„Oficialių institucijų pateikiami duomenys rodo stabilų Lietuvos startuolių augimą ir vis didėjančią jų įtaką visos šalies ekonomikai.

Puikus to atspindys – faktas, kad Lietuvos biudžetą 627 šio sektoriaus bendrovės papildė 191 mln. eurų, apie 50 proc. daugiau nei ankstesniais metais. Taigi šie pradedantys verslai kuria realią ir išties apčiuopiamą vertę“, – rezultatus komentuoja Inga Langaitė, sėkmingus Lietuvos startuolius vienijančios asociacijos „Vienaragiai LT“ vadovė.

Sumokėtiems mokesčiams įtakos turėjo ne tik augantis darbuotojų bei klientų skaičius, bet ir pritrauktos investicijos. Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenimis, iš 191 mln. eurų sumokėtų mokesčių gyventojų pajamų mokestis (GPM) sudarė 79,4 mln. eurų, pridėtinės vertės (PVM) – 7 mln. eurų, pelno mokestis – 12,1 mln. eurų, kiti mokesčiai biudžetą papildė mažiau nei 1 mln. eurų. Dar 90,6 mln. eurų startuoliai sumokėjo „Sodrai“.

Lyginant su nacionalinio biudžeto pajamų struktūra, pelno mokesčio dalis yra panaši, tačiau yra ir akivaizdžių skirtumų. Pavyzdžiui, šalies biudžete PVM ir akcizai sudaro beveik 40 proc. įplaukų, kai pas startuolius – tik mažiau nei 4 proc.

„Daugiausiai mokesčių startuolių sektorius sumoka per savo talentų darbo apmokestinimą. Tai yra geriausias įrodymas, kokią grąžą gali sukurti investicijos į švietimo sistemą, taigi tai turėtų būti pagrindinė mūsų šalies investicijų kryptis“, – atkreipia dėmesį I. Langaitė.

Mokesčių mokėtojų pirmame dešimtuke pokyčių nedaug: „Tesonet“ metus užbaigė su 22 mln. eurų sumokėtų mokesčių, „Vinted“ – 11,7 mln. eurų, „Kilo.Health“ biudžetą papildė 5,5 mln. eurų. Taip pat verta atkreipti dėmesį į saulės elektrinių parkų valdymo įrangą gaminančią „PVcase“ – didžioji dalis iš jos 2,3 mln. eurų mokesčių buvo sumokėti paskutinį ketvirtį, po to, kai buvo paskelbta apie pritrauktą 20 mln. eurų investiciją. Tai rodo, kad užsienio fondų investicijos startuoliams padeda auginti darbuotojų skaičių, pritraukti naujų klientų ir didinti pajamas, o galiausiai dėl to sumokama daugiau mokesčių.

Paskutinį praėjusių metų ketvirtį Lietuvos startuoliai sumokėjo 55,7 mln. eurų mokesčių (38 proc. daugiau nei tuo pačiu laikotarpiu prieš metus), vidutinis atlyginimas šiame sektoriuje siekė 3.184 eurus (7 proc. augimas), o metų pabaigoje 627-iuose šalies startuoliuose dirbo 13.353 žmonės (28 proc. augimas).

„Sodros“ duomenimis, per 2021 metus startuolių įmonės iš viso įdarbino daugiau nei 6 tūkst. žmonių. Iš jų apie 1,1 tūkst. pakeitė darbą sektoriaus viduje, 4,3 tūkst. specialistų atėjo iš kitų įmonių, o 625-iems tai buvo pirmas darbas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją