Antradienį Ramūnas Miliauskas kalbėjo, jog kolektyvinės sutarties įmonė neplanuoja pasirašyti.

„Mes nepasirašome, nes mūsų yra tokia politika, kad mes savo vidiniais teisiniais aktais kasmet peržiūrime atlyginimus. Ir darbo sąlygų gerinimas yra ir atlygio nuostatų keitimas.

Vidiniai dokumentai galioja visiems darbuotojams, o profsąjungai pareikalavus, kad tik profsąjungos nariams galiotų, mums visi darbuotojai yra lygūs“, – kalbėjo jis.

Kaip teigė, kiek tiksliai darbuotojų antradienį prisijungė prie streiko, vadovas pasakyti negalėjo.

„Turbūt, gal koks šimtas ar daugiau. Valandos bėgyje matysime tikslų skaičių“, – sakė jis.

Šiuo metu, kaip teigė, įmonėje nedirba ir yra sustabdytas salietros cechas, o kadangi nuo praeitų metų vienas amoniako cechas yra nepaleistas, likusi gamyba šiuo metu yra dirbanti.

Tiesa, kaip pridūrė, nors su profsąjunga buvo sutarta, jog vienas pagrindinių įmonės blokų veiks ir streiko metu, profsąjunga savo pažadų neįvykdė.

Ramūnas Miliauskas

„Šiuo metu ten dirba kiti žmonės, kurie moka valdyti įrengimus, kadangi oro skaidymo blokas turi visada dirbti, nesvarbu, įmonė dirba, ar stovi. Bet šiuo metu visi įrengimai, kurie saugo įrengimus, viskas veikia“, – teigė jis.

Paklaustas, kodėl profsąjungos atstovai tikino, kad vadovas buvo uždraudęs įmonės darbuotojams streikuoti, R. Miliauskas tokia informaciją paneigė.

„Juk streikas vyksta, o kažkokio uždraudimo iš mūsų pusės nebuvo“, – tikino jis.

Kadangi vykstantis streikas – neterminuotas, vadovas kalbėjo, jog tikisi su darbuotojais sėsti derybų stalo.

„Tikimės, kad rasime bendrą supratimą, interesą ir sėsime prie stalo kalbėtis, o ne lauke šalti“, – sakė jis bei pasakojo, kad sprendimas dėl atlyginimų kėlimo jau buvo rastas.

„Sprendimas jau priimtas per keletą etapų, ir atlygių sistema pakeista.

Buvo numatyta, kad atlygio didinimui skiriama bus 2 mln. Eur, bet dabar sprendimas yra priimtas, kad bendrą darbo užmokesčio fondą didinti 5 mln. Eur.

Sprendimai koreguojami vertinant kokią finansinę situaciją turime, kaip šie metai, nes, kaip matote, gamyba dar nebuvo pilnai atstatyta. Yra sprendimas, kad dabar mes pakėlėme atlygį 3,5 proc., o dar 6,5 proc. kelsime“, – kalbėjo jis ir apibendrino, kad atlyginimai iš viso augs daugiau nei 10 proc.

Profsąjungos pirmininkė neįleidžiama į teritoriją

„Achemos“ darbuotojų profsąjungos pirmininkės Birutės Daškevičienės teigimu, pernai vidutinis darbuotojų atlyginimas buvo 2,5 proc. mažesnis, negu 2020 metų.

„2021 metais darbdavys visiškai atsisakė didinti atlyginimus, ir kaip žinote, balandžio mėnesį prasidėjus (protesto) akcijai darbuotojams išreiškus nepasitenkinimą, atlyginimai buvo padidinti nuo gegužės 1 dienos 6 proc., ką irgi šiandien vadovas prisiėmė kaip labai gerą bendrovės gestą. O kritimas aišku yra dėl to, kad dalis darbuotojų ėjo į prastovas ir natūralu, kad prastovų metu jie uždirbo mažesnius atlyginimus, dėl to vidutinis atlyginimas yra kritęs“, – kalbėjo B. Daškevičienė.

