, kuris atspindi socialinio dialogo kokybę bendrai. Todėl pareiškimai, kurie susiję su tuo, kad kolektyvinės sutartys yra tik popierėlis, tikrai labai sunkiai suprantami šiuolaikinėje Vakarų demokratijoje“, – trečiadienį Prezidentūros rengtoje spaudos konferencijoje teigė I. Segalovičienė.

Šalies vadovo patarėja tikino, kad Prezidentūra mato poreikį skatinti aiškesnę politiką dėl kolektyvinių susitarimų tarp darbuotojų ir darbdavių bei didinti socialinio dialogo kokybę.

„Manome, kad ateityje reikia siekti kuo aiškesnios politikos, siekiant skatinti tiek kolektyvinius susitarimus, tiek didinti kolektyvinių susitarimų aprėptį, žiūrint per darbuotojų prizmę, ir, be jokios abejonės, didinti socialinio dialogo kokybę, tai yra tikrai pagrindinis žingsnis, kuriant kokybiškas darbo vietas visomis prasmėmis“, – aiškino prezidento Gitano Nausėdos vyriausioji patarėja.

Ruginienė: „Achemos" vadovybė pareiškimais apie kolektyvinę sutartį išdrįso paminti Europos Sąjungos vertybes

Prezidentūros pozicijai dėl „Achemos“ vadovybės išsakytų teiginių dėl kolektyvinės sutarties buvo linkusi pritarti ir Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos (LPSK) pirmininkė Inga Ruginienė. Jos teigimu, pasisakymas, kad kolektyvinė sutartis yra niekinis popierėlis, skandalingas bei paminantis Europos Sąjungos (ES) nustatytus tikslus bei vertybes.

„Tai yra labai stiprus ir didelis ženklas mums visiems, kad vakar buvo išdrįsta paminti tiek ES vertybes ir nustatytus tikslus, tiek ir visų dirbančiųjų galimybę turėti stabilų rytojų ir užsitikrinti normalias darbo sąlygas“, – tikino I. Ruginienė.

LPSK pirmininkė taip pat pabrėžė, kad „Achemos“ vadovybės kalbos apie dideles algas įmonėje nėra pagrįstos, nes dideli atlyginimai uždirbami tik dirbant viršvalandžius, kuriuos darbdavys nustato pažeisdamas Darbo kodeksą.

„Šiandien eskaluojami neva dideli atlyginimai „Achemoje“ yra uždirbami kruvinu prakaitu, t. y. nenormuojamais viršvalandžiais, kuriuos nustato darbdavys, kiekvieną dieną pažeisdamas Darbo kodeksą, ir, jeigu mes viršvalandžius nuimtume, matytume liūdną vaizdą, kad darbuotojai „Achemoje" uždirba 650–800 eurų į rankas“, – aiškino profesinės sąjungos vadovė.

ELTA primena, kad antradienio rytą neterminuotą streiką pradėjo „Achemos“ darbuotojai.
Pasak streiką organizuojančios „Achemos“ darbuotojų profesinės sąjungos (ADPS) pirmininkės Birutės Daškevičienės, profsąjunga padarė viską, kad su bendrovės atstovais būtų susitarta taikiai, tačiau nei argumentai, nei situacijos analizė, nei piketai ar priminimai apie duotų pažadų nesilaikymą niekur neatveda jau kelerius metus.

Jos teigimu, tarp darbuotojų ir įmonės valdybos vis dar nepasirašyta kolektyvinė sutartis, nuo jų slepiama informacija.

Streiko organizatoriai reikalauja įmonės kartą per metus indeksuoti darbuotojų tarifinį darbo užmokestį, dėl konkretaus indeksacijos dydžio ateinantiems metams susitarti iki metų pradžios. Taip pat prašoma visiems darbuotojams skirti vienkartinį paskatinimą už metinius rezultatus, priklausomai nuo pasiektų rezultatų.

Tuo metu, reaguodama į darbuotojų streiką, „Achemos“ vadovybė skelbia, kad „Achemos“ profesinės sąjungos vadovės B. Daškevičienės su darbuotojų streiku susiję pareiškimai – radikalūs, ir reiškia susirūpinimą dėl galimo pavojaus saugumui.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)