„Singapūras jau dabar yra svarbus Lietuvos partneris Azijoje, ateityje ryšius norime dar labiau plėtoti, ypač aukštųjų technologijų ir mokslo srityse. Singapūrą matome kaip patikimą tarpininką, žvelgiant į kitas Pietryčių Azijos rinkas. Esu tikras, kad gyvybingam bendradarbiavimui užtikrinti pasitarnaus Singapūre steigiama Lietuvos ambasada“, − sakė ministras G. Landsbergis.

Pasak ministrų, nors abiejų valstybių vidaus rinkos nėra didelės, naujosiomis technologijomis grindžiamas verslas atveria naujas galimybes – Lietuvos verslui Singapūras gali būti vartai į Aziją, o Lietuva savo ruožtu Singapūrui gali pasiūlyti patrauklias sąlygas žengti į Europą.

Kalbėdami apie didėjantį tiek ES, tiek Lietuvos dėmesį Indijos ir Ramiojo vandenyno regionui, įskaitant stiprėjantį ES ir Pietryčių Azijos valstybių asociacijos (ASEAN) bendradarbiavimą, ypač junglumo ir skaitmeninimo srityse, ministrai sutarė diskusiją apie galimas konkrečias iniciatyvas šiose srityse pratęsti vasario 22 dieną Paryžiuje, Prancūzijoje, vyksiančioje konferencijoje.

„Šiais sudėtingais pandemijos ir kitų globalių iššūkių laikais svarbu megzti naujas partnerystes ir didinti junglumą. Vertės grandinių suvaržymai kelia pavojų pasaulio stabilumui ir gerovei, turime siekti užtikrinti laisvą prekybą ir taisyklėmis grįstą tarptautinę tvarką – šiuo klausimu Lietuva, ES ir Singapūras esame bendraminčiai, ir tai yra tvirtas pagrindas tolimesnei mūsų santykių plėtrai“, − sakė G. Landsbergis.

Singapūre ministras G. Landsbergis taip pat susitiko su 27 tūkstančius vietos įmonių vienijančios Singapūro verslo federacijos pirmininku Lim Ming Yanu. Susitikimo metu buvo pristatytos verslo ir investicijų galimybės Lietuvoje, lietuvių įmonių pasiekimai, kuriant aukštos pridėtinės vertės nišinius produktus, tokius kaip lazeriai, nano palydovai, biotechnologijų ir farmacijos produktai, saulės baterijos, informacinių technologijų sprendimai finansų ir kibernetinio saugumo srityse. Ministras pakvietė Singapūro rizikos kapitalo fondus investuoti į sparčiai augančią Lietuvos startuolių ekosistemą.

Lietuvos delegacija susitiko su Singapūro Ekonominės plėtros valdybos kosmoso technologijų ir pramonės biuro bei Nanyang technologijų universiteto (NTU) atstovais, susipažino su NTU Palydovų tyrimų centro veikla, aptarė galimus bendrus Lietuvos ir Singapūro projektus, plėtojant kosmoso technologijas.

Pasak ministro G. Landsbergio, bendradarbiavimo kosmoso technologijų srityje gilinimas atveria daug galimybių bendrai Lietuvos ir Singapūro verslo bei mokslo atstovų sinergijai.

„Singapūras daug dėmesio skiria kosmoso technologijų plėtrai, o Lietuvos verslas gali pasiūlyti patrauklius ir inovatyvius šios srities technologinius sprendimus. Lietuvoje sukurtomis kosmoso technologijomis pasitiki ir sėkmingai jas pritaiko tiek privataus, tiek viešojo sektoriaus partneriai iš skirtingų pasaulio regionų. Šįsyk mane lydi Lietuvos kosmoso technologijų klasterio atstovai, džiaugiuosi galėdamas padėti užmegzti Lietuvos verslui naudingas partnerystes Singapūre“, − pabrėžė ministras.

„Singapūras, būdamas tarp pažangiausių pasaulio valstybių mokslo, technologijų ir inovacijų srityje, Lietuvai yra svarbus partneris, galintis atverti naujas perspektyvas bendriems projektams ir kitose aukštųjų technologijų srityse, kaip puslaidininkių, gyvybės mokslų, finansinių technologijų, atsinaujinančios energetikos“, − sakė ministras G. Landsbergis susitikimuose su Singapūro verslo ir mokslo institucijų atstovais.

Antradienį užsienio reikalų ministras lankysis Melburne, Australijoje, kur susitiks su Australijos lietuvių verslo tarybos, Australijos verslo tarybos ir Europos-Australijos verslo tarybos nariais, dalyvaus Mykolo Romerio universiteto ir Karališkojo Melburno technologijų instituto (ang. Royal Melbourne Institute of Technology, RMIT) kuriamo Australijos ir Lietuvos kibernetinio saugumo tyrimų tinklo (ALSRN) atidarymo renginyje bei susitikime su Melburno lietuviais.
ELTA (ELTA)