„Be vadovybės (atlyginimų), man atrodo, jis siekia 1900 eurų, bet negaliu tiksliai pasakyti, – „ant popieriaus“, priskaičiuotas“, – vidutinį „Achemos“ darbuotojų atlyginimą įvardijo profsąjungos pirmininkė.

Ji pripažino, kad buvo sutikusių neišeiti streikuoti mainais į didesnį atlyginimą.

Jonavos "Achema"

„Buvo sutikusių, natūralu, kad žmonės kartais pasirenka tą trumpalaikį tą atlygį šiandien didesnį, nors negalvoja apie ateitį. Labai liūdna, kad taip yra, bet mes tikimės, kad profsąjungos atstovai, darbuotojai, kurie ryžosi išeiti į streiką, nusvers į kitą pusę“, – kalbėjo moteris.

Anot jos, darbuotojai ketina kreiptis finansinės paramos į visas galimas organizacijas.

„Kol darbuotojai dar nepradėjo (streikuoti), tai ir to fondo (Streiko fondo – red.) paskirtis buvo tik parengiamiesiems darbams. Kreipsimės į visas organizacijas prašydami paramos, todėl kad profesinės sąjunga atstovėti prieš gigantą „Achemą“, turintį finansinius išteklius, – na, nėra jai taip paprasta. Todėl tikimės visų organizacijų, profesinių sąjungų paramos, solidarumo. Ir bendromis jėgomis pasieksime užsibrėžto tikslo“, – sakė B. Daškevičienė.

Profesinės sąjungos pirmininkės teigimu, dar svarstoma ar kreiptis į teisėsaugą dėl iš bendrovės sulaukto galimo nurodymo nestreikuoti.

„Šitą dalyką apsvarstysime, kol kas negaliu pasakyti, nes neteko paruošti dokumentų, sužiūrėti visų. Iš esmės, pastaruoju metu apskritai profesinės sąjungos susiduria su trukdymais. Pavyzdžiui, šiandien man yra neišduotas leidimas įeiti į bendrovės teritoriją. Tuo tarpu, kai esu streiko komiteto pirmininkė ir turiu prisidėti užtikrinant žmonių saugumą“, – sakė B. Daškevičienė.

„Tai kartojasi ne pirmą kartą. Tai yra sisteminga veikla prieš profesinę sąjungą“, – kalbėjo ji.

Paklausta, kokiu teisiniu pagrindu jai antradienį neišduotas leidimas, ji teigė, kad nebuvo informuota.

„Šiandien nieko neatsakė, kodėl manęs neįleidžia. Prieš tai buvo atsakymas „ryšium su kovidu“. Bet iš karto po savaitės pradėjo patys vaikščioti, daryti bendrus susirinkimus, nors mes, atsižvelgdami į situaciją, įsipareigojome laikytis visų saugumo priemonių. Susirinkimai nebuvo ribojami, išskaidėme susirinkimus į mažas grupeles, tačiau leidimo vis tiek negavome“, – kalbėjo ji.

Pastebi įmonės gudrybes

Lietuvos pramonės profesinių sąjungų federacijos (LPPSF) vadovė Dalia Jakutavičė pažymi, kas streikas vyksta dėl intereso turėti kolektyvinę sutartį.

„Lietuvos darbo teisės normose yra parašyta labai aiškia, kad susittarimas tarp darbuotojų kolektyvo, tai yra profesinės sąjungos ir darbdavio, vadinamas kolektyvine sutartimi ir jo nevykdymas sukelia tam tikras teisines pasekmes“, – kalbėjo žurnalistams D. Jakutavičė.

Ji nesiėmė vertinti, kiek dabar žmonių dalyvauja streike, bet neatmetė galimybės, jog jų daugės.

„Sunku pasakyti, vakar darbdavius informavo apie 60 proc. darbuotojų, kad jie nuo šiandien streikuos. Tiesa, kai kurie gamyklos įrenginiai yra stabdomi, tai žmonės tiesiog baiginėja savo darbus ir matyt, kad su kiekviena diena bus daugiau streikuojančiųjų“, – sakė ji.

Pasak D. Jakutavičės, imamasi „įvairių gudrybių“, siekiant darbuotojus suklaidinti ir užtikrinti, kad streike jų dalyvautų kuo mažiau.

„Viena iš gudrybių buvo, kad darbdavys išleido įsakymą ir darbuotojams, kurie dirbs streiko metu, prižadėjo mokėti dvigubai. Kurie ateis darbuotojai dirbti vietoj streikuojančiųjų – mokėti trigubą algą“, – aiškino LPPSF vadovė.

Anot jos, kitas žingsnis, kurio imtasi galimai trukdyti streikui, tai minimalių paslaugų aprašo, skirto gamyklos saugiam veikimui, derinimas.

„Dvi dienas vyko derinimas minimalių paslaugų sąrašo, jeigu gamykla sustotų, kad ji galėtų saugiai stovėti ir darbuotojai prižiūrėtų įrengimus ir profesinė sąjunga užtikrintų tų darbuotojų buvimą budinčiu režimu prižiūrėti įrenginius. Tai darbdavys ką padarė? Išleido įsakymą, kad šitų pareigybių darbuotojams draudžia streikuoti. Vakar vakare išleido įsakymą. Ir aišku, dalis darbuotojų labai pasimetė“, – aiškino D. Jakutavičė.

Pasak jos, „Achema“ platino informaciją, kad šitas įsakymas yra suderintas su profesinės sąjungos pirmininke B. Daškevičiene ir „netgi buvo pridėtas sąrašas su Birutės parašu“.

„O sąrašas, kurį derino profesinė sąjunga, buvo visai kitas ir jis įsigaliotų tik tuomet – visos tos aptartos sąlygos įsigaliotų tik tuomet – jeigu įmonė būtų sustabdyta pilnai ir tada tiesiog budinčiu režimu darbuotojai dirbtų ir prižiūrėtų įrenginius, kad saugiai gamykla stovėtų ir nenutiktų nieko baisaus „Achemos“ darbuotojams, gyventojams ir visiems aplinkiniams, ir gamtai“, – teigė D. Jakutavičė.

„Achemos” darbuotojai žada streikuoti tol, kol situacija pasikeis

Vienas iš streike dalyvaujančių darbuotojų naujienų agentūrai ELTA tikino, kad pagrindinės streiko priežastys yra darbdavio nesiskaitymas su darbuotojais ir mažos algos.

„Darbdavys nesiskaito su darbuotojais, algos irgi netenkina žiūrint į dabartinę situaciją, kainos, rinkos, viskas kyla, viskas auga, pelnai dideli, darbuotojai tuos pelnus jiems (darbdaviams – ELTA) uždirba, o su jais nesiskaito“, – Eltai sakė streiko dalyvis.

„Tokia situacija tęsiasi ilgai, nesąmonė, žmones varo į prastovas visokias, visokių nesąmonių pilna“, – pridūrė kitas streikuotojas.

„Didžiausia ir pagrindinė priežastis, kodėl čia esame, tai kolektyvinės sutarties nepasirašymas. Sutartis įteisintų visus mūsų lūkesčius. Jos nepasirašinėja vadovybė jau keleri metai, vis bandoma derėtis, bet nėra jokio bendro pokalbio“, – pabrėžė streikuotojas Aurimas.

Streikuotojų netenkina ir tai, kad „Achema“ pakėlė darbuotojų algas vos 3,5 proc. Anot jų, už tokius pinigus atskaičius mokesčius galima nusipirkti tik porą pakelių cigarečių pakelių. Eltos kalbintų streikuotojų nuomone, iš vadovybės pusės sklinda daug melo.

„Achemos vadovybės žodžiai yra neadekvatūs ir realybės neatitinka. Daug pažadų ir melo“, – tikino „Achemos“ darbuotojas Aurimas.

Streike dalyvaujantys asmenys tvirtino, kad streikas tęsis tol, kol „Achemos“ vadovybė pradės šnekėtis su darbuotojais bei ieškoti susitarimo. Jų tikinimu, svarbiausia, kad žmonių, dalyvaujančių streike, skaičius yra didelis.

„Žiūrėsime, kaip darbuotojai šnekės, ką vadovybė šnekės, ką aukščiausieji, neliečiamieji, galvos, žiūrėsime. Svarbiausia, kad žmonių yra, ne vienas ir ne kitas sugalvojo kažkokį bajerį, o yra daug žmonių nepatenkintų ir aukštesnes, ir žemesnes pareigas einančių“, – aiškino streikuotojas.
„Streikuoti žadame neribotai, kol susitarsime“, – pabrėžė streiko dalyvis Aurimas.

Ruginienė: streikas „Achemoje“ – pirmas toks Lietuvoje

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos (LPSK) pirmininkė Inga Ruginienė naujienų agentūrai BNS sako, kad Jonavos azoto trąšų gamyklos „Achema“ darbuotojų streikas yra pirmas tokio masto protestas nepriklausomos Lietuvos istorijoje. Padėtį „Achemoje“ ji pavadino „karo stoviu“, o jį sukūrė pats darbdavys.

I. Ruginienė tikisi, kad ateityje darbuotojai Lietuvoje aktyviau gins savo teises.

Darbdaviui atsisakant pasirašyti kolektyvinę sutartį, kuri yra pagrindinis įmonės profesinės sąjungos reikalavimas, ir žadant be sutarties didinti atlyginimus, I. Ruginienė tai vadina „blefu“.

„Keistas elgesys, treti metai darbuotojai maitinami žodiniais pažadais, o kai paprašome įsipareigojimo raštu, darbdavys atsisako. Tai blefas: dabar gali pažadėti bet ką, kad tik nutrauktų streiką, bet realių ketinimų nėra. Darbdavys kalba, kad atlyginimai nėra maži, bet juk juos darbuotojai uždirba kruvinu prakaitu. Logiška, kad dešimtis milijonų pelno šiai įmonei uždirbantys žmonės tikisi kažkokios grąžos, pasidalijimo“, – BNS antradienį sakė I. Ruginienė.

Anot jos, streikas yra kraštutinė priemonė, iki tol išbandžius daug kitų būdų.

„Streikas nėra tas įrankis, kuris traukiamas iš kišenės kiekvieną dieną, tai trejų metų procesas. Buvo įspėjamosios akcijos, visi įmanomi keliai išbandyti. Darbuotojų kantrybės taurė perpildyta. Darbdavys laikosi pozicijos – aš teisus, darbuotojas – kvailas, kaip pasakysiu, taip ir bus. Norisi kitokių santykių, susitarimo kultūros, bet tam reikia sėsti prie stalo, o ne žarstyti pažadus ir juos užmiršti. Darbuotojai pavargo tokiu režimu gyventi, prašo pažadus įteisinti raštu. Tai labai paprastas prašymas“, – sakė I. Ruginienė.

Inga Ruginienė

Anot jos, toks streikas – pirmas Lietuvos pramonėje, jis įrodo, kad darbuotojai tikrai pavargo tartis.

„Nepriklausomos Lietuvos istorijoje tai tikriausiai pirmas toks įvykis pramonėje. Įsivaizduokite, kiek darbuotojai turėjo būti nualinti, kad tam pasiryžtų. Mes, lietuviai, šiaip labai kantrūs, ne kokie pietiečiai, kurie šoka į gatves streikuoti po menkiausios žiežirbos. Viliuosi, kad Lietuvoje atsiras daugiau žmonių, kurie ryšis ginti savo teises“, – kalbėjo LPSK vadovė.

Ji nesiėmė prognozuoti, ar streikas „Achemoje“ gali paskatinti daugiau tokių protestų šalyje.

„Sunku pasakyti, ar tai bus pavyzdys. Darbuotojams („Achemos“ – BVNS) sunku, jie bauginami, papirkinėjami, tas stilius įmonėje yra baisus, tai karo stovis, ir tokią aplinką sukuria darbdavys“, – sakė I. Ruginienė.

Pasak LPSK pirmininkės, Lietuvoje vis dar yra nemažai didelių bendrovių, kurių darbuotojų siekiai yra ignoruojami, nors netrūksta ir pavyzdinių darbo santykių ir susitarimų, o anksčiau prie tokių pavyzdžių buvo priskiriama ir „Achema“.

„Turime tikrai gražių pavyzdžių, kai darbdavys supranta, kad reikia investuoti į darbuotoją, nes tada jis uždirba daugiau įmonei, tai labai paprasta ekonomikos pradžiamokslio taisyklė. Pati „Achema“ anksčiau buvo geras pavyzdys, gaila, kad su šia įmone atsitiko taip. Tik pastarąjį dešimtmetį ėmė blogėti. Kas atsitiko – į šį klausimą patys savininkai turi atsakyti“, – sakė I. Ruginienė.

D. Jakutavičė: darbuotojai eis iki galo

LPPSF vadovė D. Jakutavičė teigia tikinti, kad susitarti galima dėl visko, o profesinė sąjunga pasirengusi kovoti iki pergalės.

Kolektyvinę sutartį galima pasirašyti vieneriems metams. Vieneriems metams situacija yra tikrai prognozuojama ir direktorius sako netiesą, kad yra punktų, dėl kurių neįmanoma susitarti. Neseniai Darbo inspekcija atliko patikrinimą ir rado darbo teisės aktų pažeidimų, „Achema“ pažeidinėja darbo teisės normas, kad neturi leidimo dirbti viršvalandžių daugiau negu 180 valandų per metus“, – kalbėjo D. Jakutavičė.

Anot jos, Darbo kodeksas aiškiai pasako, kad jeigu darbdavys nori dirbti daugiau, kolektyvine sutartimi galima sutarti didesnę viršvalandžių normą.

„Jie bando pasakyti, kad bet kokį kitokį susitarimą jie galėtų pasirašyti, tik tas susitarimas turėtų nesivadinti kolektyvine sutartimi“, – aiškino D. Jakutavičė.

Dalia Jakutavičė

Ji pripažino, kad darbuotojai linkę dirbti viršvalandžius, bet už juos turi būti ir deramai atlyginta.

„Taip, darbuotojai sutinka dirbti viršvalandžius, nes tas jų tarifinis atlyginimas yra mažas ir apie tuos 2000 eurų vidutinio atlyginimo, kur čia yra visur kalbama ir eskaluojama, tai suprantate: žmonės uždirba savo sunkiu darbu. (...) Būna ir tokių atvejų, kai žmonės ir penkias, ir šešias dienas dirba po 12 valandų ir to poilsio jie turi labai mažai. Ir daugiausia tą didesnį atlyginimą jie susirenka per papildomus darbus ir per papildomą darbo laiką“, – komentavo LPPSF vadovė.

Ji sako, kad darbuotojai vis dėlto nepraranda vilties, jog „Achemos“ vadovybė apsigalvos dėl kolektyvinės sutarties ir sutiks ją pasirašyti.

„Profesinė sąjunga yra pasiryžusi eiti iki pat galo, tol, kol pasieksime susitarimą dėl kolektyvinės sutarties. (...) Reikia suprasti, kad streiko metu darbuotojams nėra mokamas darbo užmokestis ir tų darbuotojų šeimos labai stipriai nukentės finansiškai. Todėl pasinaudoma ta proga noriu pasakyti, kad profesinė sąjunga yra paskelbusi paramos prašymą pervesti pinigų į Streiko fondą“, – kalbėjo D. Jakutavičė.

Ji negalėjo pasakyti, kiek truks streikas ar kiek jis kainuos bendrovei, bet yra įsitikinusi, kad tai „Achemai“ lems didelę reputacinę žalą.

„Neįsivaizduoju, kiek reikės, tiek truks. Labai tikimės, kad užteks keleto dienų. Turime viltį, kad darbdavys susipras. Darbdaviui yra brangiau ir jis daug daugiau praras, jeigu žmonės streikuos savaitę, dvi ar tris, negu kad sės susitars dėl trijų keturių punktų kolektyvinės sutarties – kas jiems iš principo kainuotų tik savigarbą.

Pinigų tai jiems nekainuos, tik savigarbą, ir na, teks pripažinti, kad profesinė sąjunga šį mūšį laimėjo. O pinigine prasme tai jiems būtų pigiausias variantas šiuo atveju“, – mano D. Jakutavičė.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)